20 Φεβ 2015

Αυτοδιοίκησης Πολιτών: Προστασία του Δημοσίου συμφέροντος

Η επιμονή και η συνεπής στάση της Αυτοδιοίκησης Πολιτών σε δυο μείζονος σημασίας θέματα προστασίας δημόσιου συμφέροντος, η πρόθεση αγοράς ακινήτου από το Δήμο και η σύμφωνη γνώμη για την εκμίσθωση έκτασης σε ιδιώτη, απέφερε καρπούς. Αναλυτικά:


Ακύρωση της απόφασης για την αγορά ακινήτου
Για το μεν θέμα της απόκτησης διατηρητέου κτηρίου (καπναποθήκη) επί της συμβολής των οδών Ύδρας, Όθωνος και Π. Μελά, στο Ο.Τ. 83 της πόλης της Δράμας μετά από προσφυγή που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος μας Στέργιος Ηλιόπουλος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την υπ αριθμ 1483/13-02-2015 απόφασή της ακυρώνει η αντίστοιχη απόφαση 598/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου με το σκεπτικό της μη νόμιμης διαδικασίας λήψης της απόφασης από το ΔΣ.

Για να προχωρήσει η δημοτική αρχή στην απόκτηση του ως άνω ακίνητου θα πρέπει είτε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου είτε απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των μελών του, μετά από εκτίμηση της αγοραίας αξίας από Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.

Και προκύπτει εύλογα το ερώτημα : 
Γιατί τόση προχειρότητα στη διαδικασία εκτίμησης του ακινήτου και στη διαδικασία λήψης της απόφασης? 

Δεν οφείλει η Δημοτική Αρχή να εξηγήσει στο Δραμινό λαό με ποιον τρόπο προστατεύει το κοινό συμφέρον του Δήμου?

Η αιτιολογία πως η αγορά θα γινόταν με επιχορήγηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι αστεία καθώς αποτελεί και αυτό δημόσιο χρήμα και η μη ορθολογική αξιοποίηση του προφανώς και βλάπτει και τους δημότες του Δήμου Δράμας αλλά και όλους τους έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Αμφίβολης νομιμότητας η απόφαση του ΔΣ για χρόνια εκμίσθωση έκτασης στο Μαυρόβατο
Για το δε θέμα της μακροχρόνιας εκμίσθωσης των 190 στρ καλλιεργήσιμης  στο Μαυρόβατο προκειμένου να δημιουργηθεί επένδυση θερμοκηπίου αποδεικνύεται ότι η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε από τη Νομαρχία Δράμας  για κοινωφελείς σκοπούς.

Και προκύπτει εύλογα το ερώτημα: είναι κοινωφελής σκοπός η δημιουργία ιδιωτικής επένδυσης σε καλλιεργήσιμη έκταση του Μαυροβάτου για 30 χρόνια με 20€/στρέμμα σε «επενδυτή»?

Τονίζουμε πως δεν είμαστε αντίθετοι στην εκμίσθωση της έκτασης σε τοπικούς παραγωγούς, αλλά σε επενδύσεις με όρους μπανανίας. Κοινωφελείς σκοποί είναι τα δίκτυα άρδευσης, η συντήρηση των αγροτικών οδών, η ενίσχυση ομάδων παραγωγών.

Πρόθεση μας είναι η περαιτέρω διερεύνηση με στόχο την ακύρωση λόγω αμφίβολης νομιμότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την εκμίσθωση της έκτασης.

Για δεύτερη φορά οφείλει η Δημοτική Αρχή να εξηγήσει στο Δραμινό λαό πως αντιλαμβάνεται το κοινό συμφέρον του Δήμου και για ποιους λόγους προχώρησε σε τέτοιου είδους βλαπτικές για τους δημότες αποφάσεις οι οποίες είναι και παράνομες.

Το Γραφείο τύπου