20 Δεκ 2011

Εργαζόμενοι χαρτοβιομηχανίας Diana: «Είμαστε όμηροι»


 Δεν μπορούν να πιστέψουν οι εργαζόμενοι ότι μετά από 30χρόνια ο Πάνος Ζερίτης θα τους αφήσει απλήρωτους να περάσουν "μαύρα Χριστούγεννα"

Με μαζικές κινητοποιήσεις, παραστάσεις σε δημοτικά συμβούλια και διαμαρτυρία στο περιφερειακό συμβούλιο ετοιμάζονται να απαντήσουν, σε πρώτη φάση, οι εργαζόμενοι της Χαρτοβιομηχανίας Diana στην Ξάνθη στην αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η διοίκηση της εταιρίας την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο Ξάνθης.

Οι εργαζόμενοι, μετά την τελευταία κίνηση της διοίκησης, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο εργατικό κέντρο Ξάνθης ώστε συλλογικά να αποφανθούν για τα μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ώστε αρχικά να διεκδικήσουν και να λάβουν τα δεδουλευμένα των δύο τελευταίων μηνών μαζί με το δώρο των Χριστουγέννων, τα οποία τους οφείλει η διοίκηση, και έπειτα να εξετάσουν όλες τις νομικές επιλογές τους ώστε να τους καταβληθεί αποζημίωση.

Οι ίδιοι κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις του μεγαλομετόχου της χαρτοβιομηχανίας Θράκη Α.Ε - Diana για αδιαλλαξία, λέγοντας πως «αισθάνονται όμηροί της», καθώς από τη μια δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τις οφειλές της εταιρίας προς αυτούς, μετά και την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε ο Πάνος Ζερίτης της Diana δια των νομικών του συμβούλων, ενώ παράλληλα επισημαίνουν πως δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, πρόθεση της διοίκησης να τους απολύσει, ώστε να οδηγηθούν αρχικά στο ταμείο ανεργίας και να αναζητήσουν νέα εργασία.

Δεσμευμένα τα ακίνητα για 20-23 χρόνια

«Η Diana έχει δεσμεύσει σε μια εταιρία για 20-23 χρόνια όλα τα ακίνητά της πλην του εργοστασίου» επισημαίνει ένας από τους δύο νομικούς εκπρόσωπους των εργαζομένων, κος Θανάσης Ξυνίδης για να προσθέσει πως «παράλληλα ζητάει να συνεχίσει το Δ.Σ. να διαχειρίζεται και να διαχέει την περιουσία της εταιρίας και μετά την πτώχευση».

Ενημέρωση που προκάλεσε πολλά ερωτήματα από πλευράς των εργαζομένων για το πως είναι δυνατόν να έφτασε σε αυτό το σημείο η εταιρία που ίδρυσε και διαχειρίστηκε για περισσότερα από 30χρόνια ο Πάνος Ζερίτης.

Αίσθηση αλλά και σύγχυση προκάλεσε η γρήγορη ανάγνωση των οικονομικών στοιχείων της εταιρίας, από τους νομικούς του εργατικού κέντρου Ξάνθης, για την τεκμηρίωση των λόγων που επικαλείται στην προσφυγή της η Diana για την υπαγωγή στο άρθρο 99 για την προστασία της από τους πιστωτές της και την αντιμετώπισή της ως υπό πτώχευση εταιρία.

Οι βραχυπρόθεσμες οφειλές της εταιρίας ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν περίπου 250.000 ευρώ, πλέον των αποζημιώσεων τους. «Θα κάνουμε παρέμβαση στην πτωχευτική διαδικασία για να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας σε πράγματα που δεν μας συμφέρουν» συμπληρώνει ο κος Ξυνίδης, ενώ πολλοί από τους εργαζόμενους αναρωτιούνται γιατί καθυστέρησαν και δεν ασκήθηκαν τα όποια ένδικα μέσα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων έγκαιρα και τώρα τα πράγματα από πλευράς νομικών διεκδικήσεων από τους εργαζόμενους δυσκολεύουν.

Πάντως, νομικοί που γνωρίζουν επαρκώς το εργατικό δίκαιο ανέφεραν στο ΤhrakiToday ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια νομικών διεκδικήσεων που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των εργαζομένων απέναντι στην άλλοτε κραταιά βιομηχανία Diana, εκτιμώντας ότι ο μεγαλομέτοχος και ιδιοκτήτης της κος Πάνος Ζερίτης δεν θα φερθεί με απρέπεια στους εργαζόμενους που τον ανέδειξαν επιχειρηματικά τοποθετώντας το εργοστάσιο Ξάνθης ως ναυαρχίδα στον άλλοτε οικονομικό πολυεθνικό κολοσσό του χώρου.

Η αίτηση πτώχευσης της χαρτοβιομηχανίας θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Ειρηνοδικείο Ξάνθης στις 19 Ιανουαρίου του 2012.

Πηγή: www.thrakitoday.com