22 Οκτ 2012

Πιο φθηνή η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων



Ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καταργεί η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταργούνται πλέον οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού και η αμοιβή θα καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία των μερών.


Σήμερα για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων το κόστος του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ περίπου.

Σημειώνεται πως η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για την περίπτωση αγοροπωλησίας και ενοικίασης κτιρίων, θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως βασικό επιστημονικό εργαλείο για τη διασφάλιση της διαφάνειας στην αγορά των ακινήτων και την καταγραφή της ενεργειακής κατάστασης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, μέσω της πιστοποίησης της ενεργειακής του απόδοσης, στη βάση μεθοδολογίας και υπολογισμών.

Η κατάργηση των ελάχιστων νόμιμων αμοιβών για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρηση αναμένεται να ισχύσει και για την επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού η οποία επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2013.
 Έτσι, οι ιδιοκτήτες 5,5 εκατ. ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν για την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών (για τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού), σημαντικά λιγότερα ποσά.


newsbeast.gr