27 Αυγ 2014

Πρόγραμμα Δράσεων "Συμμετέχω Πρωτοβουλία Δραμινών και ΣΦΓΤ Δράμας" (βίντεο)

Αναλυτικό Πρόγραμμα «Άνοιξε το Σινεμά #2»
 
Τετάρτη
Φίλοι των ζώων: 
19.00-20.30 Παιδιά και ζώα συντροφιάς : Σχέση Ζωής!
Διαδραστικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για παιδιά 4-12 ετών.


20.30-20.45 Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς. Η φροντίδα, το μέλλον τους, η ΖΩΗ τους στα χέρια μας!!
Προβολή ενημερωτικού βίντεο με στοιχεία από την Ελλάδα και τη Δράμα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά! (15’)

20.45-21.00 Προβολή ταινίας μικρού μήκους «Pet –shop», του Μιχαήλ-Γαβριήλ Ζένελη
Μια καταπληκτική ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές ένα αγόρι και ένα σκυλάκι που η μοίρα τους έφερε κοντά, σε ένα κατάστημα ζώων, και τους έκανε αχώριστους φίλους. (15’)

21.00-00.00 Προβολή Ταινιών:
Ένα αφιέρωμα στο Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο, ο οποίος έκανε τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της πόλης μας.

Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Πανρωσικό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας (V.G.I.K). Έχει σκηνοθετήσει για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ντοκιμαντέρ, σειρές, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, ενώ δουλειές του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου», ντοκιμαντέρ, 1997. Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Δράμας. Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους Κρατικών κινηματογραφικών βραβείων Ποιότητας. (30’)

«Ύψωμα 33», μυθοπλασίας, 1998. Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ Δράμας. Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους των Κρατικών κινηματογραφικών βραβείων ποιότητας. (40’)

«Ο Μανάβης», ντοκιμαντέρ, 2013. Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για ελληνική ταινία άνω των 45 λεπτών. (88’)


Πέμπτη
Μαθητικά Συγκροτήματα

Διασκεδάζουμε με τους ακουστικούς, μεταλλικούς και ροκ ήχους τεσσάρων δραμινών μαθητικών συγκροτημάτων:
20.30-21.10 Taboo
21.20-22.00 It might Get Loud
22.00-22.40 False Prophet
22.50-23.30 Mind the Gap

23.30-01.00 Προβολή Ταινίας:
«Wild Duck», 2013 (88’)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης

Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, Γιάννης Στάνκογλου, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Γιάννης Σταμπουλτζής

Παρασκευή
Χορόδραμα: 

21.00-21.40 Latin και Salsa ρυθμοί και χορός από την ομάδα Χορόδραμα
Live Band
22.00-00.00 ΑΑ live blues band
Μπλουζ ήχοι από το συγκρότημα από τη γειτονική Καβάλα
00.00-01.00 Προβολή Ταινίας:
«Μουσικό Χωριό», Ντοκιμαντέρ, 2013 (88’)
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Σιαδήμας
Μουσική, Άνθρωποι, Περιβάλλον.

Τρεις φίλοι δημιουργούν την ευτοπία τους, στο παραδοσιακό χωριό Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο, το Μουσικό Χωριό.

Με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και όχημα το συλλογικό – συμβιωτικό καλλιτεχνικό βίωμα, η μουσική εκπαίδευση αναπτύσσεται πρωτοποριακά.

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής δημιουργικών ιδεών και εργασιών μεταξύ συμμετεχόντων αναγνωρισμένων σε διεθνές επίπεδο;
Ποια είναι η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία;
Πόσο ανεκτή είναι η ελευθερία;

Σάββατο
Πρωί:
11.00-14.00 Δημιουργική απασχόληση για παιδιά και γονείς

Εργαστήρι Κουκλοθέατρου: Κατασκευή κούκλας και παιχνίδι-αυτοσχεδιασμός από την ομάδα Κουκλοθέατρου του ΣΦΓΤ Δράμας

Σινεμά; Κι εγώ μπορώ! : Μια πρόκληση για να φτιάξουμε ένα ταινιάκι με τα μέσα που τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από τον καθένα να λειτουργούν. Δημιουργική φαντασία και λίγη τεχνολογική βοήθεια αρκούν για να δούμε στο πανί τη δική μας ταινία! Με τη βοήθεια της Βίκης Γούσιου, απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών, ειδική σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε γκαλερί τέχνης.

Βράδυ:

Live Bands

20.45-21.30 Late Cynical live Rock Band
Δραμινό συγκρότημα με μουσικές σε…κυνικά ροκ ήχους

21.30-22.30 LosTre live Reggae Band
Reggae ήχοι για να γουστάρουμε το καλοκαίρι, που ακόμη δεν έφυγε

22.30-01.00 Popcakes live on Set Rock Band
Έρχονται με παρακαταθήκη νέο δίσκο και μια εμβληματική μορφή της ροκ σκηνής της χώρας, τον δραμινό Γιάννη Λογοθέτη να υπόσχεται μια βραδιά ροκ, με την απαραίτητη σεμνότητα και σεβασμό στους εμπνευστές του συγκροτήματος: Led Zeppelin, David Bowie, Iggy Pop, REM, Placebo, James κτλ



Κυριακή
Πρωί:
Σεμινάριο Κρουστών:

11.30-14.00 «Περί ρυθμού ο λόγος»:
Σεμινάριο κρουστών από τους Χρήστο Τάσιο και Θάνο Τσελεμπή. Πάρτε ότι κρουστό έχετε και ελάτε σε ένα δίωρο σεμινάριο για το ρυθμό, τα κρουστά, τους ήχους.

Βράδυ:
Θεατρική Παράσταση

20.30-22.00 Τα λόγια της ποταμίδας
Οι NoVan Theater Group παρουσιάζουν τη νέα τους μουσική παράσταση «Λόγια της Ποταμίδας» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Λένας Πετροπούλου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακότροπο, μουσικό παραμύθι λόγου, συμβολικών εικόνων και ζωντανής μουσικής. Επτά ηθοποιοί και μουσικοί, σε αρμονική συνύπαρξη επί σκηνής, ζωντανεύουν εν ρυθμώ την ιστορία της ποταμίδας, ενός μικρού ωδικού πουλιού που ζει πλάι στα ποτάμια και τραγουδά για την αγάπη της.  

Live Band
22.00-00.00 M.A.t.E. live electronic band
Οι M.A.t.E ή αλλιώς Μeetings Along the Edge είναι μια μουσική συνεργασία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 στη Θεσσαλονίκη από τους Αδάμ Σιάγα (live electronics, scratch, synths, programming, ney), Θωμά Κωστούλα (drums programming) και ενισχύθηκε στις αρχές του 2013 με τη Μαρία Ελισάβετ Κοτίνη στα φωνητικά.

00.00-01.30 Προβολή Ταινίας σε συνεργασία με το Goethe Institut
Ποντάροντας στον κύριο Zucker, 2004, (95´), (Alles auf Zucker)
του Dani Levy
με τους Henry Hübchen, Hannelore Elsner, Udo Samel κ.ά.
Γερμανικό Κρατικό Βραβείο 2005: Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερη Αντρική Ερμηνεία, Καλύτερη Μουσική



Δευτέρα

21.00-22.30 Προβολή Ταινίας σε συνεργασία με το Goethe Institut
Kebab Connection, 2005, (96΄)
Σκηνοθεσία: Anno Saul
Στο σενάριο έχει συνεργαστεί και ο Fatih Akin.
Ηθοποιοί: Dennis Moschito, Nora Tschirner κ.ά.

Εμφανίζονται επίσης η Sibel Kekilli (πρωταγωνίστρια στην πολυβραβευμένη ταινία του Fatih Akin «Ποτέ μαζί») και ο Αδάμ Μπουσδούκος (ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς και φίλους του Fatih Akin).

Ο Τούρκος Ιμπραχίμ (Ίμπο) είναι 21 χρόνων, ζει στο Αμβούργο και θέλει να γίνει σκηνοθέτης. Προς το παρόν έχει γυρίσει ένα διαφημιστικό σποτάκι για το μαγαζί του θείου του, το οποίο και έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Παραγωγό όμως για την ταινία των ονείρων του δεν έχει βρει ακόμα. Αλλά και στην προσωπική του ζωή τα πράγματα δεν παν καλύτερα: Η φίλη του περιμένει παιδί, γεγονός που εξοργίζει τους γονείς του, καθότι δεν είναι η νύφη που εκείνοι ονειρεύονται.

22.30-00.30 Πάρτυ με τον dj Tsiamouras V
Κλείνουμε το φεστιβάλ «Άνοιξε το Σινεμά» με πάρτυ. Μουσική παίζει ο δραμινός dj Tsiamouras V και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για άλλες, πιο χειμωνιάτικες δράσεις με το +μετέχω Πρωτοβουλία Δραμινών και τον ΣΦΓΤ Δράμας.

Παράλληλη Εκδήλωση
Αίθουσα Μελίνα 28/8-31/8

Τέσσερις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης από ισάριθμους νέους δημιουργούς, τη Βίκη Γούσιου, την Κατερίνα Ιορδανίδου, τον Ευγένιο Γκάλκιν και την Μαρία Γαλαζούλα.

Τίτλοι Εκθέσεων:
Ροζ Garden, της Βίκης Γούσιου

Είναι αυτό που νομίζω; Είναι αυτό που φαίνεται; Είναι αυτό που είναι; Τι είναι στην πραγματικότητα; Άνθος, παιδικό παιχνίδι ή ερωτικό αντικείμενο;

Μέσα από μια σειρά ζητημάτων της γλυπτικής όπως ο όγκος, η φόρμα, η αφή, η εσωτερική και η εξωτερική επιφάνεια, το περίβλημα και το περιεχόμενο επιχειρείται από τη δημιουργό να αγγίξει το ζήτημα της ερωτικής ταυτότητας, του είναι και του φαίνεσθαι, τολμώντας ν’ αναζητήσει την απάντηση μέσω του θεατή.

Happy days, της Κατερίνας Ιορδανίδου

Αφορμή για την ζωγραφική έρευνα της δημιουργού είναι η φωτογραφία. Προσωπικές φωτογραφίες, οικογενειακές, σύγχρονες από το internet. Με στόχο μια αφήγηση, ένα προσωπικό ημερολόγιο, αντιπαραθέτει, συγκρίνει, σχολιάζει, μεταφράζει, προσδιορίζει, επαναπροσδιορίζει, επανερμηνεύει. Το στοιχείο που προέτρεψε τη δημιουργό στην επιλογή του θέματος είναι πάντα μια προσωπική της ανάγκη για ένα σχόλιο. Το ενδιαφέρον της συγκεντρώνεται στη σχέση του subject matter, του περιεχομένου με την ζωγραφική γλώσσα. Οι φωτογραφίες που συνθέτουν ένα προσωπικό σημειωματάριο είναι άλλοτε ένα στιγμιότυπο, ένα ζουμ της μηχανής, μια είδηση, άλλοτε μια μετάβαση στο παρελθόν, με κοινό παρανομαστή την πραγματικότητα γύρω της και πώς αποφασίζει μέσα από προσωπικά φίλτρα να την συνθέσει και να την επαναπροσδιορίσει μέσα από την ζωγραφική διαδικασία.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ 2, του Ευγένιου Γκάλκιν
   
υλικά: στραντζαριστό χαρτί και ακρυλικό χρώμα
   
διαστάσεις: μεταβλητές
Το έργο Μετάλλαξη 2 είναι ένα μέρος της αναζήτησης  και του έργου του εικαστικού, που ερευνά τους άξονες του χώρου και δημιουργεί παράλληλες περιοχές αυτού.

Η Αφήγηση της Ύλης, της Μαρίας Γαλαζούλας
Εγκατάσταση, Ξύλο, μαλλί από πρόβατο,
Διαστάσεις : μεταβλητές

Το ζήτημα της υλικότητας του μαλλιού και η ανάδειξή του σε ένα πρωτογενές και καθημερινό υλικό είναι ο πυρήνας της πρόσφατης δουλειάς της δημιουργού. Δίνεται έμφαση στη συμβολική αξία του υλικού, καθώς πρόκειται για ένα υλικό που είναι φορτισμένο με βιώματα. Το μαλλί είναι ένα μέσο που δημιουργεί ένα συγκεκριμένο περιβάλλον επικοινωνίας και αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της ανθρώπινης ταυτότητας, της ανθρώπινης ιστορίας, του ανθρώπινου πολιτισμού και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.