11 Μαΐ 2012

Φοιτητικές εκλογές στις 16 Μαΐου: Η συμμετοχή το μεγάλο στοίχημα


Στις 16 Μαΐου 2012 θα διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα και συνθήκες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, σε μια περίοδο ρευστή από κάθε άποψη, εντός και εκτός πανεπιστημίου.


Φοιτητικές εκλογές υπό τη σκιά της αβεβαιότητας και της αστάθειας στην κεντρική πολιτική σκηνή, φοιτητικές εκλογές στον απόηχο της διαμάχης επί του νόμου-Διαμαντοπούλου για την ανώτατη εκπαίδευση, ενός νόμου που έχει «παγώσει» από τον περασμένο Αύγουστο.

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων τμημάτων του Δημοκρίτειου μιλούν στον «ΠτΘ» για την ιδιόμορφη φετινή εκλογική αναμέτρηση, παρουσιάζουν τις θέσεις τους, θέτουν τα προτάγματα που πρέπει να λάβει υπόψιν του ο κάθε φοιτητής και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να περιοριστεί η αποχή, να πάρουν θέση δηλαδή οι φοιτητές για όσα συμβαίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο και στην κοινωνία.

Μάριος Σταύρου «Για εμάς η νίκη φέτος θα είναι η συμμετοχή των φοιτητών»

«Μπορεί τα πράγματα πολιτικά να μην πηγαίνουν τόσο καλά για τη χώρα, αφού απ’ ό,τι φαίνεται οδηγούμαστε σε ακυβερνησία και σε νέες εκλογές, όμως εμείς καλούμε στις 16 Μαΐου το φοιτητή να συμμετάσχει ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες», τόνισε ο Μάριος Σταύρου από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. «Εμείς εδώ και 20 χρόνια είμαστε δίπλα στους φοιτητές και θα συνεχίσουμε να είμαστε από κάθε άποψη», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «για ακόμα μια χρονιά η ΔΑΠ απέδειξε ότι σε επίπεδο προτασεολογίας ήταν εκεί που ήταν τόσα χρόνια». Κάνοντας έκκληση για όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών, τόνισε την ανάγκη «να δείξουμε ότι ο φοιτητικός κόσμος και ιδίως η γενιά μας ενδιαφέρεται και αναγνωρίζει αυτό που κάνουν όλες οι παρατάξεις-όχι μόνο εμείς- στο πανεπιστήμιο τόσα χρόνια». «Για εμάς νίκη θα είναι φέτος», προσέθεσε, «η συμμετοχή των φοιτητών». «Αυτό πιστεύω ότι θα είναι το διακύβευμα των εκλογών», συνέχισε, «γιατί πρέπει να πάμε κόντρα στο ρεύμα, που επικρατεί τώρα, και πρέπει να δώσουμε κι ένα μήνυμα σε όλους τους μεγάλους, ότι η γενιά μας θέλει να αλλάξει τα πράγματα».

Άγγελος Δουβίτσας «Δεν είναι λύση να μένεις αμέτοχος από τα προβλήματα του πανεπιστημίου και από τα εκατοντάδες ζητήματα»

Προβαίνοντας αρχικά στην εκτίμηση ότι η άσχημη κατάσταση στην κοινωνία και στην πολιτική σκηνή επηρεάζουν άμεσα το πανεπιστήμιο, ο Άγγελος Δουβίτσας από την ΠΑΣΠ εξέφρασε τη γνώμη ότι παρόμοια και οι φοιτητικές εκλογές σε ένα μεγάλο βαθμό θα επηρεαστούν από το κλίμα των εθνικών εκλογών, δεδομένου μάλιστα ότι γίνονται μόλις 10 μέρες μετά από αυτές. «Εμείς καλούμε τους φοιτητές», τόνισε, «ανεξαρτήτως παράταξης και φοιτητικού συνδικαλισμού, να συμμετέχουν στις φοιτητικές εκλογές». «Γιατί πρώτα από όλα», επισήμανε, «είναι απαραίτητη η ψήφος για την οργάνωση του φοιτητικού συλλόγου του πανεπιστημίου και για τη δραστηριοποίηση του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής Σχολής. Δεύτερον, η αποχή δεν είναι λύση.

Δεν είναι λύση να μένεις αμέτοχος από τα προβλήματα του πανεπιστημίου και από τα εκατοντάδες ζητήματα. Σε μια εποχή μάλιστα που υπάρχει ένας νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση- που έχουμε πει και στο παρελθόν ότι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με μια κριτική ματιά, για να δούμε ποια πραγματικά είναι αυτά που είναι απέναντί μας, ποια είναι αυτά που μπορούμε να πολεμήσουμε, αλλά και ποια κατ’ επέκταση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε-οι φοιτητές πρέπει να συμμετέχουν, για να δοθεί μια απάντηση στο ίδιο το υπουργείο και στην ίδια την ελληνική κοινωνία. Από εκεί και πέρα θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι φοιτητές, η απόγνωση και οι απόψεις τους, θα ακουστούν στην ελληνική κοινωνία και στα αυτιά των αρμοδίων».

Ελένη Δρούγκα «Οι φοιτητές στις φοιτητικές εκλογές πρέπει να έχουν κριτήριο ταξικό»

«Οι φοιτητές στις φοιτητικές εκλογές πρέπει να έχουν κριτήριο ταξικό», ξεκαθάρισε η Ελένη Δρούγκα από το ΜΑΣ, που κάλεσε τους συναδέλφους της να μην κρίνουν με το κατά πόσον κάποιος τους εξυπηρετεί στη σχολή-«φυσικά με πρόθεση να τον ψηφίσουν», όπως σημείωσε. «Αυτός είναι ο λόγος, που εμείς κρίνουμε ότι τόσα χρόνια υπάρχει αποχή στις φοιτητικές εκλογές», υποστήριξε, «ακριβώς επειδή υπάρχει εκφυλισμός μέσα στο φοιτητικό κίνημα.

Πλέον οι φοιτητές θεωρούν ότι μια φοιτητική παράταξη πρέπει να είναι απλώς μια παράταξη, που συντηρεί τις πελατειακές σχέσεις και θα τους εξυπηρετεί καθαρά με σκοπούς ψηφοθηρικούς». «Εμείς αυτό που λέμε», αντέτεινε, «είναι ότι το πανεπιστήμιο προφανώς δεν είναι ξεκομμένο από την κοινωνία, ότι οι φοιτητές πρέπει να κρίνουν με βάση την καταγωγή τους την ταξική». «Και στην κοινωνία πλέον τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει», υπογράμμισε, «δεν υπάρχει πλέον μικρομεσαία ή μεγαλομεσαία τάξη, υπάρχει εργατική και αστική τάξη.

Πρέπει λοιπόν να αφήσουν πίσω τις παρατάξεις του δικομματισμού, αλλά και τις παρατάξεις του οπορτουνισμού, γιατί είναι ξεκάθαρο τι συμφέροντα αυτές εξυπηρετούν. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μιλάει για ταξική ενότητα και για αυτό βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους, γιατί θεωρούμε ότι οι φοιτητές από το σπίτι τους παίρνουν τα χρήματά τους κι επομένως από τους εργαζόμενους γονείς τους εξαρτώνται. Πλέον τον επόμενο μήνα θα παρθούν νέα μέτρα και θα χτυπηθεί ακόμα πιο πολύ η εργατική τάξη, άρα είναι ένας λόγος παραπάνω να συνειδητοποιήσουν κι οι φοιτητές ότι οι συσχετισμοί μέσα στο φοιτητικό κίνημα πρέπει να αλλάξουν και να ενισχυθεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών-άρα να ενισχυθεί και το ΠΑΜΕ και όλη η λαϊκή συμμαχία, που θέλουμε εμείς να οικοδομήσουμε.

Το θέμα είναι όμως ότι οι φοιτητές πρέπει, όχι μόνο να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΜΑΣ-εμείς δεν είμαστε εκλογολάγνοι- αλλά κατά κύριο λόγω να ενισχύσουν τους εργαζόμενους γονείς τους στους απεργιακούς αγώνες και γενικά στους αγώνες, που έρχονται. Γιατί, με βάση κιόλας τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν πρόκειται να δοθεί λύση για το λαό. Με αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνοντας στη διαδικασία να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για μια κυβέρνηση, που θα προσφέρει άλλη μια ανάσα στον καπιταλισμό, δεν πρόκειται να φέρει λύση στις λαϊκές οικογένειες. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και στις φοιτητικές εκλογές».

Δημήτρης Βαρελτζής «Η δυναμική, που εμφανίζεται στην κοινωνία, πρέπει να αποτυπωθεί από τους φοιτητές και στα πανεπιστήμια»

Σύμφωνα με το Δημήτρη Βαρελτζή από την Αριστερή Ενότητα, «πλέον υπάρχει μια δυναμική στην κοινωνία, που απεγκλωβίζεται από αυτό το δικομματισμό και προσανατολίζεται σε ριζοσπαστικό δρόμο». «Φαίνεται μέσα και από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών», επισήμανε, «ότι σπάνε τα κυρίαρχα ιδεολογικά σχήματα του ατομικού δρόμου, που αναπαρήγαγε ο δικομματισμός τα τελευταία χρόνια». «Αυτή η δυναμική, που εμφανίζεται στην κοινωνία, πρέπει και στα πανεπιστήμια να αποτυπωθεί από τους φοιτητές», συνέχισε, «η μετατόπιση του εργατικού κόσμου πρέπει να πάρει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και μέσα στα πανεπιστήμια». Στις επικείμενες εκλογές, όπως τόνισε, «πρέπει και οι ίδιοι φοιτητές να δώσουν ένα μήνυμα και μέσα από τα πανεπιστήμια, ένα μήνυμα που θα λέει ότι το μέλλον μας δεν είναι μισθοί των 500 ευρώ, θέλουμε ένα εργασιακό μέλλον με δικαιώματα».

Σωκράτης Ταγκόπουλος «Να καταγραφεί μια άλλη προοπτική, που να ξεφεύγει από τα καθεστωτικά των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, όπως γίνεται σιγά-σιγά και στην κοινωνία»

Ο Σωκράτης Ταγκόπουλος από τα ΕΑΑΚ τόνισε την αναγκαιότητα στις επικείμενες εκλογές «να καταγραφεί μια άλλη φωνή, μια άλλη προοπτική, που να ξεφεύγει από τα καθεστωτικά των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, όπως γίνεται σιγά-σιγά και στην κοινωνία». «Πρέπει να εκφραστεί αυτή η δυναμική προς τα αριστερά», υπογράμμισε, «προς την πιο αγωνιστική κατ’ εμάς πτέρυγα, την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση, που βάζει μια άλλη προοπτική όχι μόνο για το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, αλλά το συνδέει αυτό και με την κοινωνία έξω».

«Γιατί το πανεπιστήμιο δε βρίσκεται σε μια γυάλα», εξήγησε, «ο νόμος για τα πανεπιστήμια δεν ήρθε ξαφνικά σαν καιρικό φαινόμενο, αλλά έχει άμεση σχέση και με επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την οικονομική κρίση. Απλά εξειδικεύεται με το νόμο στο πανεπιστήμιο. Για να μπορέσεις λοιπόν να έχεις ελπίδες νίκης και ανατροπής απέναντι στο νόμο αυτό, πρέπει να έχεις απαντήσεις και για συνολικότερα ζητήματα. Για αυτό το λόγο πρέπει να ψηφίσει κανείς ΕΑΑΚ, γιατί πέρα από το στενά φοιτητικό ζήτημα, βάζει και ευρύτερα κοινωνικά, μιλώντας και για το χρέος και για σύνδεση με το εργατικό κίνημα και έχει ξεκάθαρα αντίθετη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κάνοντας έκκληση για συμμετοχή των φοιτητών, υπογράμμισε πως «η αποχή το μόνο που στηρίζει είναι στην ουσία το κατεστημένο». «Η αποχή ανέβασε όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», σημείωσε, «αλλά ακόμα και τη Χρυσή Αυγή, που άμα ψήφιζαν όλοι, σε ένα 3% θα μεταφραζόταν το ποσοστό της». Η αποχή κατά τον ίδιο «δείχνει ότι η νεολαία αδιαφορεί, ότι σκύβει το κεφάλι κι ότι έχει επιλέξει έναν ατομικό δρόμο». «Εμείς διαφωνούμε με αυτό», ξεκαθάρισε, «θέλουμε να πάρει ξεκάθαρη θέση καταδίκης και ανατροπής αυτής της κατάστασης. Κι αυτή η θέση μπορεί να καταγραφεί και μέσα από τις εκλογές-όχι ότι είναι το κυρίαρχο, αλλά και μέσα από εκεί θέλουμε να καταγραφεί αυτό το ρεύμα».


Συντάκτης: Θωμάς Σταμούλης