13 Μαρ 2013

Γιατί δεν κοιμάται το παιδί μου;

Του Γεωργίου Τσανάκα Mres
Ψυχολόγου-Παιδοψυχολόγου

Ο ύπνος αποτελεί την πρωταρχική δραστηριότητα του εγκεφάλου στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και σε ηλικία πέντε ετών, το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου περισσότερη ώρα σε σύγκριση με το χρόνο που είναι ξύπνιο.



Αρκετά συχνά οι γονείς παρατηρούν στα παιδιά τους δυσκολίες που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως δυσκολία του παιδιού να αποκοιμηθεί ή να ξυπνήσει (βαρύς ύπνος), υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, συχνούς εφιάλτες και εμφάνιση του φαινομένου του ενύπνιου τρόμου (συχνά επεισόδια αιφνίδιας αφύπνισης που συνδυάζονται με κραυγή πανικού και έντονο φόβο και δυσκολία να ξανακοιμηθεί), επεισόδια ναρκοληψίας, έντονο ροχαλητό, ανησυχία ή αναπνευστικές δυσκολίες κατά την διάρκεια του ύπνου, ακόμα και υπνοβασία !!!

    
Τα αίτια που οδηγούν σε διαταραχές ύπνου ποικίλουν. Κάποια όπως τα κρυολογήματα, οι ωτίτιδες και τα κρεατάκια γίνονται εύκολα αντιληπτά από τους γονείς, ενώ άλλα είναι πιο σύνθετα και επομένως δυσκολότερο να εντοπιστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σοβαρής διαταραχής ύπνου που οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες, αποτελεί η ναρκοληψία. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως πολύωρη μελέτη κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, η επαναλαμβανομένη διακοπή του ύπνου λόγω γέννησης ενός παιδιού και η συνεχόμενη νυχτερινή εργασία μπορούν να διαταράξουν την σωστή λειτουργία του ύπνου. Έντονο στρες και άγχος (π.χ. περίοδο εξετάσεων), τραυματικές εμπειρίες στην ζωή του ατόμου (π.χ. ατύχημα), γεγονότα αποχωρισμού (π.χ. χωρισμός, θάνατος αγαπημένου προσώπου) μπορούν να προκαλέσουν αϋπνίες, εφιάλτες και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφάνιση ενύπνιου τρόμου. Πρόσφατες έρευνες (Tsanakas, 2011) έδειξαν ότι φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και εκφοβισμού μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν αϋπνίες ή/και εφιάλτες.

Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν φαινόμενο που αντιμετωπίζεται με την μείωση των αγχογόνων παραγόντων, την δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος, την άνευ όρου αποδοχή του πάσχοντος από τους οικείους, την στήριξη και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στο παιδί ή/και τη δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος ύπνου. Οι ως άνω παράγοντες δύνανται να αποκαταστήσουν τις όποιες δυσκολίες στον ύπνο και να επαναφέρουν τη σωστή λειτουργία του.


Σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαταραχές του ύπνου ενδέχεται να προκαλούν περαιτέρω ψυχολογικά προβλήματα, ενώ σε άλλες αποτελούν αποτέλεσμα κάποιας αναπτυξιακής διαταραχής. Σε κάθε περίπτωση η σωστή υγιεινή του ύπνου είναι καθοριστική τόσο για την ορθή ανάπτυξη του παιδιού αλλά και για την ψυχολογική ισορροπία του εφήβου και του ενήλικα. Βοηθήστε τον εαυτό σας και κάντε την ζωή τον παιδιών σας ευκολότερη. Ενημερωθείτε και ζητήστε βοήθεια από κάποιον Ψυχολόγο ή/και ειδικό υγείας πριν να είναι αργά.

 

Γεώργιος Α. Τσανάκας Mres
Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος
Βεργίνας 37, Δράμα
6944809051 & 2521400312
e-mail: george_tsan@yahoo.com

1 ΣΧΟΛΙΑ:

ψυχολογος είπε...

Εξαιρετικο αρθρο, μπραβο σας