25 Ιουν 2015

ΔΡΑΣΗ-ΟΚΑΝΑ: Για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

H 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η “Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους” το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με σκοπό, την  ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την  αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.


Ημέρα ευαισθητοποίησης για τις αιτίες του προβλήματος αυτού που ταλανίζει την κοινωνία και ιδιαίτερα του πιο ζωντανού και δυναμικού της  κομματιού, της νεολαίας.

Στην χώρα μας, η πρωτοφανής και παρατεταμένη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών που συνεπάγεται ανεργία, κρίση αξιών και αρχών, αποπροσανατολισμό, απόρριψη της διαφορετικότητας και έλλειψη σωστών προτύπων οξύνουν δραματικά τις αιτίες μέσα από τις οποίες η νεολαία οδηγείται στην απομόνωση, στην απελπισία, στο φόβο και τελικά στα ναρκωτικά.

Χρέος όλων μας, πρωτίστως όμως της πολιτείας, η αντιμετώπιση των αιτιών στην ρίζα του προβλήματος που αφορά κυρίως στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Τα ναρκωτικά δεν βρίσκονται στο περιθώριο, οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι εδώ και χρόνια στο κέντρο μιας σκληρής κοινωνικής πραγματικότητας.

Η αντιμετώπιση όμως του μεγάλου αυτού προβλήματος δημιουργεί και υποχρεώσεις της κάθε κοινωνίας που οφείλει να πιέζει, να διεκδικεί και να απαιτεί πολιτικές λύσεις σε βάθος, να απαιτεί συλλογική ευθύνη και δέσμευση.

Ο καθένας από την θέση του, είτε αυτή είναι η πολιτεία, είτε η θεσμική τοπική κοινωνία, έχουμε υποχρέωση η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών να γίνει στην πράξη  καθημερινή προσπάθεια κατά των ουσιών και όχι απλά ακόμα μία επετειακή υποχρέωση που ξεχνιέται την επόμενη ημέρα.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ» συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια ΑΜΘ – Π.Ε. Δράμας και τον Δήμο Δράμας σειρά παρεμβάσεων  οι οποίες θα κορυφωθούν το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Δράμας.

Το κεντρικό μήνυμα και των φετινών εκδηλώσεων είναι η κοινωνική ανάγκη άμεσης λειτουργίας Θεραπευτικής Μονάδας Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων  ΟΚΑΝΑ στην Δράμα. Με αυτό τον τρόπο θα θωρακισθεί  σε μεγάλο βαθμό η τοπική μας κοινωνία αφού ως γνωστό από τον Οκτώβριο του 2013 στο κομμάτι της πρόληψης λειτουργεί το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΡΑΣΗ» της Π.Ε Δράμας με αξιόλογη δράση και σημαντικό έργο που αφορά στην κοινωνία και ειδικότερα στην εκπαιδευτική –μαθητική κοινότητα.

Η πρωτογενής πρόληψη αλλά και η εύκολη πρόσβαση στην θεραπεία από τα ναρκωτικά είναι η εφαρμογή στην πράξη του δικαιώματος που συνιστά υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες της.

Δράμα, 25/06/2015    
                                                                         
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ