3 Νοε 2014

Ζούμε καταστάσεις ολοκληρωτικής απαξίωσης των αρχών και των ηθών

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε η συνέντευξη δύο αντιδημάρχων της Αλεξανδρούπολης, προς έναν ραδιοφωνικό σταθμό της περιοχής. Στο άκουσμα τους αντιστοιχούν και οι τάσεις της πολιτικής ηγεσίας, που απαξιώνει κάθε τι Ελληνικό και όλον τον Ελληνικό πληθυσμό με απαξιωτικές εκφράσεις. Βέβαιη η γελοιότητα των λόγων τους μόνο αποτροπιασμό και απαξίωση, τα προς του λόγου τους, μπορεί να φέρουν αφού υποτιμούν ακόμα και την ίδια τους την νοημοσύνη.


Χθες μια άλλη επίθεση δέχτηκαν από στόματος πρωθυπουργού καμία δεκαριά φοιτητές που πήγαν στο ΑΠΘ με τον γνωστό πρύτανη. Και φυσικά τα έκτροπα έρχονται σε μια στιγμή όπου 3,5 δισεκατομμύρια φόροι πρέπει να εισπραχτούν σε δύο μήνες ..και η ξευτίλα τους για τον ΕΝΦΙΑ δεν έχει πάτο, ενώ τα οικονομικά εμφανίζουν τρύπα 14 δις ευρώ δηλαδή όση και όταν μπήκαμε στο μνημόνιο ….με άλλα κριτήρια τότε.

Ο πρωθυπουργός της χώρας αποκάλεσε ..θρασίμια αν είναι δυνατόν .. ένας πρωθυπουργός να αποκαλεί τους υπηκόους του και ψηφοφόρους του ..με αυτόν τον όρο. Εξ άλλου μας συνήθισαν. Ένας άλλος που έριξε την χώρα στην καταστροφή είπε ότι κυβερνά έναν διεφθαρμένο λαό ….και φυσικά αυτός ήταν στην κυβέρνηση για 30 χρόνια ….Βέβαια οι δύο αυτοί θιασώτες έτυχε να είναι και συγκάτοικοι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που φοίτησαν ….και στην καριέρα τους μετά βούλιαξαν μια χώρα.

Εγώ θα ρωτήσω κάτι. Ναι. Είναι θρασίμια, οι φοιτητές. Ναι είναι Θρασίμια. Οι γέροντες που κάνουν διαδήλωση, γιατί μετά 30 χρόνια δουλειάς δεν παίρνουν σύνταξη και φυτοζωούν, γιατί κάποιοι έφαγαν σκανδαλωδώς τα λεφτά των ταμείων και ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανένας.. Ναι είναι θρασίμια όλοι αυτοί οι υπάλληλοι, που τους πετσόκοψαν τους μισθούς, δεν τα βγάζουν πέρα. Ναι είναι θρασίμια . .οι μικροεπιχειρηματίες που δεν έχουν δει πελάτη, εδώ και μήνες ….και φυσικά τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Βέβαια βγάλαμε τώρα την μόδα της Κυριακής. .Ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή ….και έρχονται μιλιούνια οι πελάτες και κάνουνε ψώνια δισεκατομμυρίων σε μια  μέρα ….πόσο ψώνια είναι αν νομίζουν ότι τα χάφτουμε.

Δεν ήταν όμως θρασίμια αυτοί, οι διάφοροι, τότε υπουργοί  και στελέχη που σιγοντάρατε τους φοιτητές και ήσασταν  πρώτοι στις  διαδηλώσεις. Μερικοί μάλιστα με φωτογραφίες με λοστάρια. Δεν ήταν τότε θρασίμια ..μερικοί σήμερα πρωθυπουργοί, που για μικροκομματικά κριτήρια ..χωρίς δεύτερη σκέψη …έριξαν ολόκληρη κυβέρνηση ..πολλοί λένε με το αζημίωτο; …Δεν είναι θρασίμια, αυτοί που πήγανε να βγάλουνε έναν ΕΝΦΙΑ και ξεφτιλίστηκαν από την ανικανότητα τους …και ξεφτίλισαν ακόμα και την ίδια την ανικανότητα. Δεν είναι θρασίμια όταν  για να την γλυτώσουνε από την καταδίκη,  κλείνουν την βουλή 2 μήνες πριν …και φυσικά μιλάνε για φυγή κεφαλαίων ..από ..το πουθενά ..όταν αποδεδειγμένα 40 χρόνια σκανδάλων ..από τους ίδιους δεν έχει τιμωρηθεί κανένας και φυσικά, αποδεδειγμένες και φανερές λίστες ..με χιλιάδες ονόματα ..παρανόμων μιζών και δισεκατομμυρίων παραμένουν στα συρτάρια ..και φυσικά μιλάμε για την λίστα Λαγκάνρτ ..Λουξεμβούργου, εξοπλιστικά προγράμματα, σκάνδαλο χρηματιστηρίου, σκάνδαλο Ολυμπιακών αγώνων …, σκάνδαλο Τράπεζας Κρήτης ….και τι να πρωτοθυμηθούμε.
Δεν είναι θρασίμια αυτοί που έφτασαν την οικονομία στο βαρέλι χωρίς πάτο, που συνεχώς βυθιζόμαστε και προσπαθούν να πείσουν …ακόμα και τους εαυτούς τους, ότι αυτά που λένε έχουν νόημα; Και φυσικά για όλα φταίει ο λαός.

Και γυρίζοντας στα δικά μας. Ο εν λόγω αντιδήμαρχος, είχε βγει για μια συνέντευξη ..για την διαγωγή κάποιου πολίτη ..που έριξε στους κάδους ανακύκλωσης στην Αλεξανδρούπολη χόρτα. Και φυσικά με ένα ύφος χιλίων καρδιναλίων, άφησε χολή και όξος για τους δημότες που τους απεκάλεσε… οι Αλεξανδρουπολίτες είναι ανάγωγοι και  χωρίς παιδεία. Βέβαια εξήρε το τρομερό έργο που αυτοί κάνουν και φυσικά την τρομερή δουλειά που γίνεται από αυτούς …που όμως τους την χαλαν οι άναρχοι και απαίδευτοι πολίτες. Ανέφερε ότι στην Γερμανία ένας πολίτης  όταν υπάρχει παρανομία καταδίδει ο ίδιος, το συμβάν, όμως εδώ τίποτα. Οι κάδοι μετακινούνται από τους πολίτες γιατί δεν θέλουνε τους κάδους μπροστά στα σπίτια τους. Ότι η ανακύκλωση που κάνουμε προσφέρει. Βέβαια στην ερώτηση του δημοσιογράφου τι προσφέρει η ανακύκλωση στον δήμο δεν ήξερε ούτε τα έσοδα, που έχει ο Δήμος. Αν είναι δυνατόν, να έχεις μια επιχείρηση και να μην ξέρεις τι βγάζεις …έστω και από περιέργεια ρωτάς. Αλλά αν ξέρεις από επιχειρήσεις το κάνεις. .αλλιώς ..κοιτάς τα θαύματα σου….

Και πάμε να πιάσουμε τα πράγματα από την  αρχή. Η ανακύκλωση πράγματι προσφέρει και είναι η λύση στο πρόβλημα των στερεών αποβλήτων. Αλλά θα μας πει ο αντιδήμαρχος τι είδους ανακύκλωση γίνεται, όταν από όλα τα πρότυπα μοντέλα ανακύκλωσης …αυτό του μοναδικού κάδου ανακύκλωσης, είναι ανύπαρκτο; Θα μας πει ο αντιδήμαρχος γιατί οι πολίτες μετακινούν τους κάδους. Να ι στην Γερμανία δεν γίνεται ..αλλά στην Ιταλία που βρισκόμουνα ο κάδος πλενότανε κάθε τρεις –τέσσερεις μέρες. Έχει περάσει ο εν λόγω αντιδήμαρχος να δει τι οσμή εκπέμπουνε εδώ οι κάδοι. Εγώ έχω απέναντι τρεις κάδους και το καλοκαίρι πολλές φορές έρχεται στον τρίτο όροφο …η  ευωδία. Πως λοιπόν να μην μετακινήσει τον κάδο ..ο άλλος;

 Και πάμε στην ανακύκλωση. Ο μοναδικός κάδος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι η καύση. Αν σπάσει μέσα γυαλί, αναμειχθεί πλαστικό με χαρτί, ή βραχεί το χαρτί ..η ανακύκλωση ..είναι αδύνατη.  Αυτό ίσως ο ειδικός στην ανακύκλωση αντιδήμαρχος δεν το ξέρει. Σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται το σύστημα των τριών τεσσάρων κάδων, για διαφορετικά υλικά, που μάλιστα οι κάδοι είναι έτσι που δεν μπορείς να ρίξεις εύκολα άλλα απορρίμματα. Τα φορτηγά που μαζεύουν τα διάφορα υλικά είναι ανυψωτικά χωρίς συμπίεση, ενώ εδώ περνάει το απορριμματοφόρο πρέσα. Πως γίνεται αν σπάσουν γυαλιά, καρφιά, τενεκεδάκια, χαρτιά …ο κύριος αντιδήμαρχος να κάνει την ανακύκλωση; Φυσικά δεν μιλάμε αν υπάρχει και καμιά λάμπα οικονομίας, που έχει σπάσει. Εκεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα θέλει ολική καταστροφή και  κάδος γιατί περιέχει 5 χιλιοστογραμμάρια υδραργύρου. Και θα αναλύσω την πολύ δουλειά που κάνουν και ποιος είναι απαίδευτος. Εδώ και 40 χρόνια προσπαθούν ι διάφοροι πολιτικοί να φτιάξουν τη ανακύκλωση. Στην τελευταία ημερίδα του δήμου …μας είπαν ότι αν δεν γίνει το μοντέλο που προτείνον …θα πληρώναμε .πρόστιμο ..παχυλό από τις 1/1/15..το 2015 ήρθε …αλλά τίποτα δεν έγινε και τα σκουπίδια μας πνίγουν.

Απαίδευτος, είναι αυτός που δεν εκτιμάει τον ψηφοφόρο του. Απαίδευτος και κυνικός είναι αυτός που νομίζει ότι δουλεύει, αλλά δουλεύει τον κόσμο. Απαίδευτος είναι αυτός που παίρνει μισθό γύρω στα 2500 χιλιάρικα και υποτιμά τον κόσμο που με τα 500 ευρώ που αν τα βρει ..προσπαθεί να ζήσει την οικογένεια του. Ενώ τρία εκατομμύρια άνεργοι δεν έχουνε στον ήλιο μοίρα. Απαίδευτος είναι αυτός που εδώ και 40 χρόνια περάσανε χιλιάδες δήμαρχοι ..και η ανακύκλωση είναι ανύπαρκτη. Απαίδευτος είναι αυτός που έχει φέρει τον πολίτη στην απόγνωση γιατί η ατιμωρησία, δεν έχει όρια. Θα πω στον κύριο αντιδήμαρχο. Και τι θα γίνει να τον καταγγείλεις. Εδώ οι περισσότερες κλείσεις σβήνονται από τους πολιτικούς άρχοντες. Καταγγελίες κάτι και σου λένε ..έλα μωρέ τι να τον πιάσουμε αφού σε 10 λεφτά θα τον αφήσουνε …και φυσικό είναι ότι αφού υπάρχουνε σκάνδαλα δισεκατομμυρίων στην πολιτική ζωή, δεν θα βγάλουν για τα 10 ευρώ.

Η ατιμωρησία και ο ωχαδερφισμός των πολιτικών είναι ακριβώς η μη παιδεία που λέτε. Και θα σας ρωτήσω κάτι. .Έχετε δει αυτούς που μας θεωρείται καμάρι πολιτισμού πως φέρονται όταν έρχονται στο μπάχαλο, που λέγεται Ελλάδα. Έχετε δει τι κάνουν στο Φαλιράκι, Μάλια, Χερσόνησο, αλλά και στα μέρη μας. Χειρότεροι από ζώα. Ακριβώς γιατί δεν έχουνε παιδεία …αλλά ο πέλεκυς του νόμου είναι βαρύς  στην χώρα τους ..ενώ εδώ τον πέλεκη τον έχει φάει η σκουριά. Διοργανώνεται η γιορτή κρασιού με τζάμπα κρασί. 8-9000 κόσμος κάθε μέρα, δεν έχει πέσει ούτε καρφίτσα ..και όλα πάνε καλά. Έχετε πάει σε γιορτές μπύρας, βότκας, σε άλλα μέρη …θα ξεράσετε ..από τον πολιτισμό τους… με τους μέθυσους να ξερνούν σε κάθε γωνιά …κλπ…
Απλά εκεί όταν πετάξεις ακόμα και γόπα ..στον δρόμο, θα πάρεις ένα πρόστημο…50 ευρώ και θα σου φύγει , η μαγκιά όπως λέμε ….έχετε δει κάτι τέτοιο εδώ;….

Ένας άλλος αντιδήμαρχος, είπε το τραγελαφικό. Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Τους βρίσκω δουλειά και δεν πάνε. Άλλα εδώ κάποιος θα έλεγε, δίκιο έχει. Μετά όμως το λιγοστό δυστυχώς μυαλό του είπε και το άλλο ….βέβαια είναι για 200-300 ευρώ …αλλά καλύτερα από το τίποτα. Είναι να γελάς. Έχεις πάει για 200 ευρώ, να δουλέψεις; Ενώ εσύ παίρνεις  μια ζωή τα παχυλά ευρώ σου; Είναι δυνατόν να λες ότι βρίσκεις εργασία για 200 ευρώ και να θεωρείς τεμπέλη αυτόν που δεν πάει; Είσαι με τα καλά σου άνθρωπε μου ..η …σε έχει χτυπήσει στο κεφάλι ….κάτι τις χοντρό. Δεν ζητάμε επαιτεία. Δουλειά τίμια ζητάμε και με αξιοπρεπείς αποδοχές και είναι υποχρέωση σας να μας την βρείτε  ..για αυτό είστε στην εξουσία.  Λέω δουλειά τίμια ..γιατί αμφιβάλλω αν ξέρετε τον όρο δουλειά ..ή στην καλύτερη περίπτωση ..το τίμια …και κάποτε βουλώστε το και επιτέλους δουλέψτε …..ο κόσμος σας πληρώνει ..για να δουλέψετε ..όχι να κάνετε τους κριτές …ο κόσμος σας κρίνει …όχι εσείς ….εσείς το κεφάλι μέσα και επιτέλους στην θέση της ανικανότητας σας ….βγάλτε το ελάχιστο …τίμια δουλειά και αποτελέσματα …όχι σαράντα χρόνια ζύμωνε ..και το ζυμάρι έφταιγε..

e-mail: panosmandalos@yahoo.gr.