29 Μαΐ 2013

ΚΚΕ: Για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής

Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής, όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.


Πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση προς το Νοσοκομείο έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με αυτή που είχε δοθεί το 2009.

Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Δράμας, μαζί με τα τρία Κέντρα Υγείας και τα είκοσι Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται στη Διοικητική Υπηρεσία του, καλύπτουν τις ανάγκες σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια υγεία και περίθαλψη του πληθυσμού της Π.Ε. Δράμας και μέρους των Π.Ε. Σερρών και Καβάλας. Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων κατοίκων αγγίζει τους 140.000.
           
Οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη συνολική λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Συγκεκριμένα:
           
Από το προσωπικό του Νοσοκομείου, τα τελευταία δύο χρόνια (2011 – 2012), συνταξιοδοτήθηκαν 87 εργαζόμενοι, χωρίς όμως στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις.

Ελλείψεις επίσης εντοπίζονται σε ειδικότητες γιατρών, όπως ουρολόγου, ΩΡΛ, οφθαλμίατρου, οδοντίατρου και δερματολόγου. Το αποτέλεσμα είναι το Νοσοκομείο να εφημερεύει μόνο 20 μέρες το μήνα, μολονότι είναι το μοναδικό στην περιοχή, με δραματικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που αναγκαστικά διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία με τεράστια καθυστέρηση, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

 Επιπλέον οι υπηρετούντες γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους από το Δεκέμβριο του 2012. Οι ελλείψεις προσωπικού οδήγησαν στην διακοπή της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία επαναλειτούργησε από το Φλεβάρη του 2013 με την πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού.
           
Προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου έχουν προκαλέσει και οι συγχωνεύσεις κλινικών που συνδυάζονται και με παράλληλες μειώσεις κρεβατιών, άκρως απαραιτήτων, στην καταστροφική λογική της μείωσης του «κόστους». Πιο συγκεκριμένα συγχωνευτήκαν οι δύο παθολογικές, οι δύο χειρουργικές, η καρδιολογική με τη μονάδα εμφραγμάτων, η οφθαλμολογική με την ΩΡΛ.
           
Τέλος, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικά και αναλώσιμα υλικά, τέτοιες που αναγκάζονται να ζητούν από τους συνοδούς των ασθενών να τις καλύπτουν οι ίδιοι. Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση που οι ασθενείς και οι οικογένειες τους αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Το Νοσοκομείο δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο με αποτέλεσμα τα περιστατικά αναγκαστικά να προωθούνται σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ ακόμα εκκρεμεί η αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου που χρονολογείται από το 2000.

Έχει σταματήσει η απογευματινή βάρδια των ασθενοφόρων, λόγω του μη επαρκούς αριθμού τραυματιοφορέων και οδηγών, ενώ ανησυχίες εκφράζονται και για τη νυχτερινή. Η παρούσα κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τη διακομιδή των επειγόντων περιστατικών και κατ' επέκταση τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Και σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για τα νυχτερινά από τον Δεκέμβριο του 2012.

Παράλληλα η μεγάλη μείωση σε διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου οδηγεί σε καθυστερήσεις στις διοικητικές πράξεις. Οι δε τρείς εναπομείναντες φύλακες δεν αρκούν για την ασφαλή φύλαξη του Νοσοκομείου
           
Η κατάσταση επίσης δεν είναι καλή και στα Κέντρα Υγείας. Χαρακτηριστικά στο ΚΥ Προσοτσάνης υπάρχει μόνο ένας οδηγός, δεν υπάρχει τραυματιοφορέας, παρασκευάστρια και αναλώσιμα στο μικροβιολογικό. Ο ένας διοικητικός υπάλληλος δεν επαρκεί για τις ανάγκες του ΚΥ ενώ έχουν σταματήσει οι εβδομαδιαίες επισκέψεις γιατρών όπως αυτή του γυναικολόγου.
           
Η παραπάνω τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο και τα Κ.Υ. της Δράμας επιβεβαιώνει αυτό που από καιρό έχει καταγγείλει το κόμμα μας, ότι η βάρβαρή αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και των προηγούμενων που έχουν συνδιαμορφώσει στην ΕΕ κατά απαίτηση του κεφαλαίου στον χώρο της υγείας, έχει τραγικές συνέπειες στην ίδια την ζωή του λαού μας και ιδιαίτερα σε μία φτωχή περιοχή όπως είναι η Δράμα. Πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας του κεφαλαίου και προστασία της υγείας του λαού δεν συμβιβάζονται.

Η προστασία και η προαγωγής της υγείας του λαού μας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας και πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτό τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

1. Την άμεσα και πλήρη κάλυψη του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και των ΚΥ με το απαραίτητο μόνιμο, ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση όλων των τμημάτων και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και τις 365 ημέρες του χρόνου. Συνολικά αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας της περιοχής με βάση τις ανάγκες των κατοίκων.

2. Την χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια του απαραίτητου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, την αγορά και εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου και την αντικατάσταση του παλιού αξονικού με νέο σύγχρονο νέας τεχνολογίας. Αλλά και για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό και τα απαραίτητα αναλώσιμα.

3. Την άμεση καταβολή των οφειλόμενων εφημεριών, νυχτερινών και υπερωριών σε γιατρούς, νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό.

4. Να μην απολυθεί κανένας γιατρός ή εργαζόμενος που δουλεύει με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση στο νοσοκομείο και να μονιμοποιηθούν όλοι, καθώς και οι αυτοί που εργάζονται στα εργολαβικά συνεργία.

5. Να μην πληρώνει κανένας ασθενής που προσέρχεται να εξεταστεί ή να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Έλληνας ή μετανάστης.


Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου