28 Νοε 2014

Κίνηση «ματ» του δήμου Θάσου – Εκποίησε ξεχασμένα μάρμαρα εξασφαλίζοντας 360.000 ευρώ

Μέσω διενέργειας πλειοδοτικής διαδικασίας, την Τετάρτη ο δήμος Θάσου κατάφερε να εκποιήσει όγκους μαρμάρου προερχόμενους από λατομεία, που ήταν αφημένοι στην περιοχή «Τρεις Γκρεμοί». Οι συγκεκριμένοι όγκοι ήταν προϊόντα παράνομης εξόρυξης λατομείων κυρίως β’ διαλογής και η ποσότητά τους ανέρχεται σε 6.700 κυβικά μέτρα.


Αυτή ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά του δήμου Θάσου που διενεργήθηκε ανάλογη πλειοδοτική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν τρεις ενδιαφερόμενες εταιρίες. Η αρχική προσφορά διαμορφώθηκε σε 110.000 ευρώ και η τελική τιμή έφτασε στις 360.000 ευρώ. Η είσπραξη του ποσού είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για το ταμείο του δήμου, που θα έρθει ως «δώρο» κι ως αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας, αφού δεν έχει συμπεριληφθεί στο δημοτικό προϋπολογισμό. Παράλληλα όμως, η διαδικασία επέδειξε τα ποσά που υποκρύπτονται από τις λατομικές εταιρείες κατά την εξόρυξη των μαρμάρων.

Ο δήμος Θάσου εδώ και χρόνια «αιμορραγεί» σ’ αυτόν τον τομέα. Όγκοι μαρμάρων που έχουν εγκαταλειφτεί υπάρχουν και σε άλλα σημεία του νησιού, έτσι η δημοτική αρχή προτίθεται να δρομολογήσει παρόμοιες πλειοδοτικές διαδικασίες. Η διοίκηση ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει να εξασφαλίσει και τη λειτουργία ενός λατομείου.

Η εταιρεία Μάρμαρα Θάσου – Φιλιππίδης ΑΕ είναι η εταιρεία που πλειοδότησε και θα καταβάλει άμεσα το ποσό των 360.000 ευρώ στο δήμο, έστω κι αν λόγω τυπικών διαδικασιών θα πρέπει να παρέλθει και η προθεσμία υποβολής ενστάσεων. Ενισχυτικά με την προσπάθεια του δήμου λειτούργησε και η χρονική συγκυρία διότι υπήρξε ζήτηση για αγορά μαρμάρου έστω και β’ διαλογής από το Τατζικιστάν.


Η αρχική αυτή προσπάθεια του δήμου εστέφθη με επιτυχία. Η δημοτική αρχή το μόνο που ζητά είναι η τήρηση της νομιμότητας εκ μέρους των λατομικών εταιρειών και η καλή συνεργασία των δύο πλευρών. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του μαρμάρου είναι σημαντική για τη Θάσο και πρόκειται για μια δυνατότητα που δε διαθέτουν πολλά ελληνικά νησιά. Ενώ η σημερινή διοίκηση του δήμου κοπιάζει ώστε να εξασφαλίσει αύξηση εσόδων σε όλους τους τομείς.