22 Ιουν 2015

Δελτίο Τύπου: Project Δημοτικό Συμβούλιο 17-6-2015

Στο δημοτικό συμβούλιο της 17ης Ιουνίου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα. Η δημοτική αρχή παρουσιάστηκε απροετοίμαστη-και λόγω απουσιών- σε αρκετά θέματα. Το σοβαρότερο ημερήσιας διάταξης ζήτημα αφορoύσε το άνοιγμα λογαριασμού για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του 


...Δήμου κατ' απαίτηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 20/4. Το Project καταψήφισε το άνοιγμα κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι σε ένα σημαντικό ζήτημα. 

Αντιθέτως εμείς, παρόλο που διαφωνούμε κάθετα με την ΠΝΠ και το έχουμε εκφράσει κατηγορηματικά, τασσόμαστε υπέρ της νομιμότητας και της λύσης του προβλήματος με μεταφορά των διαθεσίμων (2.000.000). Επισημάναμε επίσης την ανάγκη ο Δήμος να έχει ένα σχέδιο για την ορθή λειτουργία του. Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να μας καλουπώσουν σε ιδεολογικές ταμπέλες, η παράταξη μας έχει ως ιδεολογικό της οδηγό την υπευθυνότητα και τον πραγματισμό.

Στα έκτακτα θέματα η αναμόρφωση του προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ καταγγέλθηκε από εμας ως μια απαράδεκτη τακτική, καθως το έκτακτο του χαρακτήρα δε δίνει τη δυνατότητα να συζητηθεί διεξοδικά ένα τόσο σοβαρό θέμα. Εντύπωση μας προξένησε ο κωδικός που αφορά την ονειρούπολη και είχαμε ξανά την ευκαιρία να θέσουμε την ουσία του θέματος, που είναι καθαρή και τακτική προϋπολογισμοί και απολογισμοί σε τόσο σημαντικές διοργανώσεις. Καταψηφίσαμε την αναμόρφωση καθώς είχαμε καταψηφίσει και τον ίδιο τον προϋπολογισμό.

Στα προ ημερησίας θέματα το Project  έθεσε οχτώ ερωτήσεις, συνοδευόμενες με προτάσεις. Η πρώτη αφορούσε την επανασύσταση της Δημοτικης Αστυνομίας. Είμαστε υπέρ της επανασύστασης καθώς είμαστε πάντα υπέρ της τήρησης της νομιμότητας. Αυτό που θίξαμε όμως είναι ο τρόπος που αυτή έγινε χωρίς να ενημερωθεί καν το δημοτικό συμβούλιο, πόσο μάλλον να ζητηθεί η γνώμη των αντιπολιτεύσεων. Στο ζήτημα του τρόπου μετακίνησης των δημοτικών αστυνόμικων ζητήσαμε την διάθεση σε αυτούς ποδηλάτων, καθως η εικόνα αυτή συνάδει περισσότερο με το χαρακτήρα του σώματος, που είναι να ελέγχει και να επιβάλλει τις αποφάσεις του Δήμου αλλά δεν αποτελεί σώμα ασφαλείας. Στη συνέχεια θέσαμε το ζήτημα των απορριμάτων με πληθώρα ερωτημάτων, που προκάλεσαν την παροχή εξηγήσεων από τον αντίστοιχο εντεταλμένο σύμβουλο. Το Project ζητάει από τη δημοτική αρχή να παρασχεθούν καθαρές απαντήσεις προς τους δημότες σχετικά με το κόστος που αυτοί θα επιβαρυνθούν λογω των πολλών χρόνων ολιγωρίας, μαζί και της τωρινής περιόδου.

Μια πολύ σημαντική πρόταση του Project για τη δημιουργία ενός Περιβαλλοντικού Συνδέσμου των Δήμων της ΠΕ Δράμας που σχετίζεται τόσο με το ζήτημα των απορριμάτων όσο και με την δημιουργία ενός κέντρου περίθαλψης αδέσποτων ζώων για την περιφέρεια, πρόταση που έχει κάνει πρώτος ο Δήμαρχος Δοξάτου. Ελπίζουμε η δημοτική αρχή να ασχοληθεί σοβαρά και να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση, για να μην έχει και αυτή την τύχη των προτάσεων μας για την ανάπλαση της 19ης Μαίου και για την υποβολή φακέλου για την ΠΠΕ. 

Επίσης ρωτήσαμε για τη λειτουργία του παλαιού δημαρχείου ως πολιτιστικού κέντρου και προκαλέσαμε τη δημοτική αρχή να καταρτίσει μαζί με τις αντιπολιτεύσεις έναν κανονισμό λειτουργίας. Επίσης ρωτήσαμε για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, που αποτελεί τον στρατηγικό μπούσουλα του Δήμου, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι άλλοι Δήμοι έχουν ήδη ολοκληρώσει το σχέδιο αυτό. Θιξαμε επίσης την πρόσληψη των διμήνων για το φεστιβάλ, που έχουν τα πρώτα ανακοινωθεί, για να πάρουμε ξανά την απάντηση ότι είναι προσωπική επιλογή του κου Δημάρχου. Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι σε αυτό το ζήτημα η συμπαράσταση απο τις άλλες παρατάξεις είναι το λιγότερο προβληματική. Πέραν μια διαπαραταξιακής επιτροπής- που δεν έχει συσταθεί- μεγαλύτερη σημασία έχει να καταλήξουμε σε καθαρούς και διαφανείς κανόνες για τα δίμηνα! Τέλος ρωτήσαμε για το ζήτημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας-χωρίς να πάρουμε απάντηση.

Είναι εμφανής η αμηχανία της δημοτικής αρχής απέναντι στην αντιπολιτευτική τακτική του Project, που όχι μόνο κάνει δημιουργική αντιπολίτευση στις προτάσεις της πλειοψηφίας αλλά καταθέτει δικές του προτάσεις. Συνεχίζουμε τον σύγχρονο τρόπο αυτοδιοίκησης και είμαστε σίγουροι ότι αυτό περνάει στους δημότες, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον ρόλο μας με την ελπίδα να σώσουν τον δικό τους.



e-mail: project.drama2020@gmail.com


Ομάδα Τύπου Project Δράμα 2020