29 Οκτ 2013

«Η Νίκη της Δράμας»

Πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτώβρη 2013 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου - σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε φέτος.


Ένα διαχρονικό σύμβολο, από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι σήμερα και για πάντα, η Νίκη, πήρε τη θέση του στη Δράμα. Εκατοντάδες συμπολίτες μας συμμετείχαν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου και εντυπωσιάστηκαν από τον ανακατασκευασμένο χώρο που παραδόθηκε στους Δραμινούς. 

Σε ένα χώρο που είναι ορατός από απόσταση μεγάλης ακτίνας, και εύκολα προσβάσιμος στους επισκέπτες της πόλης, και σε εκατοντάδες Δραμινούς και κυρίως νέους που συγκεντρώνεται καθημερινά στο ίδιο σημείο.



Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης ανέφερε:

«Ένα διαχρονικό σύμβολο, από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι σήμερα και για πάντα, η Νίκη, πήρε τη θέση του στη Δράμα.

«Νίκες» έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία στην Ελλάδα και στον κόσμο. Αυτή, όμως, είναι μια Νίκη μοναδική.  Είναι η Νίκη της Δράμας.

Είναι μια Νίκη:
•Δημιουργημένη από δραμινά χέρια και μυαλά
•Φτιαγμένη από υλικά της περιοχής μας
•Χρηματοδοτημένη από Δραμινούς χορηγούς
•Κατασκευασμένη με πρωτοβουλία της Δημοτικής μας Αρχής και με έγκριση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.



Το  μοναδικό μπρούντζινο άγαλμα της Νίκης της Δράμας, ύψους 3,80 μέτρων, είναι ένα καλαίσθητο και επιβλητικό μνημείο που συνδυάζει κλασικά και αφαιρετικά στοιχεία και κατασκευάστηκε από  τον διεθνούς φήμης και καταξίωσης Δραμινό καλλιτέχνη, τον Παύλο Κουγιουμτζή.

Από τον ίδιο καλλιτέχνη κατασκευάστηκαν και οι μπρούντζινες ανάγλυφες φιγούρες του αρχαίου Μακεδόνα, του αγωνιστή του 1821, του Μακεδονομάχου και του μαχητή του 1940, οι οποίες τοποθετούνται στις 4 πλευρές της ύψους 4 μέτρων μαρμάρινης στήλης, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένη η Νίκη, για να δαφνοστεφανώνει τους αγωνιστές της ελευθερίας.

Στο σύνολό του το κεντρικό στοιχείο του μνημείου, με το άγαλμα της Νίκης και τις 4 ανάγλυφες φιγούρες των Ελλήνων αγωνιστών, είναι μια μοναδική σύνθεση με πλείστους συμβολισμούς.

•Είναι  σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε φέτος
•Εκφράζει συμβολικά την τιμή και ευγνωμοσύνη που οφείλουμε στους προγόνους μας για τους αγώνες που έδωσαν, τις θυσίες που υπέστησαν και τις νίκες που πέτυχαν
•Αναδεικνύει την υπερηφάνειά μας για το ένδοξο ιστορικό παρελθόν μας
•Εμπνέει τη γενιά μας και μας καλεί να αγωνιστούμε για να νικήσουμε και να ξεπεράσουμε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας
•Θα εμπνέει όλες τις επόμενες γενιές, για τις νίκες που οφείλουν να επιτυγχάνουν στους κάθε μορφής αγώνες, όταν η πατρίδα και η κοινωνία τους καλεί.

Το κεντρικό στοιχείο του μνημείου, με το άγαλμα της Νίκης και τις 4 ανάγλυφες φιγούρες των Ελλήνων αγωνιστών, είναι τοποθετημένο στον καταλληλότερο γι’ αυτό χώρο,
•σε ένα χώρο που είναι ορατό από απόσταση μεγάλης ακτίνας,
•σε ένα χώρο εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες της πόλης,
•σε ένα χώρο που συγκεντρώνεται καθημερινά μεγάλος πληθυσμός συμπολιτών μας και κυρίως νέων.

Ο χώρος αυτός, που ανακατασκευάστηκε με σχέδια του Δραμινού αρχιτέκτονα Γιάννη Καλαϊτζίδη, συνδυάζει και αναδεικνύει τα δύο σημαντικότερα στοιχεία του τόπου μας, το μάρμαρο και το νερό. Τα δύο αυτά στοιχεία έχουν το δικό τους ξεχωριστό συμβολισμό. Η σταθερότητα του μαρμάρου εμπνέει την ασφάλεια και τη σιγουριά και η κίνηση του νερού την ελπίδα και κυρίως την αισιοδοξία.

Αυτό το μοναδικό μνημείο - σύμβολο, όπως με λόγια προσπάθησα να σας περιγράψω, το έχουμε σήμερα μπροστά μας, το απολαμβάνουμε και νιώθουμε υπερήφανοι όλοι οι Δραμινοί για το επίτευγμά μας.

Την εικόνα αυτού του μνημείου – σύμβολο του Δήμου, θα παίρνουν μαζί τους όλοι οι επισκέπτες της πόλης μας και, μαζί με ό,τι άλλο σημαντικό συγκρατούν στη μνήμη τους από την επίσκεψη στην περιοχή μας, θα τη μεταφέρουν στον τόπο τους ως κάτι μοναδικό και ενδιαφέρον να το δει κανείς από κοντά.

Αυτό το μνημείο, με όλους τους συμβολισμούς του και τις μνήμες που ενσωματώνει, θα κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές, κληρονομώντας τους παράλληλα και το  χρέος των απογόνων να τιμούν τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων και να παραδειγματίζονται από αυτούς.

Θέλω να τονίσω ότι στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνούμε ως χώρα και ως λαός, θα ήταν πολύ δυσκολότερο να καταφέρουμε αυτό το μοναδικό επίτευγμα, αν δεν είχαμε και τη σημαντική συνδρομή των χορηγών.

Ιδιαίτερα, θέλω να ευχαριστήσω
•τον κ. Ηλία Κυριακίδη για την δωρεάν χορήγηση όλων των μαρμάρων και των υλικών για την τοποθέτησή τους
•τον κ. Μιχάλη Μπουδούρογλου για τη δική του μεγάλη χορηγία
•τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, για τη δική της, επίσης, μεγάλη χορηγία
•όλους τους Δραμινούς που με ποικίλους τρόπους συνέδραμαν στη δημιουργία του μνημείου, παρέχοντας μικρά ποσά ή εργασία και υλικά.

Αγαπητοί συνδημότες μου,

Ως Δημοτική Αρχή, από την στιγμή που αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας με ιδιαίτερη λαμπρότητα, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία, αποφασίσαμε ταυτόχρονα ο εορτασμός να σηματοδοτεί και την θέληση και αποφασιστικότητά μας να βγούμε νικητές από την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Θεωρήσαμε χρέος μας να εμπνεύσουμε στους συμπολίτες μας την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον, που μαζί με την θέληση, την αποφασιστικότητα και την πίστη στα υψηλά ιδανικά του έθνους μας, οδήγησαν τον λαό μας σε μεγάλες νίκες και τον έχουν κατατάξει στο παγκόσμιο στερέωμα μεταξύ των πρώτων στους ηρωικούς αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία και κυρίαρχο στην πολιτιστική και πνευματική δημιουργία.

Στο πνεύμα αυτό, συλλάβαμε την ιδέα να δημιουργηθεί το μοναδικό αυτό μνημείο, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, εγώ και οι συνεργάτες μου αιρετοί και στελέχη του Δήμου.

Δραμινοί και Δραμινές,

Ο λαός μας, όταν στο παρελθόν βρέθηκε σε δύσκολες εθνικές και κοινωνικές συνθήκες, από την εποχή του Περικλή μέχρι και σήμερα, συχνά ταλαιπωρήθηκε από μιζέρια και εσωστρέφεια.

Τότε ήταν που δυσκολεύτηκε περισσότερο να ανασυνταχθεί και να νικήσει.
Αντίθετα όταν αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε ενωμένοι, όπως και στο έπος του 1940 που σήμερα γιορτάζουμε,  πετυχαίνουμε μεγαλοπρεπείς νίκες.
Αυτά μας διδάσκει ξεκάθαρα η ιστορία μας.

Ως Δημοτική Αρχή, πιστεύουμε, και το αποδεικνύουμε με το έργο μας, ότι και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες μπορούμε να επιτυγχάνουμε νίκες, αρκεί να είμαστε ενωμένοι.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η δημιουργία του μνημείου της Νίκης της Δράμας, με την αισιοδοξία και την ελπίδα που εμπνέει, θα συμβάλει και στην συντομότερη έξοδο από την κρίση που μαστίζει τον τόπο μας.

Σας καλώ, λοιπόν, να γίνουμε όλοι πρεσβευτές των μηνυμάτων και των συμβολισμών του μνημείου μας, της Νίκης της Δράμας».



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ