7 Δεκ 2011

Μπουργκάς τέλος για τους Βούλγαρους

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε να τερματίσει τη συμμετοχή της χώρας στο project του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπης, μετέδωσε προ ολίγου το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Focus, επικαλούμενο πληροφορίες των συντακτών του.

Η Βουλγαρία σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα προτείνει για την τριμερή διακυβερνητική συμφωνία κατασκευής του αγωγού, να τερματιστεί με πνεύμα συναίνεση.


Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Βουλγαρία θα αποσυρθεί από το έργο μονομερώς, μετά τη λήξη 12μηνης προθεσμίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού οικονομικών Συμεών Τζάνκοφ, η απόφαση για τερματισμό της συμμετοχής της Βουλγαρίας στο project του πετρελαιαγωγού πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Η Βουλγαρία θα αναζητήσει τον τερματισμό «κοινή συναινέσει» της συμφωνίας και εφόσον το αίτημα απορριφθεί, η χώρα θα αποσυρθεί από τον πετρελαιαγωγό σε 12 μήνες, όπως ορίζουν οι σχετικοί όροι της σύμβασης, εξήγησε ο κ. Τζάνκοφ. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για κυρώσεις, έχουμε συνεργαστεί για πάνω από ένα χρόνο με διεθνείς εταιρείες και νομικά γραφεία και δεν υπάρχει περίπτωση η Bουλγαρία να υποστεί κυρώσεις.

Η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Novinite, ελήφθη μετά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η διεθνής εταιρεία ανάπτυξης του αγωγού κατά το πρώτο στάδιο εργασιών. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που επικαλούνται οι Βούλγαροι, ο αγωγός δεν μπορεί να κατασκευαστεί υπό τους όρους της συμφωνίας του 2007.

Ο κ. Τζάνκοφ ανακοίνωσε επίσης ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκαν οι επιστολές που θα σταλούν από τη βουλγαρική κυβέρνηση προς την ελληνική και τη ρωσική κυβέρνηση αλλά και στη διεθνή εταιρεία. Κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης, να έχει «καλή υποδοχή» από τους άλλους συμμετέχοντες στο έργο και την εταιρεία.

Χ. Φλ.
Πηγή:www.capital.gr