5 Δεκ 2012

Σε καραντίνα το Νευροκόπι λόγω νέας ασθένειας και έλλειψης χρημάτων


Αποζημιώσεις τύπου E.coli προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ να ζητήσει από την Κομισιόν, για την αντικατάσταση της απώλειας του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών της Δράμας, που επλήγη από ένα παθογόνο καραντίνας το μύκητα Synchytrium endobioticum.


Το παθογόνο εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας πέρσι και έπρεπε να παρθούν μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής τους. Όμως λόγω έλλειψης χρημάτων και γραφειοκρατικών προβλημάτων, δεν έγινε δυνατόν να κατασκευαστούν οι απολυμαντικοί τάφροι γύρω από τη «ζώνη ασφαλείας», για την απολύμανση των οχημάτων που θα διέρχονταν από αυτή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί εντελώς κάθε καλλιέργεια στην περιοχή.

Στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Δράμας βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, όπου πραγματοποίησαν συναντήσεις με αγρότες, γεωτεχνικούς και πολιτικούς φορείς της περιοχής, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται από τον συγκεκριμένο μύκητα.

Πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων του κλιμακίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Φυτικής Παραγωγής κ. Κουντούρη, τον αρμόδιο Προϊστάμενο της Φυτοπροστασίας κ. Κούλη και της ειδικής μυκητολόγου του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου κ. Βλουτόγλου. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε και τη «ζώνη ασφαλείας», που έχει επιβληθεί, από πέρυσι, σε 2.000 στρέμματα του αγροκτήματος Περιθωρίου του Κάτω Νευροκοπίου, ενώ ακολούθησε και σύσκεψη με τους πατατοπαραγωγούς.

Να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος μύκητας παρουσιάστηκε σε δύο αγροτεμάχια στη Δράμα, το καλοκαίρι του 2011, για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για ασθένεια καραντίνας. Είναι παθογόνο που προσβάλλει μόνο την καλλιέργεια της πατάτας. Υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Ιώβης, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι στη «ζώνη ασφαλείας» αποφασίσθηκε αρχικά να μην καλλιεργηθεί πατάτα ούτε κάποια φυτική καλλιέργεια που έχει καρπούς, για να μην μεταδοθεί ο συγκεκριμένος μύκητας.

Επειδή όμως έπρεπε να απολυμαίνεται το κάθε όχημα που θα επισκέπτεται την περιοχή, θα έπρεπε να κατασκευαστούν ειδικοί απολυμαντικοί τάφροι. Όμως για λόγους γραφειοκρατίας και έλλειψης οικονομικών κονδυλίων δεν κατασκευάστηκαν.

Έτσι αναγκαστήκαμε να συστήσουμε στους πατατοπαραγωγούς να μην καλλιεργηθεί τίποτα στη συγκεκριμένη περιοχή. Τώρα από την πλευρά του υπουργείου γίνεται προσπάθεια για να καταβληθούν κάποια ποσά για την αντικατάσταση του εισοδήματος των παραγωγών, πάνω σε μια διαδικασία διαχείρισης κρίσεων ανάλογη με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν για το E.coli από την ΕΕ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει το ΥπΑΑΤ τις αντίστοιχες συνομιλίες με την Κομισιόν.

Στο μεταξύ από τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα ξεκινήσουν οι πειραματισμοί στους δύο μολυσμένους αγρούς από το Μπενάκειο Ινστιτούτο, για να ταυτοποιηθούν οι ανθεκτικές ποικιλίες πατάτας. Θα περιλαμβάνονται κάποιες ποικιλίες (8 ή 9) που έχουν εξεταστεί και σε άλλα κράτη και εκτιμάται ότι από αυτές θα είναι δυνατόν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν στη «ζώνη ασφαλείας».

Θα χρειαστούν όμως τουλάχιστον δύο έως τρεις καλλιεργητικές περίοδοι, ώστε να υπάρξουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα».

Σταύρος Παϊσιάδης

http://www.agrotypos.gr