10 Δεκ 2012

Να διατηρηθούν τα τμήματα του ΤΕΙ ζήτησαν οι αιρετοί της Δράμας


Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου συνεδρίασε στην αίθουσα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Διοικητηρίου Δράμας το άτυπο όργανο συντονισμού και συνεννόησης τοπικών φορέων της Δράμας, το συντονισμό του οποίου είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, οι Δήμαρχοι Δράμας, Προσοτσάνης και Παρανεστίου, κκ. Χαρακίδης, Λύσσελης και Καγιάογλου, και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Δράμας.

Ακόμη συμμετείχαν ο Διευθυντής του Παραρτήματος Δράμας του ΤΕΙ Καβάλας, κ. Τάκος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, κα. Καζάνα, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, κ. Στυλιάδης, και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, κ. Μάμαλης.

Το μοναδικό θέμα που απασχόλησε το άτυπο συντονιστικό όργανο ήταν τα σενάρια ενδεχόμενης απομάκρυνσης των τμημάτων ΤΕΙ που λειτουργούν στη Δράμα, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» που εκπονείται από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Μετά από εκτενή συζήτηση και παρουσίαση του συνόλου των μέχρι σήμερα δεδομένων τόσο από την πλευρά των εκπαιδευτικών τμημάτων όσο και των αιρετών εκπροσώπων του νομού, τέθηκε ως κοινός στόχος η διατήρηση του συνόλου των τμημάτων που σήμερα λειτουργούν στη Δράμα και η ενδεχόμενη διεκδίκηση επιπλέον τμημάτων που θα μεταφερθούν από άλλες περιοχές στο πλαίσιο των αλλαγών που θα δρομολογηθούν σύντομα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση κοινής και τεκμηριωμένης πρότασης από την πλευρά της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας προς τους φορείς του νομού, στην οποία θα καταδεικνύεται η ακαδημαϊκή και υλικοτεχνική επάρκεια των τμημάτων, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των δαπανών που έχει ήδη επιτευχθεί ή σχεδιάζεται (συνδιοίκηση, συστέγαση, κοινή αξιοποίηση εργαστηρίων και εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ), καθώς και η εναρμόνισή τους με το χαρακτήρα και το αναπτυξιακό πρότυπο της περιοχής μας.

Ενόψει της κατάθεσης της επίσημης πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για τα κριτήρια εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, συμφωνήθηκε να υπάρξουν περαιτέρω επαφές τις αμέσως επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών και να διαμορφωθεί ένα κοινό και αποτελεσματικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, στη βάση της πρότασης που θα κατατεθεί από τους εκπροσώπους των τοπικών τμημάτων, με την ενεργό υποστήριξη του συνόλου των αιρετών εκπροσώπων της δραμινής κοινωνίας.