Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου του 1985, μέσω του ψηφίσματος 40/412, με στόχο την αναγνώριση της προσφοράς των εθελοντών και την αύξηση της Δημόσιας ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη συμβολή τους στην κοινωνία.
Το έτος 2011 ανακηρύχθηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού.
Βασικός σκοπός και στόχος της γιορτής είναι να αναδειχθεί ο θεσμός του Εθελοντισμού ως μια στάση ζωής, να πληροφορηθεί και να αναγνωρίσει το κοινό και οι φορείς τη σημασία του εθελοντισμού και να επιβραβευτεί το πολύτιμο κοινωνικό του έργο.
Ο Κοινωνικός Εθελοντισμός αποτελεί ένα διαρκώς διογκούμενο κίνημα στις χώρες της Δύσης και μάλιστα έχει θεσμοθετηθεί και από την Ελληνική Πολιτεία με το Νόμο 2646/98.
Η Εταιρεία Περιβάλλοντος - Πολιτισμού ( Ε.ΠΕ.ΠΟΛ ) Δράμας - Καβάλας συμμετέχοντας στον εορτασμό αυτό και ως μια Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που η ύπαρξή της και το έργο της στηρίζεται στον Εθελοντισμό, δηλαδή στην Κοινωνία των Πολιτών, θα μπορούσε, αναμφισβήτητα, να πει πάρα πολλά πράγματα για το ρόλο και τη σημασία του Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού και όχι μόνο.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των εθελοντών ανέρχεται μόλις στο 1,2% των πολιτών, όταν σε Ευρωπαϊκά Κράτη με αναπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, φτάνει το 24,5%.
Ο Εθελοντισμός είναι η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος. Εθελοντισμός είναι να προσφέρεις την εργασία ή τη γνώση και το χρόνο σου χωρίς να περιμένεις κάποιο αντίτιμο. Να εργάζεσαι χωρίς να υπάρχει ανταμοιβή.
Ο εθελοντισμός προϋποθέτει περίσσευμα ψυχής και αγάπης για τον εαυτό μας, για τους γύρω μας, για ότι μας περιβάλλει, τελικά για τον ίδιο τον πλανήτη.
Ο Εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι ένας δυναμικός τρόπος κοινωνικής συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών, με στόχο την πρόοδο και εξέλιξη της κοινωνίας σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και αλληλεγγύης.
Ο εθελοντισμός σημαίνει πάνω από όλα πράξεις και όχι λόγια. Οι ιδέες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης ιδιαίτερα σήμερα, με την οικονομική κρίση, έρχονται στο επίκεντρο όσο ποτέ άλλοτε, ως απαραίτητο στοιχείο για μια κοινωνία ζωντανή, υγιή και εξελισσόμενη. Σε μια παγκόσμια κοινωνία και ιδιαίτερα ανταγωνιστική εποχή χρειαζόμαστε την κοινωνία της εθελοντικής συμμετοχής.
Οι εθελοντικές οργανώσεις εκφράζουν την κοινωνική ευαισθησία, την κοινωνία των πολιτών, με δράσεις που σκοπό έχουν την ανιδιοτελή αλληλεγγύη, την συμπαράσταση, τον Ανθρωπισμό, τον Αλτρουισμό.
Ο Εθελοντισμός είναι κάτι ευρύτερο που επεκτείνεται σε όλο το μήκος και το πλάτος της ανθρώπινης δραστηριότητας και προσφέρεται από τον καθένα από εμάς ατομικά, αλλά και μέσα από τη συλλογική δράση σωματείων, οργανώσεων, συλλόγων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ( ΜΚΟ ) κ.λ.π.
Το πεδίο δράσης του εθελοντισμού είναι πολύ μεγάλο και ευρύ. Αναφέρω για παράδειγμα ότι πολλές εκστρατείες για θέματα αναλφαβητισμού, εμβολιασμών, υγείας και πρόνοιας, πρόληψης και ενημέρωσης, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος στηρίχθηκαν και στηρίζονται στην εθελοντική εργασία και προσφορά. Π.χ γνωστός είναι ο ρόλος του εθελοντισμού στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ονειρούπολη της Δράμας, στο Καρναβάλι της Χωριστής, στο Καρναβάλι της Πάτρας, στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Ξηροποτάμου κ.ά. Επίσης γνωστές είναι οι δραστηριότητες της Ένωσης Κυριών Δράμας, της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ.ά. Οι οργανώσεις αυτές σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα του εθελοντισμού εκφράζουν σήμερα αυτό που ενσωματώνει η ιδιότητα του πολίτη σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και κάνουν πράξη αυτό που όλοι αναφέρουμε ως «κοινωνία των πολιτών».
Ο Εθελοντισμός και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ( ΜΚΟ ) έρχονται να συμπληρώσουν τη δημόσια δραστηριότητα. Δεν δρουν ανταγωνιστικά με το Κράτος. Για παράδειγμα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ( ΜΚΟ ) που υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι εθελοντικές οργανώσεις και δεν σημαίνει ότι είναι αντικυβερνητικές. Σημαίνει ότι δεν διασυνδέονται με την εκάστοτε κυβέρνηση, δεν λειτουργούν σαν εντολοδόχοι του Κράτους, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά, υποβοηθητικά, συνεργατικά, δημιουργικά στο πλαίσιο και το περιθώριο, στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών.
Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, που περνάει και η Χώρα μας, οι πολίτες δεν πρέπει να μένουν αδιάφοροι και απαθείς στους περιβαλλοντικούς κινδύνους, ούτε και παθητικοί δέκτες. Η συλλογική δράση, η κοινωνική συμμετοχή μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, στο δικό σου πρόβλημα, που αύριο μπορεί να είναι και δικό μου.
Ο εθελοντισμός είναι μια ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία. Γι' αυτό δεν πρέπει να μένουμε θεατές στα γεγονότα.
Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους. Είναι μια στάση ζωής, είναι Πολιτισμός. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε λίγο από αυτό που μας περισσεύει.
Η σημερινή ημέρα πρέπει να είναι μια αφετηρία για νέες δράσεις και στόχους για όλους μας, για το Κράτος και τις Εθελοντικές Οργανώσεις, τις ΜΚΟ, για τον καθένα από εμάς χωριστά.
Γι' αυτό, σας καλούμε όλους να στηρίξετε με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου 2011 το έργο των Εθελοντών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ( ΜΚΟ ) συμμετέχοντας σε όλες τις εθελοντικές δραστηριότητες.
Σας καλούμε με τις όποιες δυνάμεις σας, μικρές και μεγάλες, που διαθέτετε, να παρέμβετε και να αλλάξετε την καθημερινότητα, το περιβάλλον και τις κοινωνικές υποδομές της πόλης μας.
Η Δράμα έχει τεράστιες ανάγκες κοινωνικών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων και δράσεων από την μεριά των πολιτών. Η Δράμα μπορεί ταυτόχρονα να γίνει μια πόλη πιο ανοικτή, εξωστρεφής, πιο ανεκτική και πιο αλληλέγγυα, μια πόλη Ενεργών Πολιτών. Μια σύγχρονη Δράμα με ενεργούς πολίτες έχει ανάγκη όλους, πέρα από ηλικία και επαγγέλματα. Αρκεί να υπάρχει θέληση, ενθουσιασμός, ενδιαφέρον και αγάπη για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΚΙΣΣΟΥΔΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
( Ε. ΠΕ. ΠΟΛ ) ) ΔΡΑΜΑΣ – ΚΑΒΑΛΑΣ
Drama-tika.blogspot.com, Ειδήσεις της Δράμας
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου