9 Δεκ 2011

Το Μέγαρο Mουσικής Κομοτηνής ανοίγεται σε όλη τη Θράκη

Την πρώτη γνωριμία με το κοινό της Ξάνθης επιχείρησαν οι άνθρωποι του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, οι οποίοι παραχώρησαν την Τετάρτη, Συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη.

Με ευκαιρία τις πρώτες παραστάσεις της Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης, σε ζωντανή μετάδοση στο Μέγαρο, οι συντελεστές της Αναπτυξιακής Ροδόπης που διαχειρίζεται το Μέγαρο και ο Σύλλογος Φίλων του Μεγάρου, συναντήθηκαν με τους Δημοσιογράφους της Ξάνθης και προσκάλεσαν το κοινό της περιοχής σε μια από τις προσεχείς εκδηλώσεις .


Ο Φάουστ του Gounod το Σάββατο

Στην Ξάνθη βρέθηκαν ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης, ο Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ Κώστας Τσομής  και η Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων, δημοσιογράφος Μαρία Αμπατζή. Παρουσίασαν την επόμενη προβολή, το επόμενο Σάββατο στις 19.55, σε ζωντανή σύνδεση με τη Νέα Υόρκη, με την όπερα Φάουστ του Gounod, την έκτη όπερα που παρουσιάζεται από την Met, σε μια κλασική απόδοση του γνωστού μύθου με έντονο λυρισμό, ένα έργο που άνοιξε τις πύλες της Όπερας της Νέας Υόρκτης, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η σύνδεση με τη Μετροπόλιταν Όπερα είναι συνεχής, δείχνει διαρκώς ό,τι γίνεται στη σκηνή ακόμη και οταν δεν υπάρχει πρόγραμμα προκειμένου να μεταφέρει με ακρίβεια την ατμόσφαιρα της αίθουσας και απώτερο στόχο να έρθει σε επαφή το κοινό με τον κόσμο της όπερας και να την κάνει προσιτή.  Η προβολή που γίνεται στο Μέγαρο σε ζωντανή σύνδεση, μεταδίδεται ταυτόχρονα με άλλες 57 χώρες. Το εισιτήριο κοστίζει από 15-25 ευρώ (μειωμένο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα) και η αίσθηση του θεατή είναι ίδια, ίσως και καλύτερη με αυτή του θεατή  μέσα στην νεοϋρκέζικη αίθουσα. Εισιτήρια προπωλούνται για την Ξάνθη, στο Βιβλιοπωλείο Πυργελή, στην οδό Αν. Δημητρίου.

Σ. Κεφαλίδης: Το Μέγαρο ανήκει σε όλη τη Θράκη

Όπως ανέφερε ο Στάθης Κεφαλιδης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης, το Μέγαρο Μουσικής ανήκει σε όλη τη Θράκη και όχι μόνο στην Κομοτηνή. Συνδυάζει τρεις διαφορετικές λετουργίες: Συναυλιακός Χώρος,  Αίθουσα Προβοβλής και Συνεδριακό Κέντρο, τομείς τους οποίους θέλουν αναπτύξουν εξίσου. 

«Είναι το τρίτο Μέγαρο της χώρας και βρίσκεται στη Θράκη, έχει ιδιοκτήτη την Περιφέρεια και φορέα την Αναπτυξιακή της Κομοτηνής και δεν διαθέτει κανενός είδους επιχορήγηση από το κράτος ή άλλο φορέα» ανέφερε ο Σ. Κεφαλίδης, Μάλιστα σημείωσε ότι εθελοντές από τη Θράκη, τα στελέχη και το προσωπικό της Αναπτυξιακής λειτουργούν μόνοι τους το Μέγαρο Μουσικής.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το Μέγαρο  έχει έρθει ήδη  σε επαφή με συλλόγους και φορείς από την Ξάνθη καθώς «θεωρούμε ότι η Ξάνθη διαθέτει ηγετική θέση στην Ελλάδα για τον Πολιτισμό όπως φανερώνει το πρόγραμμα που παρουσιάζουν οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης». Ανέφερε ως παράδειγμα τη ΦΕΞ, το πρόγραμμα της οποίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αφορά έναν οργανισμό στην Αθήνα και προέτρεψε στους φορείς της περιοχής: «Χρησιμοποιείστε το Μέγαρο και σχεδιάστε σαν να είναι δικό σας»

Οι καλλιτέχνες της Περιφέρειας στο Μέγαρο

Όπως αναφέρθηκε, στις 18  Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ένα εορταστικό πρόγραμμα με 38 μουσικούς από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. «Αποφάσισαν να ρισκάρουν και να παίξουν στο Μέγαρο» είπε ο Στάθης Κεφαλίδης που αποκάλυψε ότι υπάρχει προετοιμασία  πολλών μηνών για τη συναυλία αυτή.

Οι τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις μπορούν να υποβάλλουν σχετικά αιτήματα  στην Αναπτυξιακή Ροδόπης, όπου συνυπολογίζονται όλα τα στοιχεία της πρότασης (ποιότητα παράστασης, ενδιαφέρον του κοινού, κόστος κλπ) προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού, αν μπορεί να γίνει η παράσταση. Τέλος, όπως έγινε γνωστό στις 30-12 θα υπάρξει μια βραδιά Ταγκό μέσα και έξω από το μέγαρο ενώ στις 25 Ιανουαρίου προγραμματίζεται παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη.

Κ. Τσομής: Χρειάζεται οργανωμένη στρατηγική προσέγγισης του κοινού

Ο Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ και εθελοντής-μέλος του Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου, Γιώργος Τσομής, έχει αναλάβει να ενημερώνει το κοινό για την κάθε παράσταση του Μεγάρου

«Με τον αρχαίο ελληνικό όρο των προ-αγώνων κάνουμε ένα φόρουμ μια μέρα πριν από κάθε παράσταση, ώστε να κάνουμε γνωστό το συνθέτη, την τεχνική του, το λιμπρέτο, να δούμε χαρακτηριστικές σκηνές από την συγκεκριμένη ή παλαιότερες παραστάσεις και να συγκρίνουμε, να κάνουμε μουσικοδραματικές αναλύσεις, με απλό και εύληπτο τρόπο. Επίσης δίνονται πληροφορίες για του συντελεστές της παράστασης που θα παρακολουθήσουν την επόμενη μέρα.» ανέφερε ο Καθηγητής του ΔΠΘ

«Χρειάζεται  οργανωμένη στρατηγική προσέγγισης του κοινού.» ανέφερε ο Γιώργος Τσομής.  Με βάση αυτή τη λογική υπάρχει ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων και προβολών για σχολεία. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η παραγωγή μιας θεατρικής παράστασης σε απόλυτα εθελοντική βάση  (με τον καταξιωμένο Γερμανό σκηνοθέτη Μ. Zeiber)  που πραγματοποίησε δίμηνη εντατικό σεμινάριο στην Κομοτηνή. Η παράσταση αυτή δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τις δυνατότητες ενός μεγάρου και τα είδη που παρουσιάζει, με τη συνδρομή του Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Ποιο είναι το Μέγαρο

Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του,  είναι ένα σημαντικό τεχνικό έργο που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Έχει ύψος οροφής από τη σκηνή 21 μέτρα, έχει δομημένη επιφάνεια 6.350 τ.μ., 750 θέσεις στην κεντρική αίθουσα και 630 τ.μ. σκηνής. Μπορεί να φιλοξενήσει πλήθος εκδηλώσεων καλλιτεχνικών και όχι μόνο.