25 Ιουλ 2013

Εντοπίστηκε το μόριο της… κατάθλιψης



Βρετανοί επιστήμονες, της ιατρικής εταιρείας Heptares Therapeutics, στο Χερτφορντσάιρ κατόρθωσαν να εντοπίσουν το πιο «μίζερο» μόριο του εγκεφάλου, μια πρωτεΐνη που θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης.


Η πρωτεΐνη ονομάζεται CRF1 και βρίσκεται στις εξωτερικές μεμβράνες των κυττάρων της υπόφυσης, του εγκεφαλικού αδένα που ως γνωστόν παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του άγχους, καθώς απελευθερώνει χημικές ουσίες του στρες στο αίμα.

Για τον εντοπισμό και την ανάλυση της δομής της, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον πανίσχυρο επιταχυντή σωματιδίων Diamond Light Source.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η CRF1 ανιχνεύει τα μόρια του στρες που απελευθερώνονται από τον υποθάλαμο, μια δεύτερη περιοχή του εγκεφάλου που παράγει ορμόνες οι οποίες ελέγχουν τη θερμοκρασία, την πείνα και τη διάθεση του ανθρώπου. Μόλις εντοπίσει ένα μόριο, η CRF1 δίνει σήμα να απελευθερωθούν ορμόνες του στρες που με τον καιρό προκαλούν την εμφάνιση άγχους ή και κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το νέο εύρημα θα τους βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για το στρες και την κατάθλιψη, αλλά και την ανάλυση των μορίων που εμπλέκονται στον διαβήτη τύπου 2, προκειμένου να αναπτύξουν φάρμακα που θα λαμβάνονται από το στόμα και να καταργήσουν τις ενέσεις ινσουλίνης.