7 Δεκ 2011

Καστρίτης Δημήτρης: Η Εθνική προσπάθεια της τελευταίας διετίας κράτησε την Ελλάδα όρθια


Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε τα δύο τελευταία χρόνια δύσκολες αποφάσεις.

Από την πρώτη στιγμή, πριν από τα μνημόνια, όπως η κατάργηση των stage στο δημόσιο και η δραστική μείωση στους συμβασιούχους και στις προσλήψεις, ώστε να σταματήσει η διόγκωση του κράτους. Μείωσε τα ελλείμματα του δημοσίου, μείωσε τις λειτουργικές δαπάνες, την πραγματική σπατάλη του δημοσίου, σε αντίθεση με ό, τι ίσχυε πριν.


Δρομολόγησε μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, την Αυτοδιοίκηση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα κλειστά επαγγέλματα, την τριτοβάθμια εκπαίδευση κλπ, που καθυστερούσαν για δεκαετίες.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε την αφετηρία της προσπάθειάς μας.

Παραλάβαμε μία κατάσταση η οποία οδήγησε την προηγούμενη κυβέρνηση να το βάλει στα πόδια. Μία Ελλάδα παντελώς αναξιόπιστη σε μία συντηρητική Ευρώπη η οποία, έχοντας αποτύχει να ελέγξει στοιχειωδώς τα ελλείμματα της προηγούμενης κυβέρνησης, ζητούσε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άμεσες περικοπές παντού και μόνο.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι με τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων η χώρα μας θα είχε χρεοκοπήσει από το Μάιο του 2010. Τα πράγματα είναι και σήμερα πάρα πολύ δύσκολα για πολλούς συμπολίτες μας. Αλλά οι συνέπειες μίας συνολικής κατάρρευσης θα ήταν αδιανόητες. Με μία Πολιτεία αναγκασμένη να οργανώνει μερικά εκατομμύρια συσσίτια την ημέρα. Μία κοινωνία χωρίς νοσοκομεία, σχολεία, πρόνοια. Χωρίς μισθούς, συντάξεις. Χωρίς τράπεζες για να λειτουργεί η αγορά. Αυτό τον εφιάλτη αποφύγαμε την τελευταία διετία, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες της Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου δυνάμει και της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Μέσα στις δυσκολότερες συνθήκες που αντιμετώπισε ποτέ ελληνική κυβέρνηση...

Φυσικά και έγιναν λάθη. Σε έκτακτες συνθήκες η πίεση ήταν τεράστια, χωρίς προηγούμενο. Ναι, το μέγεθος του χρέους και των ελλειμμάτων που κλήθηκε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, οδήγησαν αναγκαστικά στην λήψη και εφαρμογή αποφάσεων που πόνεσαν άδικα πολλούς. Ναι, υπήρξαν καθυστερήσεις, γιατί πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν απαιτούν ριζική αλλαγή νοοτροπίας όλων μας, που δεν είναι εύκολο να γίνει εντός 2 ετών. Ναι, υπήρξαν και αποκλίσεις, γιατί κληθήκαμε να καλύψουμε τεράστια ελλείμματα δεκαετιών σε ελάχιστους μήνες.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι την τελευταία διετία έγιναν πράγματα που αν είχαν ξεκινήσει λίγα χρόνια νωρίτερα, δεν θα φτάναμε στο σημείο να χρειαστούμε κανένα μνημόνιο.

Το Κίνημά μας έδωσε πολλές μάχες: κερδίσαμε πολλές, όχι όλες. Αλλά τις δώσαμε. Ηγηθήκαμε της εθνικής προσπάθειας που κράτησε την Ελλάδα όρθια. Δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια όπως οι προηγούμενοι. Και το έργο της διετίας είναι αυτό που ακόμα μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΣΤΡΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ

Δικηγόρου, τ. Υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Δράμας, μέλους Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Δράμας

Drama-tika.blogspot.com, Ειδήσεις της Δράμας