7 Δεκ 2011

Το Δεκέμβριο αιτήσεις στο ΑΣΕΠ για την Κοινωφελή Εργασία. Ξεκινά στην Ξάνθη

Όπως έγινε γνωστό από τον Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη, το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Περιφέρεια ΑΜΘ ξεκινά άμεσα τις επόμενες μέρες, πρώτο σε όλη τη χώρα. 

Ήδη αποσαφηνίστηκαν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις μετά τον αρχικό θόρυβο που προκλήθηκε για μια σειρά από παραμέτρους. 

Το επκαιροποιημένο σχέδιο για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα διαβιβάζεται αυτές τις μέρες στους δικαιούχους φορείς προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία μέσα στην εβδομάδα. Υπολογίζεται ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα έχουν ξεκινήσει και οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. 

Όλα στο ΑΣΕΠ
Όλη η διαδικασία των προσλήψεων θα γίνει από το ΑΣΕΠ, με τις συνήθεις προδιαγραφές της ανεξάρτητης αρχής και με άμεσο έλεγχο δικαστικών. Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από το ΑΣΕΠ, οι πίνακες αποκλειμένων, κατάταξης και τελικής επιλογής θα αναρτηθούν στους δικαιούχους φορείς ενώ και οι ενστάσεις θα υποβληθούν επίσης στο ΑΣΕΠ. 

Ήδη στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (κλικ εδώ) έχει ενεργοποιηθεί η σχετική καρτέλα, όπου θα αναρτηθούν σύντομα όλες οι θέσεις που αφορούν στην περιοχή.  Με τον τρόπο εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας, που είχε αμφισβητηθεί για διάφορους λόγους. 

Μειώνουν τα λεφτά των ΜΚΟ
Η δεύτερη σημαντική παράμετρος στην υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας είναι η μείωση των ποσοστών που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι φορείς. Στην περιοχή της Ξάνθης, ως γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων εργασίας (όλων πλην του Δήμου Ξάνθης) θα διαχειριστεί το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Όμως στις υπόλοιπες περιοχές όπου κυρίως έχουν ενεργοποιηθεί Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η εξέλιξη αυτή, μειώνει την κρατική δαπάνη αλλά ενδεχομένως να καθιστά αβέβαιο το εγχείρημα για όσες ΜΚΟ ενεπλάκησαν. 

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Σύμφωνα με τη διαδικασία πάντως, δικαιούχοι του προγράμματος είναι Τοπικοί Φορείς Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  (π.χ.: ΙΝΕ ΓΣΕΕ, σωματεία, ιδρύματα, εταιρείες Αστικού Δικαίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ.)  Συμπράττοντες φορείς είναι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού (δήμοι, περιφέρειες) και τα νομικά τους πρόσωπα και κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα. (Μητρόπολη, Νοσοκομείο κλπ) 

Η πρόσληψη γίνεται από τον Φορέα Απασχόλησης. Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης.

Αναλυτικά οι θέσεις, κατανέμονται ως εξής στην Ξάνθη:
Φορέας
Θέσεις
Δήμος Ξάνθης
556
Δήμος Τοπείρου
222
Δήμος Αβδήρων
218
Δήμος Μύκης
217
Περιφ. Ενότητα Ξάνθης
110
Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
72
Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης
35
Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης
27
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
20
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας - Ισμαρίδας
16
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Ι.Δ.Ε.)
7
Σύνολο
1500


Πηγή: xanthipress.gr