8 Αυγ 2013

Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την νόσο των κλιματιστικών - Ποιοι απειλούνταιΣε κατάσταση επιφυλακής  έχει  τεθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ  για την παρακολούθηση  της νόσου των λεγεωνάριων  ή αλλιώς της νόσου των κλιματιστικών αφού  το καλοκαίρι ο ιός παρουσιάζει έξαρση.

Η Ελλάδα κατεξοχήν μεσογειακή χώρα  τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από legionella δηλαδή θερμό κλίμα με υψηλές θερμοκρασίες μεγάλης διάρκειας και έντονη λειτουργία των κλιματιστικών κυρίως στις   ξενοδοχειακές μονάδες των τουριστικών  περιοχών.Ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού του μικροβίου  είναι τα δίκτυα διανομής νερού των διαφόρων κτιρίων και ειδικότερα το δίκτυο διακίνησης ζεστού νερού. Στο εσωτερικό των σωληνώσεων δημιουργούνται αποικίες των μικροβίων οι οποίες σχηματίζουν μια μεμβράνη (biofilm) η οποία τροφοδοτεί συνεχώς με μικροοργανισμούς το νερό. Οι εναποθέσεις αλάτων και ο σχηματισμός ιζημάτων ενισχύουν την ανάπτυξη του μικροβίου.

Η legionella μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω λεπτότατων σταγονιδίων με μορφή αερολύματος που σχηματίζονται από τα κλιματιστικά μηχανήματα αλλά η μετάδοση μπορεί να γίνει και με τα σταγονίδια που εκπέμπονται με το ντους, στο τζακούζι ή στο SPA όπου αναπνέεται ατμός, στα σιντριβάνια νερού αλλά και κατά το πλύσιμο των χεριών.

Ωστόσο αμφισβητείται η μετάδοση από τον κλιματισμό αυτοκινήτου ή στις ξεχωριστές μονάδες που τοποθετούνται στις οικίες επειδή δύσκολα επιβιώνει η Legionella. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
εντατικούς ελέγχους

Στο πλαίσιο αυτό  οι Διευθύνσεις  Υγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειών πραγματοποιούν  ελέγχους  σε μεγάλες μονάδες ξενοδοχεία, πλοία ,πισίνες κλπ ενώ  για την παρακολούθηση της νόσου στην χώρα μας εφαρμόζεται η Υποχρεωτική Δήλωση του νοσήματος στις Υγειονομικές Αρχές δηλαδή στις Διευθύνσεις Υγείας και στο ΚΕΕΛΠΝΟ".


Κλινική εικόνα

Η κλινική εικόνα είναι αυτή της άτυπης πνευμονίας.
Η θνητότητα είναι περίπου 15% αλλά η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης ενώ για τα άτομα υψηλού κινδύνου το ποσοστό θνητότητας είναι μεγαλύτερο.

Στις ομάδες αυτές ανήκουν τα νεογνά, οι πάσχοντες με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, καπνιστές, διαβητικοί, νεφροπαθείς , άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία, μεταμοσχευμένοι, άτομα που παίρνουν αγωγή για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Προληπτικά μέτρα

Για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου το ΚΕΕΠΝΟ επισημαίνει ότι απαιτείται συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων που αφορούν:

Την σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων των ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ιαματικών λουτρών, αιθουσών αναμονής , ΜΜΜ, κρουαζιερόπλοιων κ.λ.π.

Την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των   δικτύων που έχουμε αυξομείωση της θερμοκρασίας του νερού και έχουμε συχνότερα εναποθέσεις αλάτων και ξένων ουσιών γενικότερα.

Την επιλογή της κατάλληλης απολυμαντικής μεθόδου .

Τα κατάλληλα τεχνικά μέσα ώστε να εξασφαλίζεται η μόνιμη απολύμανση του δικτύου.

Τον τακτικό έλεγχο δειγματοληπτικό έλεγχο του νερού.

Την αποφυγή διαρροών στον κλιματισμό.