28 Απρ 2012

Τελετή παράδοσης των κοινωνικών λαχανόκηπων της Π.Ε. Δράμας

Την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 στο αγρόκτημα του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος, παρέδωσε στους δικαιούχους τα αγροτεμάχια του προγράμματος Κοινωνικών Λαχανόκηπων της  Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.


Πριν από την παράδοση των αγροτεμαχίων τελέστηκε αγιασμός από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας, κκ Παύλο. Στην τελετή παρευρέθηκαν ακόμη ο Δήμαρχος Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης, οι υποψήφιοι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης και Αργύρης Πατακάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκη Κεφαλίδου και Στέλιος Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε Δράμας.

Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης εκπρόσωπος της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» διένειμε δωρεάν σπόρους ντόπιων ποικιλιών σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη συμβολική φύτευση από τον Αντιπεριφερειάρχη και το Δήμαρχο Δράμας των πρώτων δύο φυτών του κοινωνικού λαχανόκηπου, ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση με τοπικό κρασί και σπιτικούς μεζέδες που προσφέρθηκαν από την περιφερειακή ενότητα και τους ίδιους τους δικαιούχους.




Στη σύντομη ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας τόνισε τη βούληση της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στους Δραμινούς που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, ενώ επεσήμανε και την κοινωνική σημασία της συγκεκριμένης δράσης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι κοινωνικοί λαχανόκηποι εξυπηρετούν ταυτόχρονα δύο στόχους. Αφενός βοηθούν εκείνους που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να παράγουν χωρίς κόστος διατροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν διέξοδο σε όσους αναζητούν μια δημιουργική απασχόληση για να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας. 


Αποτελούν όμως πάνω από όλα ένα στοίχημα συνύπαρξης, καθώς εδώ θα διαμορφωθεί μια μικρή κοινωνία μερικών εκατοντάδων καλλιεργητών που θα κληθούν να συνεργαστούν, να μοιραστούν κοινούς πόρους και να συνυπάρξουν αρμονικά. Σε κάθε περίπτωση φέτος ξεκινάμε τη δράση των κοινωνικών λαχανόκηπων πιλοτικά και, εφόσον αποδειχθεί λειτουργική και επιτυχημένη, θα φροντίσουμε να την επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον».