30 Μαρ 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνη

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΥ Προσοτσάνης στην ΠΕ Δράμας. Αναλυτικά, το κείμενο:


«Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Προσοτσάνης στην ΠΕ Δράμας.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το ΚΥ Προσοτσάνης, εξαιτίας μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έχει ελαττωθεί τόσο ώστε το ΚΥ να λειτουργεί οριακά.

Το ΚΥ Προσοτσάνης είναι το μεγαλύτερο από τα τρία ΚΥ της περιοχής της ΠΕ Δράμας και καλείται να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 25.000 κατοίκων. Όμως εξαιτίας των ελλείψεων που αντιμετωπίζει, αδυνατεί να παρέχει, έστω και στοιχειωδώς, υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς.

Αναλυτικότερα να αναφέρουμε ότι ενώ πριν από δύο χρόνια στο ΚΥ υπηρετούσαν έξι γιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, σήμερα, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων, έχουν απομείνει μόνο δύο γιατροί, οι οποίοι μάλιστα προσπαθούν να καλύψουν και τα χωριά ευθύνης δύο Οεριφερειακών Ιατρείων. Επιπλέον ο παιδίατρος του ΚΥ έχει μετακινηθεί στο Νοσοκομείο των Σερρών ήδη από τον Μάη του 2014, με αποτέλεσμα τα παιδιατρικά περιστατικά να καλούνται να τα αντιμετωπίσουν κι αυτά οι δυο γενικοί γιατροί.

Το ακτινολογικό εργαστήριο δεν λειτουργεί καθώς δεν υπάρχει ακτινολόγος και χειρίστρια. Παράλληλα, έπειτα από τη συνταξιοδότηση της μια και μοναδικής παρασκευάστριας μικροβιολογικού, η θέση παραμένει κενή, ενώ στο ΚΥ δεν υπάρχει ούτε διοικητικός υπάλληλος. Τέλος, η μια από τις δύο μαίες έχει μετακινηθεί εδώ και δύο χρόνια στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Τα αποτελέσματα αυτών των ελλείψεων είναι τραγικά για την υγεία των ασθενών, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους στο ΚΥ καθώς οι συνθήκες εργασίας είναι εξαντλητικές. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:


Την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του ΚΥ Προσοτσάνης, ώστε να καλύπτονται οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής».