14 Μαΐ 2014

Οδηγίες προς ψηφοφόρους

Του Διονύση Γουσέτη

Στην τελευταία πριν από τις εκλογές δημοσίευσή της, η στήλη προβαίνει σε ασύστολη προπαγάνδα αρχών και κριτηρίων για την εκλογική προτίμηση, ελπίζοντας να συμβάλει σε ορθότερες επιλογές.


Λοιπόν, η 1η και κύρια οδηγία είναι: Μην κάνετε αποχή. Επειδή οι φανατικοί των δύο άκρων θα ψηφίσουν οπωσδήποτε, κάθε αποχή δική μας ανεβάζει τα ποσοστά τους.

Οδηγία 2η: Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε εκπροσώπους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις τοπικές και περιφερειακές για την Αυτοδιοίκηση. Μην ψηφίζετε εκείνους που προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να τις μετατρέψουν σε εκβιασμό απέναντι στην πολιτική σταθερότητα. Δείτε τι γίνεται στις άλλες χώρες.

Οδηγία 3η: Μην παρασυρθείτε σε τεχνητά διλήμματα, όπως Μνημόνιο – αντιμνημόνιο, ή σε συνθήματα όπως «Οχι στα τσιράκια, παπαγαλάκια, λακέδες κ.λπ. της κυβέρνησης κατοχής, των πρακτόρων του κεφαλαίου, των νεοναζί κ.λπ.» ή να τιμωρήσετε τους υπεύθυνους για το χάλι μας. Σκεφτείτε ότι πολλοί από αυτούς που «θα τιμωρήσουν» το βράδυ τρώνε κυνικά μαζί με αυτούς που «θα τιμωρηθούν». Είχαμε πρόσφατο δείγμα.

Οδηγία 4η: Μην ψηφίζετε όσους χρησιμοποιούν ουρλιαχτά ή βαριές κουβέντες του τύπου «προδότες» και «μειοδότες». Πρόκειται για λάσπη, που έχει βλάψει το έθνος ανεπανόρθωτα. Να τους φοβάστε.

Οδηγία 5η: Οπου ακούτε ή διαβάζετε για φοβερές αποκαλύψεις, μακριά. Αν ήταν φοβερές, δεν θα περίμεναν την προεκλογική περίοδο να αποκαλυφθούν.

Οδηγία 6η: Μην ψηφίζετε αυτούς που υπόσχονται ότι θα σώσουν εμάς και όλη την Ευρώπη από τη Μέρκελ. Αν δεν πρόκειται για ακραία διαφθορά, πρόκειται για νέα έκδοση Δελαπατρίδη, που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, η οποία μας κατατάσσει (κατά τον Economist) πάτους στην παιδεία. Οι πάτοι θα αλλάξουν την Ευρώπη;

Οδηγία 7η: Μην ψηφίζετε αυτούς που μας υπόσχονται ότι θα καταργήσουν τη λιτότητα. Επαναλαμβάνουν με άλλα λόγια το καταστροφικό «λεφτά υπάρχουν».

Οδηγία 8η: Μην ψηφίζετε ψηφοδέλτια που περιέχουν πέραν ενός ανεκτού ορίου ποδοσφαιριστές, αοιδούς, ηθοποιούς και λοιπά πρόσωπα του lifestyle ή που δημοσιεύουν καταλόγους λιβανιστών «διανοούμενων» αναλόγου αναστήματος. Γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία γνώση ή δεξιότητα στα πολιτικά πάνω από τη δική μας. Τους βάζουν μόνο επειδή είναι «αναγνωρίσιμοι».

Οδηγία 9η: Μην ψηφίζετε τους υποψήφιους που ρυπαίνουν και ασχημαίνουν την πόλη. Εκτός του ότι παρανομούν συνειδητά και με τη σιγουριά πως δεν θα πληρώσουν -αφού ποτέ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος- δείχνουν μια διπλή περιφρόνηση στον ψηφοφόρο. Περιφρονούν τόσο τη λογική του νομίζοντας ότι θα εντυπωσιαστεί από τον όγκο των αφισών και των πανό όσο και την αισθητική του.

Οδηγία 10η: Μην ψηφίζετε όσους έφτιαξαν χλιδάτα εκλογικά κέντρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα έχουμε χρηματοδοτήσει εμείς τα κορόιδα χωρίς να το ξέρουμε. Τελευταία και γενική οδηγία: Μην ψηφίζετε αυτούς που το στυλ, η ρητορική και τα στερεότυπα επιχειρήματά τους μυρίζουν δεξιά ή αριστερή ναφθαλίνη. Η χώρα χρειάζεται νέες προτάσεις. Μην ψηφίσετε αυτούς που κινδυνεύετε αργότερα να τους γιαουρτώνετε.