25 Φεβ 2014

Ποια καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες, ενώ όσοι εργαστούν την συγκεκριμένη ημέρα δεν δικαιούνται προσαύξηση στο ημερομίσθιό τους.


Την Καθαρά Δευτέρα είναι νόμιμη και ελεύθερη η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ επέκταση και η απασχόληση των εργαζομένων αφού η αργία αυτή δεν εντάσσεται στις εξαιρέσιμες αργίες για τον ιδιωτικό τομέα ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις κατόπιν συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Συγκεκριμένα δεδομένου ότι, πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας (Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014)  και με αφορμή ερωτήματα που δέχεται το dikaiologitika.gr σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή, σας αναφέρουμε το τι ισχύει.

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες) ενώ όσοι εργαστούν την συγκεκριμένη ημέρα δεν δικαιούνται προσαύξηση στο ημερομίσθιό τους και θα λάβουν μόνο τις συνήθεις καταβαλλόμενες αποδοχές τους.

Κατά συνέπεια, η Καθαρή Δευτέρα είναι εργάσιμη ημέρα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και η λειτουργία των καταστημάτων κατά την ημέρα αυτή είναι ελεύθερη, εάν και εφόσον το επιθυμεί η επιχείρηση.

Τα εμπορικά καταστήματα που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν την Καθαρή Δευτέρα, οπουδήποτε στην επικράτεια, θα ανοίξουν νόμιμα και δεν οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις.

Προσοχή πρέπει να δοθεί μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.

Σύμφωνα με την οδηγία της ΕΣΕΕ που ισχύει από το 2012 ,εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας επιχείρησης ή ατομική σύμβαση εργασίας, ή Υπουργικές αποφάσεις ή Διατάγματα που καθιερώνουν την Καθαρά Δευτέρα ως αργία σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ή υπάρχει επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, να θεωρείται η ημέρα αυτή ως αργία.

Δεδομένου ότι, ειδικότερα στην περιφέρεια, υπάρχουν μικρά και μεσαία σούπερ μάρκετ ενταγμένα στην δύναμη των Εμπορικών Συλλόγων,  υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 7-9-2006 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, η Καθαρά Δευτέρα καθιερώθηκε ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ.

Εξαιρούνται τα Σούπερ Μάρκετ που βρίσκονται σε Δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων, όπου η αργία καθιερώνεται ως προαιρετική.  Στην περίπτωση αυτή, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργήσουν, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75%.

Η από 7-9-2006 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν τροποποιεί το πλαίσιο για το ωράριο των καταστημάτων αλλά αφορά μόνο τους εργαζόμενους.

Οι ρυθμίσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το όριο των Δήμων με πληθυσμό άνω των 7.000 κατοίκων αφορούν μόνο σε επιχειρήσεις Σούπερ Μάρκετ. Ως εκ τούτου, τα λοιπά εμπορικά καταστήματα τροφίμων, που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν την Καθαρή Δευτέρα, οπουδήποτε στην επικράτεια, θα ανοίξουν νόμιμα και δεν οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις.

Η προσαύξηση οφείλεται μόνο στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που θα λειτουργήσουν την ημέρα αυτή σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 7.000 κατοίκων.

Η τελευταία συλλογική σύμβαση έληξε στις 31/10/2013 και δεν έχει υπογραφεί άλλη, αλλά υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκαν στην Συλλογική Σύμβαση Εργασία εμπορίου και για τους οποίους οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας έτσι για αυτούς δεν προβλέπετε η απασχόληση την ημέρα αυτή.

Μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων στο εμπόριο αμείβεται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή με ατομικές συμβάσεις. όπου για αυτούς προβλέπετε κανονικά η εργασία εκείνη την ημέρα χωρίς να καταβληθεί προσαύξηση στο ημερομίσθιο.

Παρ' όλα αυτά, όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας προτείνουν τα τοπικά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας .


thrakitoday