25 Μαρ 2012

Το φαΐ του φτωχού σούπερμαν - Φθηνές τροφές υψηλής διατροφικής αξίας

Υπάρχει µία σχολή αισιόδοξων θεωρητικών, οι οποίοι διατείνονται ότι κάθε κρίση –προσωπική ή κοινωνική- αποτελεί ευκαιρία για νέο ξεκίνηµα και για επαναπροσδιορισµό των συντεταγµένων της καθηµερινότητάς µας. 

Πέρα από τις φιλοσοφικές της προεκτάσεις, η θέση αυτή µπορεί να βρει άµεση εφαρµογή στην υγεία µας, µέσω του τραπεζιού µας, το οποίο υπό το βάρος της οικονοµικής κρίσης, αδειάζει ολοένα και περισσότερο. 


Υπάρχουν φθηνές τροφές υψηλής διατροφικής αξίας οι οποίες είτε έχουν παρεξηγηθεί ως ανθυγιεινές, είτε εξοβελίστηκαν ως µη προσήκουσες σε µία ευηµερούσα -τροµάρα µας- κοινωνία.

Η πρότασή µας είναι απλή: ωµά αµύγδαλα, αυγά, σαρδέλες και παντζάρια. Τα δύο πρώτα είναι τα παρεξηγηµένα, τα δύο άλλα τα ταπεινά. Τα ωµά αµύγδαλα είναι ο ξηρός καρπός µε την µεγαλύτερη περιεκτικότητα σε µονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη, σε α-τοκοφερόλη, σε ριβοφλαβίνη, σε νιασίνη και σε ασβέστιο. 

Η παρεξήγηση οφείλεται στην υψηλή τους θερµιδική αξία, η οποία σε περιόδους οικονοµικής κρίσης µετατρέπεται σε πλεονέκτηµα. 90 γραµµάρια (µία κούπα) περιέχουν 500 θερµίδες, δηλαδή το ισοδύναµο του 30% των καθηµερινών µας θερµιδικών αναγκών. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο Purdue της Αγγλίας απέδειξαν ότι η κατανάλωση αµύγδαλων δεν οδηγεί σε αύξηση του σωµατικού βάρους επειδή δηµιουργούν αίσθηση πληρότητας, οπότε αντισταθµιστικά περιορίζεται η θερµιδική πρόληψη από άλλα τρόφιµα. Επίσης, αποτελούν µία από τις πιο εµπεριστατωµένες διαιτητικές προτάσεις πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων, κάτι που έχει αποδεχθεί και ο FDA, επιτρέποντας να αναγράφεται ο σχετικός ισχυρισµός στις συσκευασίες τους.

Για τα αυγά δεν έχουµε πολλά να πούµε..

Υπενθυµίζουµε ότι αποτελούν την καλύτερη και φθηνότερη πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, βιταµίνης Α και Ε, ενώ η κατανάλωσή τους για πρωινό µπορεί να σας προστατέψει από τη λαιµαργία και τα άσκοπα τσιµπολογήµατα κατά τη διάρκεια της ηµέρας. Οι ανησυχίες περί αύξησης της χοληστερίνης είναι επιστηµονικά αστήρικτες.

Οι ταπεινές σαρδέλες είναι το ψάρι µε την καλύτερη σχέση τιµής προς ω-3 λιπαρά. Λόγω της θρεπτικής τους σύστασης µπορεί να αντικαταστήσουν επάξια κάθε ζωικό τρόφιµο. Είναι µάλλον περιττό να παραθέσουµε τα οφέλη των ωµέγα-3 λιπαρών. Αρκεί να αναφέρουµε ότι πουλιούνται σε κάψουλες ως φάρµακα για την πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων, ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει τη σηµασία τους στην πρόληψη του Alzheimer, του διαβήτη και σωρείας φλεγµονωδών παθήσεων, ανάµεσά τους και ο καρκίνος. Φάτε τις όπως αγαπάτε, στο φούρνο, τηγανητές, σαχανάκι µε σκόρδο κ.λπ. Αποφύγετε τις παστές, καθώς έχουν πολύ αλάτι.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, το παντζάρι. Αν υπάρχει ένα προϊόν που του αξίζει ο χαρακτηρισµός υπερτρόφιµο, αυτό είναι το παντζάρι. Πέντε κλινικές µελέτες από το Τµήµα Επιστηµών Αθλητισµού και Υγείας του Πανεπιστηµίου του Exeter, έδειξαν ότι το παντζάρι ενισχύει τη σωµατική απόδοση όσο κανένα άλλο τρόφιµο, µετατρέποντάς το από απλό σαλατικό σε συµπλήρωµα της αθλητικής ελίτ. Επειδή κατά το βράσιµό του, µεγάλο µέρος των δραστικών συστατικών του διαρρέει στο νερό, είναι καλό να πίνετε και το ζουµί του.

Αν οι παραπάνω τέσσερις προτάσεις συνοδεύονται µε κόκκινο κρασί, τότε όχι µόνο θα µετατραπείτε σε superman (-woman), αλλά θα ξεχάσετε και τα βάσανά σας!


Life Positive