18 Ιουλ 2013

Γνωρίζοντας το φάσμα του αυτισμού



Του Γεωργίου Τσανάκα Mres
Ψυχολόγου-Παιδοψυχολόγου

Αυτισμός… Μια λέξη που την ακούμε όλο και πιο συχνά στις μέρες μας. Αλλά τί είναι στην πραγματικότητα, τί δυσκολίες προκαλεί και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί;


    Η γλωσσική μειονεξία που παρουσιάζεται στον αυτισμό είναι ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου που επηρεάζει όχι μόνο την ικανότητα του παιδιού να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους, αλλά επίσης τον τρόπο που σκέπτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται.

    Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό είναι η επίμονη ενασχόληση με στερεότυπες κινήσεις ή δραστηριότητες όπως ο στροβιλισμός, οι ξαφνικές και γρήγορες κινήσεις των δακτύλων μπροστά στα μάτια, η διαρκής ταχτοποίηση κάποιων παιχνιδιών, η εμμονή στη διατήρηση της ίδιας σειράς κατά την εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής (π.χ. του μπάνιου ή του φαγητού). Με την εκτέλεση αυτών των οικείων κινήσεων ενδεχομένως το παιδί να βρίσκει ένα τρόπο να μειώσει την αγωνία και την ένταση που του προκαλεί η απρόβλεπτη κατάσταση και αισθάνεται ότι ασκεί κάποιο έλεγχο στο περιβάλλον του.

 
    Τα αυτιστικά παιδιά, σε αντίθεση με τα αλλά παιδιά, είναι ανίκανα να αντιληφθούν ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν προθέσεις, ιδέες, πεποιθήσεις, προσδοκίες, οι οποίες είναι διαφορετικές από τις δικές τους (Θεωρία του Νου). Δηλαδή δεν μπορούν να αντιληφθούν πως και τα άλλα άτομα σκέφτονται, έχουν αισθήματα, μπορούν να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν.
 
    Παρ'όλα αυτά, τα άτομα με αυτισμό εμφανίζουν κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες όπως για παράδειγμα η εξαιρετική ικανότητα απομνημόνευσης. Μπορούν λόγου χάρη να θυμούνται όλες τις λεπτομέρειες του πίνακα δρομολογίων ενός τρένου, χωρίς να ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τα τρένα και χωρίς να θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές για να ταξιδέψουν. Όλοι θυμόμαστε την σκηνή στο Rain man όπου ο αυτιστικός Dustin Hoffman μετράει τον αριθμό των σπίρτων που έπεσαν στο πάτωμα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων!!!

    Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση, τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί το παιδί, αλλά και η οικογένεια και το περιβάλλον του. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία του αυτισμού, με την έννοια της πλήρους αντικατάστασης· και αυτό μας οδηγεί στην ερώτηση αν μπορεί ο αυτισμός να αντιμετωπιστεί. Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη, ΑΛΛΑ μπορεί τα παιδί να εκπαιδευτεί κατάλληλα.

    Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως η αποτελεσματική παρέμβαση αποτελεί μία σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία και κάθε παιδί πρέπει να έχει εξατομικευμένο σχεδιασμό παρέμβασης, από κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη όπως Ψυχολόγους ή άλλους ειδικούς υγείας. Οι παρεμβάσεις πρέπει να ακολουθούν την αναπτυξιακή του πορεία και να έχουν συνέχεια, από φάση σε φάση, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.



 
Γεώργιος Α. Τσανάκας Mres
Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος
Βεργίνας 37, Δράμα
6944809051 & 2521400312
website: www.ypostiriksipaidiou.pro
e-mail: george_tsan@yahoo.com

1 ΣΧΟΛΙΑ:

ψυχολογος είπε...

Πραγματικα ενδιαφερον και διδακτικο