3 Οκτ 2013

Παρουσιάστηκε το πρώτο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών του Δήμου Δράμας

Παρουσιάστηκε το πρώτο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που λειτουργεί στο Δήμο της Δράμας.


Η παρουσίαση των εγκαταστάσεων του νέου Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών  του Δήμου Δράμας, που είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης,  πραγματοποιήθηκε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου 2013, από το Δήμαρχο Δράμας και πρόεδρο της Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ) Κυριάκο Χαρακίδη. 

Η ενημέρωση έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη και του Αντιπερειφερειάρχη της ΠΕ Δράμας Γιάννη Ξανθόπολου. Πρόκειται για μία υπερσύγχρονη δομή που  αποδεικνύει όχι μόνο την ετοιμότητα του Δήμου  Δράμας να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης αλλά το πολύ καλό επίπεδο προετοιμασίας στο οποίο βρίσκεται  πλέον ο Περιφερειακός Σχεδιασμός  σχετικά με την έναρξη του προγράμματος.

Το ΚΔΑΥ που είναι και το πρώτο που θα λειτουργήσει πιλοτικά στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη της Δράμας και τις κοινότητες, μιας και θα εκλείψουν πλέον οριστικά οι ανεξέλεγκτοι χώροι απόθεσης απορριμμάτων και οι χωματερές  ενώ θα μειωθεί και ο όγκος των μη ανακυκλούμενων υλικών,  με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ Κυριάκος Χαρακίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων «…Στα δύο χρόνια της θητείας μου ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ πιστεύω ότι σήμερα είναι η πιο ευχάριστη στιγμή μας. Προηγήθηκε  πολύ μεγάλη προσπάθεια και πολλές απογοητεύσεις από την τεράστια  γραφειοκρατία. Μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα διεκδικώντας την υλοποίηση του σχεδιασμού σε συνεχή συνεργασία με τον περιφερειάρχη μας  κ. Άρη Γιαννακίδη.

Η επόμενη μάχη που δίνουμε είναι η έγκριση της σύμπραξης για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη που καταθέσαμε στις 18 Ιανουαρίου 2013. Θέλω να πω όμως ότι μέχρι σήμερα παρά τα εμπόδια και σε ένα διάστημα δύο ετών έχουμε πάρει τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων Χρυσούπολης και Αλεξανδρούπολης κάτι που πριν από δύο χρόνια έμοιαζε ακατόρθωτο.


Όπως επίσης έχουμε επιτύχει  τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για τους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Αλεξανδρούπολης και Χρυσούπολης. Ως Δήμαρχος της Δράμας είμαι απόλυτα ικανοποιημένος που το ΚΔΑΥ της Δράμας είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει από αυτά τα οποία  έχουν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ. Ο Νομός της Δράμας θα έχει πλέον ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης το οποίο θα επεκτείνεται κλιμακωτά και σους άλλους Νομούς. Εντός του 2014 θα είμαστε η μόνη Περιφέρεια που θα έχει από την Ορεστιάδα μέχρι το Νευροκόπι, το σύστημα ανακύκλωσης σε πλήρη εφαρμογή… »