18 Ιουν 2013

Τι σημαίνει το κλείσιμο της ΕΡΤ ;

Της Ματούλας Παπαδοπούλου, φιλολόγου

ενδιαφέρον των ΜΜΕ εντός και εκτός της χώρας ενώ ένας <εμφύλιος> έχει ξεκινήσει μεταξύ των κομμάτων για το αν έπρεπε ή όχι να κλείσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.Η χώρα τελεί υπό καθεστώς ομηρίας των ΜΜΕ που κήρυξαν απεργία διαρκείας για συμπαράσταση στους συναδέλφους(;) ή από φόβο ότι αύριο μπορεί να έρθει η σειρά τους.


Όπως κι αν έχει το πράγμα σίγουρο είναι ότι ένας φορέας ενημέρωσης σιωπά, πλήττεται η πολυφωνία και η ελευθεροτυπία. Ένας φορέας ενημέρωσης όσο αποτυχημένος κι αν είναι, αποτελεί μέσο έκφρασης της κοινής γνώμης και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Ο πλουραλισμός απόψεων αποτελεί γνώρισμα της δημοκρατίας κι όταν φιμώνεται ο τύπος, στραγγαλίζεται το ίδιο το πολίτευμα. Η ενημέρωση, ακόμη και μία κακή ενημέρωση , είναι καλύτερη και προτιμότερη από την ανυπαρξία της ενημέρωσης.

Για αυτό και οι αντιδράσεις του κόσμου, πολιτικού και πνευματικού, υπήρξαν έντονες.   Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά το λόγο κλεισίματος της ΕΡΤ και είναι υποκρισία να υποστηρίζουμε το αντίθετο. Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, η κακή λειτουργία, το υψηλής ποιότητας αλλά υπερτιμολογημένο  πρόγραμμα της και οι εξωφρενικά υψηλοί μισθοί των λειτουργιών της μας εξόργιζαν και μας έκαναν όλους να μιλούμε για την ανάγκη κλεισίματός της. Τι άλλαξε λοιπόν, τη στάση μας και εξαπίνης  βρεθήκαμε στην αντίπερα όχθη, να διαμαρτυρόμαστε για το κλείσιμο που όλοι κατά βάθος θέλαμε;

Αυτό μάλλον που μας εξόργισε δεν είναι η ίδια η πράξη αυτή καθ΄αυτή αλλά ο τρόπος που έγινε. Δεν έχουμε συνηθίσει σε τόσο γρήγορη εφαρμογή αποφάσεων ,αφού το βραδυκίνητο κράτος καθυστερεί ή συχνά δεν κάνει πράξη τα όσα υπόσχεται. Ως γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων έχουμε μάθει να μην πράττουμε τα όσα εμείς οι ίδιοι ψηφίζουμε και αποφασίζουμε .Όχι επειδή δεν μπορούμε αλλά επειδή δε θέλουμε, κι η εφαρμογή της απόφασης σε λίγες μόνο ώρες απέδειξε του λόγου το αληθές. Μπορούμε όταν θέλουμε! Ξαφνικά κατέρρευσε μπροστά μας το αξιακό σύστημα ιδεών. Στη χώρα τίποτε δεν κινείται λόγω γραφειοκρατίας, ανεπαρκούς δημόσιου τομέα, νομοθεσίας. Τα εμπόδια άρθηκαν και τώρα έγινε πράξη η απόφαση.

Όλο αυτό μας βρήκε απροετοίμαστους και ανέτοιμους. Θα χρειαστεί χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή, αρκεί να μη λειτουργήσει πρόσκαιρα και μονομερώς. Αυτό είναι που όλοι φοβούνται. Αν η κυβέρνηση άσκησε την εξουσία της μόνο για να κλείσει ένα φορέα επικοινωνίας, τότε αυτό είναι επικίνδυνο και κανείς δεν μας εγγυάται ότι δε θα το επαναλάβει σε μία προσπάθεια φίμωσης της δημοκρατίας και στραγγαλισμού των δικαιωμάτων των πολιτών. Αν, όμως, δείξει την ίδια αποφασιστικότητα για την πάταξη της ανομίας, τότε χρήζει συγχαρητηρίων γιατί ,χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος, αναλαμβάνει την εξυγίανση του δημοσίου από νοσηρά φαινόμενα.

Επειδή όμως, κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στους πολιτικούς που φορώντας πατερναλιστικό προσωπείο εμπορεύονται την εμπιστοσύνη του λαού, εμείς καλά κάνουμε και αντιδρούμε γιατί, όταν η εκτελεστική εξουσία επιχειρεί να επιβληθεί στην <τέταρτη> εξουσία ,σίγουρα το αποτέλεσμα από την σύγκρουση δεν είναι καλό. Ο αλληλοσεβασμός και η αναγνώριση των ορίων της καθεμιάς αποτελούν το κλειδί για την ορθή λειτουργία του πολιτεύματος.