15 Σεπ 2012

Αξιοποίηση του Τεμένους στα δικαστήρια από τον Δήμο Δράμας


Τα συμβόλαια της δωρεάν παραχώρησης του 1/300 του Τεμένους υπόγραψε χθες ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης. Σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε: 

«Η Δημοτική μας Αρχή αξιοποιεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης για να δώσει λύσεις στην πόλη. Το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο του πολιτισμού και της αξιοποίησης των ιστορικών μνημείων μας πολλά εκ των οποίων παρέμεναν μέχρι τώρα αναξιοποίητα.

Είναι σε όλους γνωστό ότι η αξιοποίηση του Τεμένους δικαιοδοσίας του Δήμου Δράμας, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Λαμπριανίδου, ήταν μπλοκαρισμένη για πολλά χρόνια και ο χώρος που το 1977 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, παρότι σχεδιάστηκε να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο Βαλκανίων ζωγράφων, παρέμενε αναξιοποίητος.

Ο Δήμος μας λοιπόν κατάφερε να ξεμπλοκάρει την διαδικασία για την αξιοποίηση του Τεμένους και μάλιστα σήμερα υπογράφονται και τα οριστικά συμβόλαια δωρεάν παραχώρησης του 1/300 του συγκεκριμένου χώρου ο οποίος ανήκε έως τώρα στην Κα Δήμητρα Λαζάνη την οποία και ευχαριστούμε θερμά για αυτήν της, την χειρονομία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την αξιοποίηση του Τεμένους και την δημιουργία ενός νέου σημαντικού χώρου πολιτισμού στο κέντρο της πόλης. Όπως και στην περίπτωση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση μετά τις πρωτοβουλίες τις Δημοτικής Αρχής απελευθερώνονται εγκλωβισμένες αναπτυξιακές δυνάμεις που είχε η πόλη μας.

Ο Δήμος Δράμας εδώ και ένα χρόνο εργάζεται ακατάπαυστα και στον τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού μας πλούτου και το αποδεικνύει έμπρακτα χωρίς να μένει στα λόγια.

Μετά την σημερινή υπογραφή του παραχωρητηρίου, ο χώρος του Ιστορικού Τεμένους περιέρχεται πλήρως στην δικαιοδοσία του Δήμου μας. Έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί τάχιστα προς όφελος της πόλης και της ανάδειξης του πολιτιστικού μας πλούτου. Τόσο ο Δήμος μας όσο και οι πολίτες της Δράμας δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή. Μία εξέλιξη που δικαιώνει τις συνεχείς προσπάθειες της νέας Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη του πολιτισμικού δυναμικού που υπάρχει στον τόπο μας. Η προσπάθεια δεν σταματάει βέβαια εδώ αλλά συνεχίζεται με στόχο να δοθούν λύσεις σε χρόνιες εκκρεμότητες όπως και προβλήματα και να χαραχθεί ορατή αναπτυξιακή διάσταση σε όλους τους τομείς παρά την δύσκολη συγκυρία που διανύει ο τόπος μας, η οποία καθυστερεί δραματικά αυτή την τιτάνια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη».