31 Οκτ 2013

Οι πρόσφυγες του 1922 και η αναδημιουργία της Δράμας και της περιοχής της

Ο Δήμος Δράμας και η Mέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας σας προσκαλούν στην εκδήλωση  για τα 100 χρόνια Ελεύθερη Δράμα τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδειο της πόλης μας,  με θέμα: «Οι πρόσφυγες του 1922 και η αναδημιουργία της Δράμας και της περιοχής της» και ομιλήτρια την κ. Μπακάλη Γεωργία, φιλόλογο, υποψήφια διδάκτορα ΑΠΘ. 

     
Το ξερίζωμα 1,5 εκατ. ανθρώπων από τις προαιώνιες ρίζες του στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη αποτελεί μια τραυματική μνήμη, και γι’  αυτόν τον λόγο μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε αυτό το γεγονός και τη σχέση μας με αυτό, ως δεύτερης ή τρίτης γενιάς προσφύγων .

Η εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στη Δράμα και την περιοχή της αποτέλεσε σημαντική τομή της ιστορίας του τόπου μας. Παρά τα προβλήματα που ορθώθηκαν κατά τη διαδικασίας της εγκατάστασης και αποκατάστασής τους, οι περισσότεροι ρίζωσαν  και με τον δημιουργικό τους μόχθο συνέβαλαν αποφασιστικά στην  ανάπτυξη   της περιοχής. Αυτήν την επική  διαδρομή  των προσφύγων, από τον ξεριζωμό στην εγκατάσταση στη νέα τους πατρίδα και την τελική αποκατάστασή τους θα πραγματευτεί στην ομιλία της η ιστορικός Γεωργία Μπακάλη.

       

Η ομιλήτρια  έχει κάνει  μεταπτυχιακές σπουδές  στην ιστορία  και ολοκληρώνει την εκπόνηση του διδακτορικού της. Το ερευνητικό της πεδίο εστιάζεται στη νεότερη ιστορία της  Δράμας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, η μεταπτυχιακή της εργασία έχεις  ως θέμα τους   πρόσφυγες της Δράμας, όπου φωτίζει άγνωστες πτυχές της  εγκατάστασης  και αποκατάστασής τους. Η ιστορικός προσεγγίζει το προσφυγικό με την αποστασιοποίηση και την ερευνητική αμεροληψία που η νηφάλια ιστοριογραφική προσέγγιση επιβάλλει.  Γι’ αυτό και η ομιλία της  για το προσφυγικό στοιχείο  της περιοχής μας αναμένεται με  εύλογο ενδιαφέρον.
     

Πριν την ομιλία θα προβληθεί ένα  σπάνιο, εξαιρετικά ενδιαφέρον, παλαιότερο ντοκιμαντέρ της Νational Geographic,  σχετικό με την περιπέτεια του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μ. Ασίας , του Πόντου και της Αν. Θράκης.