14 Μαρ 2012

Ροδόπη : Ο τελευταίος σαλεπιτζής

Επιστροφή στα παραδοσιακά επαγγέλματα αρχίζει σιγά-σιγά να σημειώνεται στις τάξεις των νέων με αφορμή την απώλεια των θέσεων εργασίας, την υψηλή ανεργία και την έλλειψη θέσεων απασχόλησης.


Καθημερινά, καταγράφονται παραδείγματα νέων που είτε επιλέγουν να ασκήσουν το παραδοσιακό επάγγελμα της οικογένειάς τους, είτε να ασκήσουν κάτι παραδοσιακό, μόνοι τους, από την αρχή.


Τσαγκάρηδες, καραμελοποιοί, λούστροι κ.α. Παράδειγμα τέτοιο αποτελεί ο 30χρονος Ισμαήλ ο μοναδικός σαλεπιτζής της Κομοτηνής.

Ακούραστα, κάθε μέρα, γυρίζει τους δρόμους της πόλης και πουλά το παραδοσιακό σαλέπι. Ο ίδιος ήταν 17 μήνες άνεργος μετά την απόλυσή του από Βιομηχανική Μονάδα της περιοχής. «Αποφάσισα να ασχοληθώ με την τέχνη του μπαμπά και του παππού, καθώς δεν έβρισκα κάτι άλλο να κάνω» δηλώνει στην ΕΡΑ Κομοτηνής και δεν κρύβει ότι ελπίζει, όπως λέει, σε καλύτερες μέρες. «Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή.

Μέχρι να βρω κάτι καλύτερο θα πουλώ σαλέπι. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το ξέρουν και το περιμένουν, οι νέοι με πλησιάζουν με απορία και ζητούν να μάθουν περισσότερα. Θέλω να πιστεύω ότι σε λίγο καιρό όλοι τους θα περιμένουν το πέρασμά μου και το ζεστό τους ρόφημα» λέει και απομακρύνεται με βήμα ταχύ στο κάλεσμα του επόμενου πελάτη.

Σύνταξη: Μαρία Νικολάου

ερτ