2 Μαΐ 2012

Γνωρίστε τους υποψηφίους - Συνέντευξη στο Drama-tika : Μαρία Ματσούκα - ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ

- Γιατί ζητάτε την ψήφο των πολιτών της Δράμας; 

Η εκλογική συνεργασία του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους νεολαίους και το λαό να συνταχθούν ξανά ο ένας δίπλα στον άλλο, να σταθούν αλληλέγγυοι μεταξύ τους. 


Να αποβάλουν την αυταπάτη ότι τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της υποτέλειας και τα δεκανίκια τους, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, θα σταματήσουν την επίθεση στο λαό και τα δικαιώματά του, που εδώ και δεκαετίες διεξάγεται. 

Μόνη λύση ενάντια στη βάρβαρη επίθεση που διεξάγεται είναι η οργανωμένη απάντηση  του λαού, ενός λαού που τον τελευταίο καιρό αρχίζει να βγαίνει ξανά στο προσκήνιο  και να αντιστέκεται. Καλούμε το λαό να στηρίξει τις δυνάμεις της αντίστασης και της ελπίδας, τις δυνάμεις που αγωνίστηκαν αυτά τα χρόνια να οργανώσουν το λαό και πάλεψαν για την κοινή δράση ενάντια στο μαύρο σκηνικό που διαμορφώνουν κλέβοντας  τη ζωή μας.

- Πού στρέφετε τα βέλη για τη σημερινή κρίση; Οι πολίτες έχουν την ίδια ευθύνη; Το πελατειακό πολιτικό σύστημα φέρει ευθύνη;

Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι «μαζί τα φάγαμε», ο λαός δε χρωστά τίποτα και σε κανέναν. Η σημερινή κρίση δεν αποτελεί κρίση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ότι δηλαδή σήμερα μπορούμε να παράγουμε λιγότερα από ό, τι παλιότερα, ίσα ίσα το αντίθετο αν αναλογιστεί κανείς την εξέλιξη της τεχνολογίας. Πρόκειται λοιπόν για κρίση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που δεν κερδίζει δηλαδή όσα θα ήθελε. 

Τη διαφορά αυτή καλείται να πληρώσει ο λαός, που δε μοιράστηκε τα κέρδη του κεφαλαίου, αλλά καλείται να μοιραστεί τη ζημία του. Με το πρόσχημα του χρέους, η ντόπια μεγαλοαστική τάξη και τα ξένα αφεντικά της, αμερικάνοι και ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, ξεκληρίζουν και ματοκυλούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά λαούς ολόκληρους, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι το χρέος αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Για την ιστορία, χρέος έχουν όλες οι χώρες με μεγαλύτερο αυτό των ΗΠΑ…

- Όλοι οι Νομοί έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για το νομό Δράμας ποια πιστεύετε ότι είναι και πώς θα τα αξιοποιούσατε;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλο πλούτο και μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες. Λίγα χρόνια μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκαν αρκετά για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέταγμά τους στην ανέχεια και την ανεργία. Αυτή η πολιτική της φτώχειας και της υποτέλειας θα συνεχίζει να κάνει το μέλλον χιλιάδων οικογενειών μαύρο και δυσοίωνο. Μόνη λύση είναι η αντίσταση και η οργάνωση του λαού ενάντια σ’ αυτό το μαύρο σκηνικό, για να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο λαός πραγματικός αφέντης στον τόπο του. Και τότε είναι σίγουρο ότι ο λαός θα αξιοποιήσει άπειρες δυνατότητες.

- Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, η ανεργία στο Νομό Δράμας ... αντιμετωπίζεται και πώς;

Η ανεργία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος και χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης και τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας για να σκύβει το κεφάλι, για να είμαστε ευχαριστημένοι με τα 200-300 ευρώ το μήνα, αφού ο διπλανός μας δεν έχει ούτε αυτά και να μην είμαστε αχάριστοι…! 

Αρχικά, δεν πρέπει να μας πείσουν να είμαστε ευχαριστημένοι, αυτοί που βάζουν λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, αυτοί  που κάνουν χιλιάδες απολύσεις, αυτοί που ασκούν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Ούτε ότι φταίνε οι μετανάστες ή τα λιγοστά μας προσόντα, την ίδια ώρα που μας στέλνουν στο εξωτερικό να γίνουμε εμείς οι μετανάστες και κυρίως οι νέοι πτυχιούχοι και οι πιο παραγωγικές μας ηλικίες! 

Πρέπει να αναζητήσουμε το συλλογικό δρόμο, να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα για δουλειά, για ζωή, για αξιοπρέπεια. Και σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, ο λαός μπορεί και θα αξιοποιήσει άπειρες δυνατότητες, όταν θα γίνει αυτός πραγματικός αφέντης στον τόπο του.
 
- Πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς προσωπικά, το φαινόμενο των μη νόμιμων μεταναστών; Τι προτείνετε;

Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και του λαού και μάλιστα το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο και το πιο ευάλωτο. Το σύστημα όχι μόνο τους ανάγκασε να μεταναστεύσουν και να εργαστούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, αλλά καλλιεργεί με διάφορους τρόπους το ρατσισμό εναντίον τους. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που στοχοποιούνται για την εγκληματικότητα, την ανεργία, για τις αρρώστιες κλπ. λες και δε δημιούργησε το σύστημα αυτά τα προβλήματα, αλλά οι μετανάστες ή λες και οι μετανάστες πέρασαν από θάλασσες και ναρκοπέδια για να μας κλέβουν, να μας κολλάνε αρρώστιες και να μας παίρνουν τις δουλειές. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται στόχος από διάφορες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες. Επιθέσεις οι οποίες έχουν την ανοχή αν όχι και την υποστήριξη του συστήματος. 

Επίσης, με τη βοήθεια των νόμων και των κανόνων που το κάθε κράτος δημιουργεί, διαχωρίζει τους μετανάστες σε «νόμιμους» και «παράνομους», πράγμα που βολεύει το σύστημα γιατί οι «παράνομοι» μετανάστες είναι διατεθειμένοι να δουλεύουν με ακόμα χειρότερους όρους. Δημιουργεί έναν επιπλέον διαχωρισμό για να διασπάσει τους μετανάστες, αλλά και όταν το σύστημα βρεθεί σε περίοδο κρίσης να μπορεί εύκολα να ξεφορτώνεται αυτούς που πια δεν θα είναι χρήσιμοι, όπως συμβαίνει και στις μέρες μας.

Ως κομμάτι της εργατικής τάξης, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες, ένα κομμάτι που πρέπει να βρεθούμε μαζί του, στα σωματεία και στα συνδικάτα και να παλέψουμε συλλογικά ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που διαχωρίζει τους ανθρώπους σε λαθραίους και νόμιμους.


Υποψήφια της εκλογικής συνεργασίας του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ στο νομό Δράμας Μαρία Ματσούκα