8 Απρ 2014

Παγκόσμια Ημέρα Ρομά (8 Απριλίου)

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, στις 8 Απριλίου θα πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να προβληματιστεί σοβαρά για την ύπαρξη των διακρίσεων που αποτελούν ακόμη και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ανθρώπινου πολιτισμού.


Οι Ρομά υπέφεραν πάντα, υπομένοντας αυτή την κοινωνική αδικία. Είναι καιρός να κατανοήσουμε όλοι στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο την έννοια του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης που είναι προαπαιτούμενα για την ομαλή συμβίωση των σύγχρονων κοινωνιών. Η εκπαίδευση, η διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και οι ισότιμες ευκαιρίες ένταξης στον κοινωνικό ιστό, μπορούν να οδηγήσουν στην απογκετοποίηση και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ρομά. 

Με αυτό το σκεπτικό κινείται εδώ και δύο χρόνια ο Δήμος μας, χρησιμοποιώντας δράσεις και πολιτικές για την ανακούφιση των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων του πληθυσμού και την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό μέσω της ΔΕΚΠΟΤΑ και του Ιατροκοινωνικού Κέντρου. Στις σύγχρονες προκλήσεις χρειάζεται η κοινωνία μας να είναι περισσότερο ενωμένη από ποτέ. Στον τόπο μας δεν περισσεύει και δεν πρέπει να περισσεύει κανείς.

Το Ιατροκοινωνικού Κέντρο έχει ως αντικείμενο την κοινωνική προστασία των 900 κατοίκων τσιγγάνων της περιοχής, και την προάσπιση και προαγωγή της υγείας.

Η ΔΕΚΠΟΤΑ και τα στελέχη του Ιατροκοινωνικού Κέντρου θέτοντας ως στόχους την άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού του τσιγγάνικου πληθυσμού της Δράμας, τη δημιουργία προϋποθέσεων της κοινωνικής ένταξής τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ανέπτυξαν, στο διάστημα των 8 ετών, ποικίλες δραστηριότητες στον κοινωνικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό τομέα».


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ