21 Οκτ 2014

Υποθηκοφυλακείο Δράμας: Δεν κλείνει, γίνεται Κτηματολογικό Γραφείο (Άρθρο του Αλέξανδρου Τσιαμπούση)

του Αλέξανδρου Τσιαμπούση

Γίνεται τελευταία πολύς λόγος για το δήθεν κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου Δράμας. Αφορμή υπήρξε ένα δημοσίευμα στα «Νέα», που αναδημοσιεύτηκε από κάποιες ιστοσελίδες, που συσχέτιζε την εξέλιξη του Κτηματολογίου σε ψηφιακό Κτηματολόγιο με την ταυτόχρονη λήξη λειτουργίας κάποιων Υποθηκοφυλακείων, ανάμεσά τους και αυτού της Δράμας.


Η αντίληψη που υπάρχει γενικώς ότι η Δράμα υφίσταται έναν ακήρυχτο πόλεμο από την κεντρική εξουσία και κάποιοι λανθασμένα ή εσκεμμένα την αναμοχλεύουν με κάθε αφορμή, δημιουργεί ορισμένες φορές έναν πανικό στους πολίτες, που όμως είναι εντελώς αβάσιμος.

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα σχετικά με τη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων.

Τι είναι το Υποθηκοφυλακείο;
Το Υποθηκοφυλακείο είναι η δημόσια υπηρεσία στην οποία κατατίθενται επίσημα και φυλάσσονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων καθώς και τα βάρη (υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις) που τα βαρύνουν. Επίσης, στα υποθηκοφυλακεία φυλάσσονται και δικαστικές αποφάσεις σχετικές με ακίνητα και γενικά κάθε πράξη που επηρεάζει τη νομική κατάσταση ενός ακινήτου. (πηγή: wikipedia, 20/10/2014)

Τι είναι το Κτηματολογικό Γραφείο;
Με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μίας περιοχής, παύει να ισχύει το σύστημα "Μεταγραφών και Υποθηκών" και αντικαθίσταται με το σύστημα του "Λειτουργούντος Κτηματολογίου".

Στα πλαίσια αυτά, το τοπικό αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο λειτουργεί ως μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο και αναλαμβάνει τη λειτουργία του Κτηματολογίου για την κτηματογραφημένη περιοχή αρμοδιότητάς του. Σε μία επόμενη φάση,  τα μεταβατικά Κτηματολογικά Γραφεία θα μετατραπούν σε οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία. (πηγή: www.ktimatologio.gr)

Με τους δύο αυτούς ορισμούς, που ο καθένας μπορεί να βρει στο διαδίκτυο, ακόμη και να μην είναι σχετικός με το αντικείμενο, ξεκαθαρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ερμηνεία του δημοσιεύματος.

Το Υποθηκοφυλακείο Δράμας δεν κλείνει. Απλά, όπως σε κάθε περιοχή που ξεκινάει η περίοδος του λειτουργούντος Κτηματολογίου, έτσι και στη Δράμα, θα μετεξελιχθεί σε Κτηματολογικό Γραφείο Δράμας. Σε περιοχές που δεν έχουν Κτηματολόγιο, αλλά είναι στη δικαιοδοσία του Υποθηκοφυλακείου Δράμας, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί σαν Υποθηκοφυλακείο. Όταν γίνει Κτηματολόγιο σε ολόκληρο το νομό Δράμας, τότε όλο το Υποθηκοφυλακείο, θα εξελιχθεί πλέον σε μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο Δράμας.

Το κλείσιμο λοιπόν των κατά τόπους Κτηματολογικών Γραφείων, για την αντικατάστασή τους από 16 Περιφερειακά Κτηματολογικά Γραφεία είναι μακροπρόθεσμο και απαιτεί την ολοκληρωτική λειτουργία του Κτηματολογίου ανά τη χώρα, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συντελεστεί ως το 2020. Απαιτεί επίσης και πόρους εκ μέρους του κράτους, που θα αναλάβει μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου εξ’ ολοκλήρου τη λειτουργία τους. Προϋποθέτει δε τη δημιουργία των κατάλληλων δομών, ώστε οι πολίτες να μπορούν μέσω του υπολογιστή τους, διαδικτυακά, να ολοκληρώνουν το σύνολο των εργασιών, που σήμερα κάνουν πηγαίνοντας στο Υποθηκοφυλακείο.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος πανικού από τους πολίτες και κανένας λόγος ύψωσης της επαναστατικής σημαίας από τους τοπικούς φορείς ή ΜΜΕ γιατί πολύ απλά, όσοι έχουν θέματα με το παλιό Υποθηκοφυλακείο ή το Κτηματολόγιο, θα συνεχίσουν να απευθύνονται στο σημερινό Υποθηκοφυλακείο, που θα εξακολουθεί άλλωστε να λειτουργεί όπως λειτουργούσε από τότε που το Καλαμπάκι ή τα Κύργια έχουν περάσει σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου.


*Ο Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός με πολύχρονη εμπειρία σε θέματα Εθνικού Κτηματολογίου.