24 Αυγ 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ..ΕΩΣ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΟ …ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ

Του Μάνδαλου Παναγιώτη

Είδαμε πάλι, εκείνο το βλοσυρό βλέμμα, του αποικιοκράτη Σόιμπλε, που ακόμα και  καθισμένος στην καρεκλίτσα του εκπέμπει με τόση βλοσυρότητα, όπως ένας άλλος Φίρερ να λέει το αυτονόητο. 


Η Ελλάδα δεν σώζεται με τίποτα και χρειάζεται καινούργιο πακέτο στήριξης που σημαίνει καινούργια μέτρα, καινούργια λιτότητα, καινούργιοι φόροι και φυσικά εξάρτηση όλης της οικονομίας από τις διάφορες τρόικες.

Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε λιτότητα για 5 χρόνια, μάλιστα ακόμα και μετά από παγκόσμιους πολέμους. Και όμως στην Ελλάδα, εν έτη 2013, η λιτότητα δεν λέει να φύγει αφού στρογγυλοκάθισε από το 2009.

Το αποτέλεσμα το αναμέναμε και δεν νομίζω να εξέπληξε κανέναν. Οι ίδιοι έλεγαν ότι οι συνταγές που δώσαμε είναι λάθος. Το λένε εδώ και πέντε χρόνια. Άρα, πως θα γινότανε να είχαμε αποτέλεσμα, από λάθος συνταγές; Είναι σαν να πίνεις κομμένο γάλα και να περιμένεις να μην σε πιάσει κόψιμο ….ίσως θα ήταν και το μικρότερο κακό.

Πως θα περίμενες ότι μπορείς να βγεις από την κρίση όταν το έλλειμμα αυξήθηκε στο 170%, με 60% λιγότερο ΑΕΠ, και φυσικά την καταναλωτική αξία στο ναδίρ. Ενώ όταν μπήκες για βοήθεια, το εισόδημα ήταν διπλάσιο και φυσικά το χρέος στο 115%.

Πως θα έχεις οικονομική πολιτική όταν παρακαλάς δεξιά και αριστερά αυτούς που σε βούλιαξαν να σε βοηθήσουν..
Και λέγοντας και του στραβού το δίκιο. Γιατί να σε βοηθήσουν;. Η Γερμανία έβγαλε από την Ελλάδα πάνω από 20-30 δις από αυτήν την κρίση ενώ τα υπερκέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προήλθαν ακριβώς από την Ελληνική κρίση. Και μάλιστα ντράπηκαν και τα επέστρεψαν.

Οι Γερμανοί με τις μίζες τους απομύζησαν και χρεοκόπησαν την οικονομία, πήραμε υποβρύχια που τα πληρώσαμε αλλά δεν τα παραλάβαμε ακόμα, άρματα χωρίς βλήματα, προμήθειες των Ολυμπιακών αγώνων υπερκοστολογημένες, ακόμα κι στο μετρό της Αθήνας υπάρχει το δακτυλάκι τους, δεν μιλάμε για το αεροδρόμιο το Ε. Βενιζέλος όπου αφού το καταστήσανε το ποιο ακριβό αεροδρόμιο της Ευρώπης με φυγή 1,5 εκατομμυρίου τουριστών στην Τουρκία και δεν πλήρωσαν μια σαν ΦΠΑ, το πουλήσανε κιόλας, δεν πληρώσανε τίποτα σαν αποζημίωση για το ολοκαύτωμα που άφησαν πίσω τους μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σήμερα έρχονται αυτοί οι διαβρωμένοι να βάλουν τάξη σε αυτόν τον τόπο. Όταν ο λήσταρχος φυλάει το σπίτι σου, τότε σίγουρα θα το βρεις όταν γυρίσεις κενό. Ίσως να λείπουν ακόμα και οι τοίχοι, κάτι που θα γίνει με τους πλειστηριασμούς.

Αν όμως υπήρχε μια κυβέρνηση η οποία θα πρόταζε το ανάστημα της και θα έλεγε, τέλος με τις λάθος συνταγές υπάρχει και ένας λαός και όχι μόνο εσείς τότε ίσως υπήρχε καλυτέρευση. Όταν με τον φόρο πετρελαίου δεν πήρες ούτε ένα ευρώ από τα προσδοκώμενα, όταν με τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ δεν είχες αποτέλεσμα, όταν με τα κουρέματα των μισθών είχες ακόμα χειρότερα αποτελέσματα, τότε χωρίς τόλμη αλλά με την λογική λες, «ως εδώ και μη παρέκει». Και φυσικά δεν ανακοινώνεις ότι έχεις προϋπολογισμό θετικό γιατί ακριβώς βλέπεις και το έλλειμμα. Όταν εγγράφεις τα πάντα στο γενικό έλλειμμα, που ενώ κουρεύτηκε ξαναγύρισε σε 8 μήνες δριμύτερο τότε success story, τέλος και την θέση του παίρνει το, black more black story(Μαύρο περισσότερο μαύρο).

Και μετά ο προϋπολογισμός θετικός από πού; Όταν υπάρχουν διακανονισμοί της εφορίας για τις εισπράξεις του 2012 μέχρι και το 2014, τότε πως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα τα εισπράξεις αφού κάθε μέρα κλείνουν  επιχειρήσεις απολύονται άτομα, πληρώνεις ταμεία ανεργίας κάθε μέρα και περισσότερα, έχεις ανασφάλιστους και μείωση εισφορών και φυσικά λιγότερα εισοδήματα που σημαίνει και λιγότερα φορολογικά έσοδα και φυσικά ΦΠΑ.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό πακέτο που ακόμα και τυφλός το βλέπει. Τι γίνεται όμως όταν έχεις μπροστά σου τον γκρεμό και βουτάς μέσα, ενώ από δίπλα υπάρχει γέφυρα; Αυτό που γίνεται σήμερα. Τα λόγια του Σόιμπλε ξεκάθαρα. Θα σας ρίξουμε ακόμα ποιο μέσα στο χάος γιατί εμάς μας συμφέρει. Βγάζουμε λεφτά και περνάμε καλά. Δεν θέλουμε να βγείτε και φυσικά οι συνταγές μας θα είναι ακόμα ποιο λανθασμένες, γιατί βγάζουμε λεφτά και ας πεθαίνετε. Οι Γερμανοί βλέπεις σαν λαός δεν είναι και από τους ποιο στοργικούς. Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πυροβολούσαν στο κεφάλι παιδιά και γυναίκες, γιατί έτσι το διασκέδαζαν. Και ας τους είχαν χαριστεί και τα δάνεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Μετά απαιτούσαν μόνο και μάλιστα έως θανάτου. Το ίδιο και τώρα. Ενώ τους χαρίστηκαν όλα, είναι υπόλογοι όλων των μαύρων χρημάτων και των καταχρήσεων σε πολλές χώρες του κόσμου, παρουσιάζονται σαν οι τίμιοι που έχουν σκοπό να απαλείψουν την διαφθορά, οι διεφθαρμένοι.

Βέβαια το 40 όταν ο επιστήθιος φίλος και ομοϊδεάτης του Μεταξά, Μπενίτο  Μουσολίνι, του πρότεινε την προσάρτηση της Ελλάδος στον άξονα, αυτός προέταξε, άλλο φιλία και άλλο πατρίδα και είπε το ιστορικότατο  όχι. Και φυσικά έμεινε στην ιστορία.

Σήμερα χαρίζουμε τα πάντα. Η διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο. Ελάτε κόσμε και πάρτε τα όλα. Θα δουλεύουμε Κυριακές γιορτές και αργίες, οι σκλάβοι είχαν και ξεκούραση, αλλά εμείς δεν θα έχουμε αρκεί να ικανοποιήσουμε τις δόλιες ορέξεις σας. Και φυσικά θα κατεβάσουμε και τους μισθούς μας θα αυξήσουμε τα ωράρια, μην τυχόν και μας μείνει κανένα ευρώ στην τσέπη. Αυτά τα πράγματα είναι ικανά μόνο για την καταστροφή αφού δεν βρίσκουν αντίσταση σε κοροϊδεύουν αφού λένε ότι είναι λάθος συνταγές ακόμα και οι ίδιοι. Και φυσικά ο σκοπός παλιός. Ο ήλιος, ο ορυκτός πλούτος, που σημαίνει πετρέλαια, φυσικό αέριο, κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αποθέματα εκτιμούνται στα 650 δις και φυσικά ενώ μας πετσοχαρακώσανε, κουρέψανε το χρέος αυτό είναι πάνω από το προηγούμενο στα 350 δις. Άρα σε λίγο θα είναι ακριβώς στο ποσό των κοιτασμάτων. Αυτό σημαίνει ίσως και διαγραφή του χρέους με αντάλλαγμα τα πετρέλαια. Και φυσικά αφού τα πάρουν όλα εμείς δεν θα έχουμε τίποτα και άντε πάλι από την αρχή. Αν πραγματικά θέλαμε κάθαρση θα δίνανε τον Χριστοφοράκο με όλα τα ονόματα των μιζών, θα συνεχίζανε με τις λίστες Λαγκάρτ, τα σκάνδαλα των Ολυμπιακών αγώνων, τις διπλοαναθέσεις των δρόμων και των δημοσίων έργων, τα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου,  τις υποθέσεις με τα πάμπερς, τις Μίζες της Σίμενς που αρχίσανε από το 1992 μέχρι και σήμερα και όλους τους εμπλεκόμενους και φυσικά τα δισεκατομμύρια θα βρισκότανε και θα διαγραφότανε ακόμα και το χρέος. Τώρα τίποτα. Και φυσικά τίποτα αφού όλοι είναι διαπλεκόμενοι και όμηροι τους.

Μας δανείσανε αέρα και θα πάρουνε δις. Γιατί κακά τα ψέματα αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν πουθενά. Είναι τοκογλυφικοί τόκοι δανείου 100-120 δις το οποίο έχει αποπληρωθεί στο τριπλάσιο εδώ και χρόνια. Απλώς διαιωνίζοντας την σάπια κατάσταση ο αέρας όλο και φυσάει με αυξημένα μποφόρ, μέχρι να γίνει τυφώνας και από εκεί και πέρα όποιον πάρει ό χάρος.  Δυστυχώς δεν ακούνε μερικοί ότι ο τυφώνας είναι στο σπίτι μας και όταν ξεσπάσει δεν θα αφήσει τίποτα. Αν κάποιοι έχουν την ελάχιστη νοημοσύνη ας τον προλάβουν πριν είναι τελείως αργά.

Υ.Γ. Και το ΔΝΤ αυτές τις μέρες παραδέχτηκε για πολλοστή φορά ότι τα λάθη του οδήγησαν σε βαθιά ύφεση την Ελλάδα.

e-mail:panosmandalos@yahoo.gr