2 Μαΐ 2012

Γνωρίστε τους υποψηφίους - Συνέντευξη στο Drama-tika : Κουρσακλής Σταύρος - Δημοκρατική Αριστερά

Γιατί ζητάτε την ψήφο των πολιτών της Δράμας;

• γιατί βαρέθηκα να είμαι σχολιαστής και κριτής, χωρίς να προσπαθώ να αλλάξω όσα δεν με εκφράζουν
• γιατί δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματίας της πολιτικής
• γιατί κι εγώ αγωνιώ για το μέλλον μου


• γιατί κι εγώ ζω καθημερινά με την ανασφάλεια της απόλυσης και της ανεργίας
• γιατί κι εγώ πασχίζω για να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου
• γιατί είμαι αγωνιστής από πολύ νέος και ξέρω πως δεν είμαι από αυτούς που ξεπουλάν τις απόψεις τους
• γιατί είμαι ένας από εσάς...

Πού στρέφετε τα βέλη για τη σημερινή κρίση; Οι πολίτες έχουν την ίδια ευθύνη; Το πελατειακό πολιτικό σύστημα φέρει ευθύνη;

Το “μαζί τα φάγαμε” είναι ένα ευφυολόγημα του κου Πάγκαλου, το οποίο όμως χρησιμοποιείται από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα για να φορτώσει στον πολίτη ευθύνες που προφανώς δεν έχει, τουλάχιστον όχι ατομικά. Το πελατειακό πολιτικό σύστημα ήταν δημιουργία του δικομματισμού, το οποίο βέβαια ανέθρεψε συντεχνιακά συμφέροντα ομάδων. 

Με την βοήθεια ενός στρεβλού συνδικαλιστικού κινήματος που προστάτευε αυτά τα συμφέροντα των ομάδων και όχι της πλατιάς μάζας των εργαζομένων, αποκτήσαμε έναν κομματικό δημόσιο τομέα και το χειρότερο, όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα οι πολίτες να κοιτάζουν μόνο το ατομικό τους συμφέρον και όχι το γενικό συμφέρον. Χάθηκε η αλληλεγγύη, που θυμίζω ήταν κεντρικό σύνθημα παλαιού ΠΑΣΟΚ, και η συνεργατικότητα. Αυτά θα παλέψω μέσα      από την ΔΗΜ.ΑΡ. να επανέλθουν στο προσκήνιο.   

Όλοι οι Νομοί έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για το νομό Δράμας ποια πιστεύετε ότι είναι και πώς θα τα αξιοποιούσατε;

Ο αγροτικός πλούτος: Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και ξέρω πως οι αγρότες που εκμεταλλεύτηκαν σωστά τις κοινοτικές επιδοτήσεις μπόρεσαν να δημιουργήσουν εναλλακτικές καλλιέργειες, να αναπτύξουν την υποδομή για την νέα εποχή στην γεωργία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η επανίδρυση σε σωστές βάσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών, η επιδότηση  νέων αγροτών για την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και ο αγροτουρισμός είναι κάποια από τα στοιχεία που θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε στον νομό μας. 

Ο τουρισμός: Μίλησα για τον αγροτουρισμό. Δρόμοι του κρασιού. Έχουμε έναν τεράστιο και πανέμορφο ορεινό όγκο. Με καθορισμό χρήσεων γης και ειδικά χωροταξικά πλαίσια, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον φυσικό πλούτο. Ανάδειξη πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, όπως το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το Dramaica Youth Festival και ο Υπερμαραθώνιος βουνού του Παρανεστίου. Ανάδειξη ιστορικού κέντρου της πόλης της Δράμας και δημιουργία τουριστικών διαδρομών μέσα στην πόλη.

Φυσικός πλούτος:  Ειδικά προνόμια για επενδύσεις στο νομό μας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γεωθερμία στην περιοχή Παρανεστίου. Απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, η ανεργία στο Νομό Δράμας... αντιμετωπίζεται και πώς;

Η αξιοποίηση των ενδεικτικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που ανέφερα παραπάνω θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ από φορείς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης θα διατηρήσει και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η κατάρτιση των ανέργων θα τους γεμίσει με εφόδια για το εργασιακό τους μέλλον. Η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα επίπεδο προ μνημονίου θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια για τους μακροχρόνια άνεργους συμπολίτες μας. 

Η κρίση στην Δράμα είχε έλθει χρόνια πριν και αυτό αντικατοπτρίζεται στο χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας στον τόπο μας. Το θέμα της ανεργίας δεν έχει μαγικές λύσεις. Θέλει πολύ δουλειά, ρεαλιστικές και σύγχρονες προτάσεις και στήριξη από πλευράς του κράτους της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς προσωπικά, το φαινόμενο των μη νόμιμων μεταναστών; Τι προτείνετε;

Να ξεχωρίσουμε πρώτα τους νόμιμους με τους μη νόμιμους μετανάστες, όπως πολύ σωστά αναφέρετε. Οι μετανάστες, ειδικά αυτοί που είναι δεύτερης γενιάς,έχουν κάνει σοβαρά βήματα για ένταξη στην ελληνική κοινωνία. Από κει και πέρα, θεωρώ πως είναι σημαντικό η χώρα μας να κρατάει την δυνατότητα να απελαύνει τους μη νόμιμους μετανάστες. Και στην περίπτωση των μη νόμιμων μεταναστών όμως, επειδή ακριβώς έχουμε υπογράψει διεθνείς συμβάσεις και επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται βάσει διεθνών κανονισμών την απέλαση, να υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας, όπου θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες. 

Η αλήθεια πάντως είναι πως επειδή τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν το μεγάλο πρόβλημα και η Περιφέρειά μας έχει ήδη δύο τέτοια κέντρα στον Έβρο, θεωρώ πως είναι πιο σωστό να γίνουν τέτοια κέντρα φιλοξενίας κοντά στις μεγάλες αστικές περιοχές. Πάντως, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης, είναι βασικό συστατικό η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει τους μη νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα, ώστε να μην μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη, που άλλωστε είναι ο στόχος τους και να εμπλέξουμε την ΕΕ στην φύλαξη των ευρωπαϊκών άλλωστε συνόρων της χώρας μας.  

Ποιος είμαι:

Είμαι ο Σταύρος, γιος του Γιώργου και της Ελένης, προερχόμενος από αγροτική οικογένεια από τον Καλό Αγρό, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Σπούδασα στο Τμήμα Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και μετά απέκτησα τον Μεταπτυχιακό Τίτλο της “Χωροταξίας-Πολεοδομίας” από το ΕΜΠ. 

Εργάζομαι ως προϊστάμενος προσωπικού σε ιδιωτική κλινική στην Καβάλα. Παντρεύτηκα την Νίκη Γκουδή το 2008 και έχω την τύχη να είμαι πατέρας της δίχρονης Μαρθαλένας. Πρώτη μου επαφή με τον συνδικαλισμό στα φοιτητικά μου χρόνια και έκτοτε ενεργός πολίτης. Υποψήφιος με την παράταξη “Μαζί για την Δράμα” του Κώστα Σούτου στις Δημοτικές Εκλογές του 2010.


Κουρσακλής Σταύρος
Υποψήφιος Βουλευτής Δράμας
Δημοκρατικής Αριστεράς


1 ΣΧΟΛΙΑ:

+/- είπε...

Είπε μια μεγάλη αλήθεια ο χοντρός
Τον εαυτό μας μόλις εξαιρούμε όλοι λέμε είναι σωστός.
Την Ελλάδα την αδικήσαμε όλοι, άλλος λίγο, άλλος πολύ
Δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί,
Πλούσιοι και φτωχοί, λαός και αρχηγοί.
Και σίγουρα αυτό θα γράψουν στο μέλλον οι ιστορικοί.
Και πες το ειλικρινά τώρα που είσαι υποψήφιος βουλευτής
Πόσοι σου είπαν πονηρά «Σταύρο μη μας ξεχάσεις αν εκλεγείς».