22 Δεκ 2011

Αλλάζουν ενεργειακό προφίλ 110 κατοικίες σε Καβάλα και Κομοτηνή

Τα σπίτια τους είναι χτισμένα μεταξύ του 1958 και του 1980, με κακή θερμομόνωση λόγω παλαιότητας. Βρίσκονται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο χειμώνας δεν είναι πάντα φιλικός και ο υδράργυρος πέφτει συχνά υπό το μηδέν.

Οι ίδιοι «τα βγάζουν πέρα δύσκολα», καθώς το εισόδημά τους ήταν ήδη χαμηλό και η κρίση το απισχναίνει. Πρόκειται για εκατοντάδες ανθρώπους, που ζουν σε 110 εργατικές κατοικίες στην Καβάλα και την Κομοτηνή και μέχρι το 2013-2014 θα δουν τα σπίτια τους να... αλλάζουν.

Καινούργια κουφώματα, εξωτερικές θερμομονώσεις, υγρομονώσεις οροφών και γενικότερες τεχνικές παρεμβάσεις, π.χ. στη θέρμανση, θα διαφοροποιήσουν ελαφρά μόνο την όψη τους, αλλά πολύ σημαντικά το ενεργειακό τους προφίλ.

Η αναβάθμιση των 110 κατοικιών θα γίνει στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος ELIH-MED ("Energy Efficiency in Low-income Housing in the Mediterranean"), προϋπολογισμού 9,73 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμπεριλάβει συνολικά 500 σπίτια στο μεσογειακό κομμάτι της Ευρώπης, στις χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα και Σλοβενία.

Από ελληνικής πλευράς, στο έργο μετέχουν ώς εταίροι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Α. Γούτα

Πηγή: www.ota.gr