24 Σεπ 2012

Τελετή λήξης του 35ου & 18ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας



Σάββατο  22 Σεπτεμβρίου 2012. Δημοτικό Ωδείο Δράμας, ώρα απογευματινή…

Φώτα αναμονής αναμμένα. Στην κατάμεστη αίθουσα ακούγεται η μουσική αναμονής… Τη διακόπτει το σήμα έναρξης της τελετής:  «Κυρίες και κύριοι η τελετή λήξης του 35ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας θα ξεκινήσει σε ένα περίπου λεπτό». Και τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα πάρουν οι διακρίσεις και τα βραβεία.


Πόσο μεγάλο είναι το μικρό;

Ένα είναι σίγουρο πάντως.  Είναι μια μικρή γιορτή -μόλις 6 ημερών- που δίνει μεγάλη χαρά!  Στους νέους κινηματογραφιστές και στους παλιότερους –σ’ αυτούς που «μεγάλωσαν» αλλά παραμένουν  αγιάτρευτοι εραστές της,  στους βετεράνους του είδους που το υπερασπίζονται φανατικά, στους κρατικούς φορείς που την υποστηρίζουν - σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, στη δημοτική αρχή της πόλης που τη διοργανώνει – και διασφαλίζει την επόμενη , στον καλλιτεχνικό της διευθυντή, στην οργανωτική επιτροπή και στους εργαζόμενους που σκίζονται για τη διεξαγωγή της, στους ανώνυμους θεατές των εκατοντάδων χιλιομέτρων κινηματογραφικού φιλμ και μερικών εκατομμυρίων ψηφιακών pixels που ξεδιπλώθηκαν μπροστά τους  από την περασμένη Δευτέρα.
«Είναι ωραία τέχνη ο κινηματογράφος!» αναφώνησε η κυρία, σινεφίλ από τη Δράμα, στην παρέα της κι εμείς διαδίδουμε  την «αποκάλυψή» της …

Ωραία τέχνη κι ίσως… μια αληθινή θρησκεία, όπως μας είπε μέσα από την οθόνη ο αξέχαστος φίλος κι παντοτινός αρωγός  του Φεστιβάλ Δράμας που τιμήθηκε απόψε: «Το σινεμά ήταν πάντα, και θα συνεχίσει να είναι, μια δύσκολη και προκλητική περιπέτεια και, γιατί όχι, μια αληθινή θρησκεία…». 

Αντ. Παπαδόπουλος: Τα φεστιβάλ είναι μια ομπρέλα, μια ασπίδα που προστατεύει την ψυχική και διανοητική κατάσταση του κοινού

Με μία ομπρέλα, το σήμα κατατεθέν του φετινού φεστιβάλ, αποχαιρέτησε τους  θεατές του 35ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Αντώνης Παπαδόπουλος. Όπως άλλωστε θα έλεγε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού Μικ Χάνιγκαν, τα φεστιβάλ είναι μια ομπρέλα, μια ασπίδα που προστατεύει την ψυχική και διανοητική κατάσταση του κοινού.
Όπως ανέφερε ο Α. Παπαδόπουλος, είναι απίστευτη η απόσταση ποιότητας που χωρίζει την φετινή και την περσινή διοργάνωση σε σχέση με αυτές του 1989 ή του 1999. «Αλλά σήμερα ο λόγος δεν πρέπει να ανήκει σε μας, αλλά στους κινηματογραφιστές και τις κριτικές επιτροπές. Και φέτος είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που διασταυρώνονται τα βραβεία των επιτροπών». Και ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας το ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, τον Αντιπρόεδρό του Παγκράτη Ιορδανίδη, την Ελευθερία Καβάκα, την Σοφία Γεωργιάδου και τον Μανώλη Μελισσουργό».
«Η ΕΡΤ είναι εδώ και χρόνια αρωγός και αιμοδότης μας» ανέφερε, δίνοντας τον λόγο στον πρόεδρο της ΕΡΤ Νίκο Τέλη:
«Είναι υποχρέωση της  ΕΡΤ να στηρίζει την κινηματογραφία, τις ταινίες μικρού μήκους και το Φεστιβάλ Δράμας», υπογράμμισε ο Ν. Τέλης. «Ένα φεστιβάλ με ανοδική πορεία και εμβληματικό χαρακτήρα, που έχει ταυτιστεί με την πόλη και την έχει κάνει γνωστή στο πανελλήνιο» συμπλήρωσε, για να προσθέσει:
«Η ΕΡΤ στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο αποδίδοντάς του το 1,5%. Ταυτόχρονα, εδώ και 13 χρόνια στηρίζει και την ταινία μικρού μήκους, έχοντας χρηματοδοτήσει 140 ταινίες, με συνολικά 4 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά σήμερα», πρόσθεσε, «οι τέχνες και ιδίως ο κινηματογράφος που είναι το πιο δημοφιλές, διεισδυτικό είδος «μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ανάχωμα απέναντι σε μια κρίση συλλογικής κατάθλιψης. Αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνει άλλωστε η Δράμα, μια πόλη της παραμεθορίου, χειμαζόμενη από την κρίση, που όμως εκπέμπει ενέργεια».
Την σκυτάλη πήρε ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ (εργαζόμενους, εθελοντές, κινηματογραφιστές, επιτροπές, ΔΣ)  και καλωσόρισε τους επισήμους, αναφέρθηκε στην φετινή διοργάνωση ως «ανάλογη του κύρους και της εμβέλειας του θεσμού».
«Κάποιοι Δήμοι», είπε χαρακτηριστικά «αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους, κι όμως ο Δήμος Δράμας κατάφερε να κάνει ένα ακόμα πιο πετυχημένο φεστιβάλ, με ανεπανάληπτες παράλληλες και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Αποτίνοντας φόρο τιμής σε μια πραγματικά σημαίνουσα μορφή του σινεμά μας: τον Θόδωρο Αγγελόπουλο».
Και έκλεισε, υποσχόμενος πως το 36ο Φεστιβάλ θα είναι ακόμα καλύτερο. «Εξάλλου, 35 χρόνια δεν είναι αρκετά. Στα 100 του χρόνια θα συνεχίσει να είναι κοιτίδα τέχνης για όλους τους κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και τον κόσμο».

Οι ταινίες και οι δημιουργοί τους…

Φέτος στην Δράμα διαγωνίστηκαν 138 ταινίες, ενώ για πρώτη φορά οι ελληνικές ταινίες συμμετείχαν σε ένα ενιαίο διαγωνιστικό πρόγραμμα, χωρίς το κριτήριο του τεχνικού μέσου (φιλμ, ψηφιακά). Στην απονομή που ακολούθησε, η ΕΡΤ στήριξε για πρώτη φορά το βραβείο ντοκιμαντέρ με 2.500 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην  διάρκεια της τελετής λήξης προβλήθηκε ένα 15λεπτο αφιέρωμα στο Ντίνο Κατσουρίδη που έφυγε πέρυσι από κοντά μας, ενώ για τον βετεράνο κινηματογραφιστή μίλησε ο Αιμίλιος Μιχαηλίδης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Δράμας.
«Παιδιά, μην εγκαταλείπετε!» εμψύχωσε τους νέους κινηματογραφιστές η Σίβυλλα Κατσουρίδη, κόρη του Ντίνου Κατσουρίδη.
Στην τελετή απονομής θριάμβευσε «Το Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία κερδίζοντας τον Χρυσό Διόνυσο. Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία «Τσέλσι-Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή, ο οποίος στον ευχαριστήριο λόγο του είπε μεταξύ άλλων: «Χρωστάω πολλά στον αδελφό μου. Αλλά θα του τα δώσω σε δόσεις!!!». Ναι, κάπως έτσι κάνουν σήμερα ταινίες οι μικρομηκάδες…

(Για το Γραφείο Τύπου: Μαρίνα Αγγελάκη – Ευάννα Βενάρδου)