30 Σεπ 2015

Πόλη+Ζωή: Η φωτεινή πύλη της Ονειρούπολης «φώτισε» … και την αδιαφανή διαχείριση της δημοτικής αρχής

Δύο μόλις μήνες πριν τη διοργάνωση της Ονειρούπολης και ενώ παρατηρείται μια αδράνεια αναφορικά με τις ετοιμασίες αυτού του πολύ σημαντικού θεσμού, η δημοτική αρχή δυσκολεύεται να κλείσει τις πληγές της περσινής διοργάνωσης. Αφού λοιπόν φόρτωσε στους Δραμινούς 10.700 ευρώ πρόστιμο από το Υπουργείο Εργασίας λόγω της παρουσίας των «γνωστών» εθελοντών, χωρίς ούτε καν ο Δήμαρχος και 


η διοίκηση της ΔΕΚΠΟΤΑ να απολογηθεί, ερχόμαστε σήμερα, η παράταξη «πόλη+ζωή», να δημοσιοποιήσουμε μια ακόμα περίπτωση διαχείρισης του δημοτικού χρήματος από τη δημοτική αρχή του Δήμου Δράμας, που μόνο ως χρηστή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
  
Αφορά τη γνωστή περίπτωση της προμήθειας φωτεινής πύλης με τη δραστηριοποίηση των άγνωστων μέχρι και σήμερα προσώπων που αποτελούσαν τα εξωθεσμικά κέντρα (παρόλο που εντέλλονταν από το Δημαρχείο και εξουσιοδοτήθηκαν από τον ίδιο τον Δήμαρχο) και που είχε προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα για το ποσό που είχε δαπανηθεί . Για δαπάνη λοιπόν της ΔΕΚΠΟΤΑ η οποία αφορά προμήθεια και ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ δεν πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός, αλλά απευθείας ανάθεση. Επιπλέον για την πληρωμή του συνολικού ποσού της προμήθειας, ύψους περίπου 17.000 ευρώ, υπήρξε «σπάσιμο» του εντάλματος πληρωμής σε 4 διαφορετικά, έτσι ώστε κανένα από αυτά να μην ξεπεράσει το ποσό των 5.000 ευρώ και πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο από την Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  
Πιο αναλυτικά :
  
Στις 13 Νοεμβρίου 2014 η ΔΕΚΠΟΤΑ, δια της υπογραφής του Προέδρου της κ. Τάσου Χατζηκυριακίδη, δέσμευσε πίστωση ύψους 18.450 ευρώ του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους του 2014 για την Φωτεινή Πύλη.
  
Η σχετική σύμβαση προμήθειας της Φωτεινής Πύλης υπογράφηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο κ. Χατζηκυριακίδη και τον προμηθευτή στις 20 Νοεμβρίου 2014, μετά την απόφαση ανάθεσης που υπογράφηκε την ίδια ήμερα. Το ύψος της ανάθεσης ήταν 17.026,89 ευρώ.
  
Στις 9 Δεκεμβρίου 2014 σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος κ. Χατζηκυριακίδης αποκάλυψε τη λειτουργία εξωθεσμικών κέντρων κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης, τα οποία μάλιστα προχώρησαν και σε οικονομικού είδους συμφωνίες. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η δαπάνη για την Φωτεινή Πύλη είναι μία από τις συμφωνίες που δεν αποδέχεται ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ παραδέχτηκε ότι είναι μία από αυτές.
  
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου 2014 η παράταξη «πόλη+ζωή», καθώς και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θέσαμε προημερησίας διάταξης ερωτήματα για την Ονειρούπολη, μετά και την παραδοχή του κ. Χατζηκυριακίδη ότι λειτουργούσε εξωθεσμικό κέντρο που έπαιρνε αποφάσεις και έκλεινε συμφωνίες εν αγνοία του. Τότε για την Φωτεινή Πύλη ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είχε αναφέρει ότι το κόστος της ήταν 12.000 ευρώ συν Φ.Π.Α. και πως μπορεί μεν τα χρήματα να φαίνονται πολλά, όμως πρόκειται για μια προμήθεια ενός πάγιου στοιχείου το οποίο θα μείνει στο Δήμο για χρόνια.
  
Στις 11 Δεκεμβρίου 2014 συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΔΕΚΠΟΤΑ με θέμα στην ημερήσια διάταξη «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το κονδύλι του προϋπολογισμού για την αγορά της Φωτεινής Πύλης στο χώρο της Ονειρούπολης». Αποφασίστηκε ο κ. Χατζηκυριακίδης να προχωρήσει σε ένα εξώδικο για διαπραγμάτευση με σκοπό την μείωση της τιμής τους προϊόντος, λόγω ελλιπών και ψευδών χαρακτηριστικών-προδιαγραφών της συγκεκριμένης προμήθειας και να αποσταλεί αρμοδίως.
  
Σε εκείνη τη συνεδρίαση το μέλος του Δ.Σ. και Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξής μας κ. Γρηγόρης Παπαδόπουλος επεσήμανε το γεγονός ότι οι αποφάσεις περιέχουν λανθασμένο ποσό για τη Φωτεινή Πύλη, καθώς το ύψος αυτών απαιτεί διαγωνισμό και όχι απευθείας ανάθεση. Γνώριζε δηλαδή από τότε η Δημοτική Αρχή ότι η δαπάνη για τη Φωτεινή Πύλη ξεπερνά το όριο του ποσού των αναθέσεων και όμως συνέχισε σαν να μην τρέχει τίποτα…
  
Τελικά, για την Φωτεινή Πύλη εκδόθηκαν τα εξής Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής από την ΔΕΚΠΟΤΑ:
•           ΧΕΠ Β/327 ύψους 4.991,34 ευρώ, με ημερομηνία 16 Ιουλίου 2015
•           ΧΕΠ Β/539 ύψους 4.969,20 ευρώ, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2015
•           ΧΕΠ Β/540 ύψους 4.922,46 ευρώ, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2015
•           ΧΕΠ Β/541 ύψους 2.143,89 ευρώ , με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2015
  
Το συνολικό τους ύψος είναι 17.026,89 ευρώ όσο δηλαδή ήταν και το ποσό της ανάθεσης σχεδόν πριν από έναν χρόνο.
  






Αυτό όμως που προκαλεί αίσθηση και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές της αυτοδιοίκησης είναι το «σπάσιμο» των Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής το οποίο είναι παράνομο σε κάθε περίπτωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 3 εκ των ενταλμάτων έχουν συνεχόμενο αύξοντα αριθμό και ίδια ημερομηνία!!! Μοναδικός λόγος που οδηγήθηκε η ΔΕΚΠΟΤΑ στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης τακτικής είναι για να «κρυφτούν» τα εντάλματα πληρωμής από την αρμόδια για έλεγχο υπηρεσία, καθώς γνωρίζουν και οι ίδιοι οι διοικούντες ότι η δαπάνη αυτή είναι άκρως προβληματική και πέρα από το όριο της απευθείας ανάθεσης. Δηλαδή έπρεπε να γίνει ανοικτός διαγωνισμός.
  
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξής μας κ. Παύλος Ζαχαριάδης ρώτησε προημερησίας διάταξης για τη Φωτεινή Πύλη και αν είχε κάποια αποτέλεσμα η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης. Ο Πρόεδρος κ. Χατζηκυριακίδης ανέφερε ότι έχει υπάρξει εξωδικαστική συμφωνία με το συγκεκριμένο προμηθευτή, ο οποίος έχει κάνει πρόταση για χορηγία για την επόμενη Ονειρούπολη. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αιτιολογήσει σε καμία περίπτωση τα τμηματικά εντάλματα πληρωμής.
  
Προφανώς λοιπόν ο κ. Μαμσάκος και ο αναπληρωτής του κ. Παπαδόπουλος μετέδωσαν στη νέα διοίκηση την παλαιά φιλοσοφία «κλεισίματος» των υποθέσεων που δημιούργησε φυσικά και τα υπέρογκα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων σε επαγγελματίες κυρίως της πόλης μας και που ως δημοτική αρχή αντιμετωπίσαμε με μεγάλο κόπο.
  
Αναμένουμε τις απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής, ενώ αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα ελέγχου, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το δημοτικό συμφέρον.

Γραφείο Τύπου
e-mail: polikaizoi1@gmail.com

Διαδίκτυο: www.polikaizoi.gr