29 Μαρ 2014

Έκκληση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας προς τους βουλευτές του νομού

Αξιότιμοι κ. βουλευτές
  
Πήραμε χθες στα χέρια μας μετά από μια μακρά περίοδο διαρροών και παραπληροφόρησης το περιβόητο νομοσχέδιο που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει τις συστάσεις της περίφημης πλέον "εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ".Όσον αφορά των τομέα του φαρμάκου και των φαρμακείων έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις σχετικά με τις διατάξεις που έρχονται προς ψήφιση...


1.Θα επιτρέπεται επί της ουσίας η συστέγαση φαρμακείων με άλλα καταστήματα,προφανώς για να μπορέσουν να γίνουν φαρμακεία μέσα στα σούπερ μάρκετ όπως έχουν γίνει και "γωνιές φούρνου" ή "γωνιές κρεοπωλείου".

2.Καταργούνται ουσιαστικά οι εφημερίες,καθώς απελευθερωνέται πλήρως το ωράριο φαρμακείων,προφανώς για να εξυπηρετηθούν τα σούπερ μάρκετ και ελάχιστα μεγαφαρμακεία που θέλουν να λειτουργούν καθαρά και μόνο με επιχειρηματικούς όρους,μόνο τις ώρες της "υψηλής εμπορικής αξίας".

3.Θα μείνουν χωρίς φαρμακεία οι γειτονιές των πόλεων,τα απομακρυσμένα χωριά και τα μικρά νησιά της πατρίδας μας καθώς με την κατάργηση των χωροταξικών κριτηρίων και των αποστάσεων δίνεται οι δυνατότητα σε όλους να μετακινηθούν στις πιάτσες-εμπορικά φιλέτα και κοντά σε συνταγογραφικά κέντρα.Πλέον δε θα υπάρχει κανένα κίνητρο για να υπάρχουν φαρμακεία σε χωριά σαν το Βώλακα,το Περιθώρι,τον Καλαμώνα ή το Μικροχώρι.

4.Επέρχονται αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς,με κίνδυνο να απολεσθεί η επιστημονική ανεξαρτησία του φαρμακοποιού καθώς πλέον δεν είναι υποχρεωτικό να κατέχει το 51% της ιδιοκτησίας του φαρμακείου.

5.Με την επικείμενη απελευθέρωση των τιμών των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (Μη Αποζημειούμενα από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα) οι τιμές τους θα εκτιναχθούν σε λίγο καιρό στα ύψη και θα εξισωθούν με τις τιμές που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και που είναι σημαντικά υψηλότερες,παρά τα ψεύδη που συνεχίζουν να ακούγονται γι' αυτό το θέμα ακόμη και από υπουργικά χείλη αυτή την ύστατη ώρα!

Αξιότιμε κύριε βουλευτά

Με τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στην αγορά του φαρμάκου για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος και που τώρα καταργούνται,στην Ελλάδα έχουμε επιτύχει τα ακόλουθα για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι και όχι να τα αντιλαμβανόμαστε σαν βαρίδι:

Να έχουμε την καλύτερη χωροταξική διασπορά φαρμακείων σε όλη την Ευρώπη,ίσως και στον κόσμο.Σχεδόν οπουδήποτε στην επικράτεια μπορεί να βρει κανείς σήμερα φαρμακείο,πράγμα πολύ σημαντικό για μια ορεινή και πολυνησιωτική χώρα σαν την Ελλάδα.

Να έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη.

Να διακινείται το φάρμακο από απόλυτα εξειδικευμένα χέρια όπως αυτά των επιστημόνων φαρμακοποιών,ελαχιστοποιώντας τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που προκαλούν μεγαλύτερο οικονομικό κόστος στο σύστημα.

Να απασχολούνται στον τομέα του φαρμακείου σχεδόν 30.000 άτομα,τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο τμήμα της αλυσίδας διακίνησης,αν και στα φαρμακεία καταλήγει μόνο περί του 20% του ποσού που δαπανάται για φάρμακα.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν παρελθόν σε περίπτωση που περάσει αυτό το νομοθετικό τερατούργημα που έρχεται προς ψήφιση.

Γνωρίζουμε ότι πλέον όλα αυτά τα απίθανα που έρχονται προς ψήφιση υπερβαίνουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις και στοχεύουν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εγχώριων μεγάλων συμφερόντων,παρά τις παλαιότερες δεσμεύσεις του κ. πρωθυπουργού στο Ζάππειο για τη στήριξη του μικρομεσαίου φαρμακείου.

Αυτή την ύστατη ώρα της κρίσης που διακυβεύεται η ύπαρξη του ελληνικού φαρμακείου,οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας θα μετρήσουν φίλους και εχθρούς και δεν πρόκειται να ξεχάσουν τη στάση κανενός.Ούτε φυσικά και οι ασθενείς που εξυπηρετούνται άψογα από τα συνοικιακά φαρμακεία και τα φαρμακεία των απομακρυσμένων περιοχών και θα στερηθούν αυτές τις υπηρεσίες.

Με τιμή

Για το Φαρμακευτικό Σύλλογο Δράμας

Ο πρόεδρος


Ράγιας Δημήτριος