30 Νοε 2014

Ερώτηση της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα απορρίμματα

Όπως γνωρίζετε τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα θέμα μείζονος σημασίας για το Δήμο Δράμας και συνολικά για όλη τη χώρα. Έπρεπε να έχουμε κλείσει  τους ΧΑΔΑ (Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) το 2005. Έχουμε καταδικασθεί με κατ΄ αποκοπή  πρόστιμο 22 εκατομμυρίων € και ημερήσιο πρόστιμο 55 χιλιάδες € για 293 ΧΑΔΑ σε όλη την επικράτεια.


Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση  που υπογράφηκε  πριν λίγες μέρες, αφήνει εκτεθειμένο το Δήμο μας αναφέροντας μόνο ότι θα γίνει προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.

Πως θα γίνει αυτό κ. Δήμαρχε;
Με κινητή μονάδα επεξεργασίας όπως αφήσατε να εννοηθεί με συνεντεύξεις σας στα ΜΜΕ;
Πότε μπορεί να λειτουργήσει η μονάδα και αληθεύει πως το κόστος λειτουργίας της θα είναι 1,5 εκατομμύριο € ετησίως;

Σας καταθέτω προς ενημέρωση σας τη διακήρυξη ανοιχτού δημόσιου  διαγωνισμού του δήμου Καλαμάτας, ενός δήμου ανάλογου σε πληθυσμό του δικού μας, προϋπολογισμού 2.097.280€.

Επίσης σας καταθέτω τη προσωρινή ανάθεση στον ίδιο δήμο για κινητή μονάδα επεξεργασίας όπου αναφέρετε το υπέρογκο ποσό της διαχείρισης των 54,87€/τόνο    εισερχόμενων απορριμμάτων.

Γιατί δεν προχωρούμε σε νέες μορφές αντιμετώπισης του προβλήματος που μπορούν να μειώσουν τη ποσότητα των απορριμμάτων κατά 80% έως 90%, μέσω προγραμμάτων μείωσης απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης και μετά ανακύκλωση;
Θα κινηθούμε προς τη κατεύθυνση αλλαγής του περιφερειακού σχεδιασμού καταργώντας τα φαραωνικού τύπου εργοστάσια καύσης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα);

Κύριε Δήμαρχε το θέμα των απορριμμάτων μας αφορά όλους, αφορά την υγεία μας, τη σπατάλη φυσικών και οικονομικών πόρων.

Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια αλλά μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στο τομέα της ανεργίας.

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα και να δώσουμε λύσεις.

Δυστυχώς η μόνη απάντηση που πήραμε, ήταν πως όντως προωθείται η λύση της κινητής μονάδας επεξεργασίας χωρίς να γνωρίζουμε ποιος θα πληρώσει το κόστος εγκατάστασης και διαχείρισης .

Το θέμα σύμφωνα με τον Δήμαρχο θα λυθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες των υπουργείων χωρίς να γνωρίζει τίποτε ο Δραμινός πολίτης, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει υπέρογκα ποσά μέσω των αυξήσεων των τελών καθαριότητας.



Το γραφείο τύπου