3 Δεκ 2011

Ξάνθη: Στην τελική για εκλογές το ΕΒΕ. Πόσοι ψηφίζουν Κυριακή και Δευτέρα

Λίγες μέρες απομένουν για την εκλογική αναμέτρηση στο Επιμελητήριο της Ξάνθης. Η μάχη των 3 συνδυασμών κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα και αναμένεται να είναι η πιο ενδιαφέρουσα των τελευταίων ετών. 

Λίγο πριν τις Εκλογές, οι συνδυασμοί κάνουν την τελευταία τους προσπάθεια για να πείσουν τα μέλη του Επιμελητηρίου και να αποσπάσουν την εμπιστοσύνη τους. Οι κάλπες ανοίγουν την Κυριακή και θα είναι ανοιχτές και τη Δευτέρα. Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται, μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, οι τρεις συνδυασμοί καταλαμβάνουν τις έδρες στα 3 Τμήματα (Εμπορικό, Μεταποίησης, Υπηρεσιών) με το σύστημα της απλής αναλογικής. 

Εφόσον κανείς δεν υπερβεί το όριο του 50%+1, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει τις 11 από τις 21 έδρες, που απαιτούνται για να ασκήσει αυτόνομα διοίκηση. Στην περίπτωση αυτή εξαντλείται το περιθώριο συνεργασίας ανάμεσα στα 21 μέλη που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να προκύψει Διοίκηση μέσω συνεργασίας.

Δύσκολη η αυτοδυναμία.
Οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων εκλέγονται ως πρώτοι από κάθε συνδυασμό ενώ στην περίπτωση των συνεργασιών τα μέλη του Δ.Σ. ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, ως προς τα αξιώματα. Όπως είναι γνωστό, στην Ξάνθη, η περίπτωση αυτοδυναμίας έχει απομακρυνθεί αισθητά και έτσι, δεν αποκλείεται να προκύψει Διοίκηση συνεργασίας μετά από 10 χρόνια.  Η συμμετοχή είναι αυτή που θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, καθώς τα μηνύματα που υπάρχουν κάνουν λόγο για αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές. 
 
5.101 άτομα έχουν δικαίωμα ψήφου από τα 4.183 μέλη του φορέα. Όπως είναι γνωστό, δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν μόνο τα μέλη που έχουν τακτοποιήσει τις συνδρομές τους μέχρι τις 21 Οκτωβρίου καθώς το 1.3 των μελών έχουν ήδη αποκλειστεί. Σύμφωνα με την έρευνα του XanthiPress.gr, τα τακτοποιημένα μέλη έχουν ως εξής:

Τμήμα
   Εγγεγραμμένα
Τακτοποιημένα
(Ψήφοι)
Μεταποιητικό
1.959
1.290  (66%)
1.754
Υπηρεσιών
1.957
1.577  (80%)
1.808
Εμπορικό
2.224
1.316  (59%)
1.539
ΣΥΝΟΛΟ
6.157
4.183  (67%)
5.101


Νέα και Ειδήσεις της Ξάνθης, drama-tika.blogspot.com
Πηγή: xanthipress.gr