12 Ιαν 2012

«Αν το Φαλακρό δεν είχε χρέη, θα μπορούσαμε τώρα να μιλάμε για μια κερδοφόρα επιχείρηση»

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής.

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, το Χιονοδρομικό Κέντρο απέκτησε τη δική του δυναμική και ένα φανατικό κοινό που το ανέδειξε σε ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και βασικό τουριστικό πόλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.


Σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ με μήκη που ποικίλουν από 230μ μέχρι 1500μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από 2232 μ έως 1615 μ σε βορινές πίστες, που είναι κατάλληλες και για αθλητικές διοργανώσεις.

Όμως το αλπικό τοπίο του Φαλακρού προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες, αλλά και για μια απλή βόλτα, καθώς συνδυάζει υπέροχη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις: την λίμνη του ποταμού Νέστου και τα Βουλγαρικά σύνορα, το υπέροχο Φαράγγι των Πύργων, τον κάμπο της Δράμας, το Παγγαίο, την Θάσο, τον Άθω, το Αιγαίο, ακόμα και τον Όλυμπο με καλές καιρικές συνθήκες.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργούν:Τρείς συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 21 πίστες του χιονοδρομικού κέντρου, όπως επίσης μία πίστα snowmobile, τρία σαλέ, δύο στη βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110μ.

Στο ένα από τα σαλέ στη βάση του κέντρου, λειτουργεί εστιατόριο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διανυκτέρευσης 80 ατόμων. Λειτουργούν επίσης σημεία εστίασης και σημεία πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης σκι.

Το Φαλακρό ήταν ανοιχτό κατά την διάρκεια των γιορτών και μάλιστα το επισκέφτηκαν πολλοί όπως δήλωσε στον ΠτΘ, ο Πρ. και Δ/νων Σύμβουλος της «ΦΑΛΑΚΡΟ Α.Ε.» και περιφερειακός σύμβουλος στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, κ. Στέλιος Παπαδόπουλος,

ΠτΘ: Πώς ήταν η κίνηση στο χιονοδρομικό κέντρο κατά τη διάρκεια των γιορτών;
Σ.Π.: Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού άνοιξε μετά από 2 χρόνια, και αυτό ήταν σημαντικό για μας. Λειτούργησε μάλιστα πολύ ικανοποιητικά και σε αυτό βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες, γιατί φέτος είχαμε πάρα πολύ χιόνι. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας.

Μέσα σε ένα διάστημα 20 ημερών, κατά την εορταστική περίοδο, είχαμε πάνω από 15.000 επισκέπτες. Τα μηνύματα που έχουμε για την υπόλοιπη περίοδο μέχρι τη λήξη της σαιζόν είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Το Φαλακρό αγκαλιάστηκε κατ’ αρχήν από την περιφέρειά μας, αν και μπορώ να πω ότι οι επισκέπτες μας προέρχονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Πιστεύω ότι στην πορεία θα πάμε ακόμη καλύτερα.

ΠτΘ: Εκτός από το πολύ χιόνι, η επισκεψιμότητα του Φαλακρού, τονώθηκε και από το γεγονός ότι η Δράμα είναι πια πόλος έλξης κατά την περίοδο των γιορτών λόγω της Ονειρούπολης…
Σ.Π.: Μπορώ να πω ότι το ένα βοήθησε το άλλο. Και οι λάτρεις του χιονιού που επισκέφτηκαν το Φαλακρό έκαναν μια βόλτα στην Ονειρούπολη, αλλά και όσοι ήρθαν για την Ονειρούπολη και έμαθαν ότι το Φαλακρό είναι ανοιχτό, το επισκέφτηκαν.

ΠτΘ: Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα, με παλιές οφειλές…
Σ.Π.: Ο στόχος που είχαμε θέσει όταν αναλάβαμε ήταν κατ’ αρχήν να λειτουργήσει το Φαλακρό με ασφάλεια, από 1η Δεκεμβρίου 2011. Αυτός ο στόχος επετεύχθη, χωρίς να έχουμε πάρει ούτε 1€, από την επιχορήγηση της περιφέρειας, για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή το χιονοδρομικό κέντρο συντηρείται από τα έσοδά του. Από κει και πέρα όλα τα άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη και όταν θα το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, από την άνοιξη δηλαδή θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε πολλές αλλαγές για την επόμενη χρονιά.

ΠτΘ: Άρα το Φαλακρό είναι μια επιχείρηση που μπορεί όχι μόνο να «αυτοσυντηρηθεί», αλλά να έχει και κέρδη;
Σ.Π.: Αν η νέα διοίκηση είχε παραλάβει το Φαλακρό χωρίς χρέη, θα μπορούσαμε τώρα να μιλάμε για μια κερδοφόρα επιχείρηση. Όχι με υπερκέρδη βέβαια, αλλά σίγουρα κερδοφόρα. Αντιμετωπίζουμε όμως το πρόβλημα με τις παλιές οφειλές οι οποίες αγγίζουν τις 710.000€. βέβαια μόλις εκταμιευθούν τα χρήματα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

ΠτΘ: Έχετε εικόνα, ως προς το πότε θα μπορέσει να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων αυτών;
Σ.Π.: Πιστεύω πως μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε λύσει τα περισσότερα προβλήματά μας.

Στόχος μας το Φαλακρό να είναι ανοιχτό όλο το χρόνο

ΠτΘ: Αυτή τη στιγμή το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι προσβάσιμο; Ακούμε συνεχώς για επιδείνωση του καιρού…
Σ.Π.: Τα μηχανήματα δουλεύουν συνεχώς για να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί, μέχρι στιγμής δεν το έχουμε καταφέρει απόλυτα, υπάρχουν σημεία όπου το χιόνι φτάνει τα 2 μέτρα σε ύψος. Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα μηχανήματα, ενδεχομένως να μπορέσουμε να τα προμηθευτούμε μέσα από το ΕΣΠΑ, έχουμε θέσει πολλούς στόχους, και ο σημαντικότερος είναι να παραμένει ανοιχτό το Φαλακρό όλο το χρόνο, ακόμη και το καλοκαίρι μιας και προσφέρεται για πολλές δράσεις.

Ενημέρωση από την ιστοσελίδα

ΠτΘ: κ. Παπαδόπουλε, ποιες μέρες λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο και τι πρέπει να γνωρίζει ο επισκέπτης;
Σ.Π.: Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού λειτουργεί από Πέμπτη μέχρι Κυριακή και τις ημέρες των αργιών. Καλό θα ήταν όποιος θέλει να επισκεφτεί το Φαλακρό, πριν ξεκινήσει να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας www.falakro.gr, αλλά και την σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεται για τις καιρικές συνθήκες στο χιονοδρομικό, για το ποιες πίστες λειτουργούν, έτσι ώστε να αποφύγουν οι επισκέπτες μας μια ενδεχόμενη ταλαιπωρία λόγω καιρού.

Συντάκτης: Μαρία Λαμπρογιάννη

Πηγή: www.paratiritis-news.gr