10 Μαΐ 2012

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας : Η ελληνική αντίσταση αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας


Σημεία ομιλίας Αντιπεριφερειάρχη Δράμας για την ημέρα εορτασμού των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Την Τετάρτη 9 Μαϊου, ημέρα εορτασμού των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Ξανθόπουλος εκφώνησε στο χώρο κατάθεσης στεφάνων ομιλία, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: 


«Η ελληνική αντίσταση αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας. Όχι μόνο για το πολεμικό-επιχειρησιακό της αποτέλεσμα, αλλά και για το ηθικό ανάστημα που επέδειξαν οι Έλληνες. Είναι γνωστές άλλωστε οι ρήσεις του Τσώρτσιλ, που συμπυκνώνουν και εκφράζουν το δικαιολογημένο παγκόσμιο θαυμασμό: 

«Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». «Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το ελάχιστο εκείνων των πράξεων αυτοθυσίας των Ελλήνων, που ήταν καθοριστικός παράγων της νικηφόρου έκβασης του κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια», είχε πει μεταξύ άλλων.

Όλα αυτά, αγαπητοί φίλοι, δεν είναι απλές αναμνήσεις. Δεν είναι νεκρές σελίδες του παρελθόντος. Είναι εύγλωττα υποδείγματα δράσης και ζωής. Είναι χρήσιμοι οδηγοί για το σήμερα και το αύριο. Ιδιαίτερα μάλιστα τώρα, που η κρίση έχει ξεπεράσει τα όρια της οικονομίας και προκαλεί εμφανείς συγκρούσεις σε όλο το κοινωνικό οικοδόμημα. Συγκρούσεις που αν ξεφύγουν από τα όρια της συνταγματικής και δημοκρατικής ομαλότητας μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία φασιστικών και φιλοναζιστικών σχηματισμών. Ιστορικά έχει καταγραφεί ότι σε ανώμαλες συνθήκες εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού. Αυτό οι πολίτες δεν πρέπει να το επιτρέψουν. 

Ας δούμε λοιπόν τι έχουν να μας διδάξουν οι θυσίες των παππούδων μας. Ας αφουγκραστούμε το πνεύμα εκείνης της όχι και τόσο μακρινής γενιάς Ελλήνων, που είχαν λίγα στην τράπεζα αλλά πολλά στην ψυχή τους. Που ζούσαν σε χαμηλά σπίτια αλλά ήταν γεμάτοι υψηλά ιδανικά. Που ήταν πρόθυμοι να σε φιλέψουν και να σου χαρίσουν τα πάντα, αλλά και έτοιμοι να παλέψουν μέχρι θανάτου για να μη στερηθούν ούτε στο ελάχιστο την ελευθερία και τα δικαιώματά τους. Άνθρωποι που επέλεξαν συνειδητά να πολεμήσουν απέναντι σε μια μηχανή που είχε όλα τα μέσα για να τους εξοντώσει, προκειμένου να μη χάσουν της αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους. 

Ο αγώνας τους ήταν ένας αγώνας που έγινε χωρίς υλικά μέσα αλλά με υψηλό φρόνημα. Απέναντι στα κανόνια και τα άρματα μάχης αντιπαρέταξαν ένα ηθικό αδούλωτο και υψηλό μέχρι τέλους, μια ομοψυχία που εκπορευόταν από τα κοινά ιδανικά και το ηθικά δίκαιο πρόσταγμα του αγώνα τους.  Ας μην ξεχνάμε πως τα τρένα για το μέτωπο έφευγαν γεμάτα χαμογελαστούς ανθρώπους σε μια ατμόσφαιρα γιορτής.

Το θαύμα έγινε γιατί οι Έλληνες παραμείναμε ενωμένοι. Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία. Δε μας έκανε το κουστούμι του φασισμού και του ναζισμού. Ήμασταν έτοιμοι να παλέψουμε με κάθε δυσκολία, αλλά στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Και τα καταφέραμε. Παρόλο που πεινασμένοι και ξυπόλυτοι είχαμε να παλέψουμε με τις ανίκητες στρατιές του άξονα, με τα Στούκας και τα Πάντσερ, τα καταφέραμε.

Ας μην λησμονούμε λοιπόν αυτήν την κληρονομιά. Γιατί αποτελεί πραγματικά ανεκτίμητο κεφάλαιο που μπορεί να μας δείξει το δρόμο σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. 

Το μέλλον της πατρίδας και της κοινωνίας μας δεν μπορεί να καθοριστεί από τις συντονισμένες κραυγές και  τα μισαλλόδοξα συνθήματα μιας μικρής μειοψηφίας, αλλά από την κινητοποίηση όλων των υπολοίπων που οφείλουμε να αναλάβουμε έμπρακτα τις ευθύνες που μας αναλογούν ως πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτό έχουμε ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σήμερα. Κινητοποίηση και συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Το πρωταρχικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες. Ας μετατρέψουμε την απελπισία για την υλική ευμάρεια που χάνεται, σε διάθεση δημιουργίας για ένα καλύτερο αύριο. 

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να μας βρει ενωμένους. Θα αντιμετωπίσουμε την κρίση χωρίς εκπτώσεις στις αξίες και τα ιδανικά μας. Για να μπορούμε να κοιτάμε κι εμείς στα μάτια τις επόμενες γενιές. Για να προσθέσουμε κι εμείς δυνατή τη φωνή μας δίπλα σ’ αυτή των παππούδων και των πατεράδων μας».