29 Νοε 2011

Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Νεότητας Δράμας : Το «Παιδί με τη Βαλίτσα»

«Το λεωφορείο έστριψε στη γωνία. Κι αυτό ήταν. Είχα ξεκινήσει. Ήμουνα πια μόνος μου. Ολομόναχος».

Ο μικρός Ναζ μεγαλώνει ακούγοντας τον πατέρα του να του διηγείται τις ιστορίες του Σεβάχ του Θαλασσινού. Μαγεμένος από τις περιπέτειες του ήρωά του, ο Ναζ ονειρεύεται μακρινά ταξίδια. Το δικό του ταξίδι όμως δε θα είναι διόλου παραμυθένιο: ένα παλιό λεωφορείο θα τον πάρει μακριά από το σπίτι του και τον πόλεμο που απειλεί τη χώρα του. 


Πρόσφυγας πια, ο μικρός Ναζ θα περάσει βουνά και θάλασσες για να γνωρίσει τη ζωή, την αξία της φιλίας και τη δύναμη της θέλησης. Συνοδοιπόρος στα ταξίδια του είναι η Κρίσια, το κορίτσι που θα τον συντροφεύσει στο μακρύ δρόμο προς τη γνώση και την ωριμότητα.

 «Το παιδί με τη βαλίτσα», γραμμένο από το δημοφιλέστερο συγγραφέα θεατρικών κειμένων για παιδιά και εφήβους της Μεγάλης Βρετανίας, Μάικ Κένι, είναι ένα έργο σύγχρονου προβληματισμού για μικρούς και μεγάλους, με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο και αλήθειες που δύσκολα λέμε στα παιδιά.




Τρυφερό, ειλικρινές και βαθιά καταγγελτικό, το έργο του Μάικ Κένι το «Παιδί με τη βαλίτσα» αποτελεί ένα αριστούργημα του σύγχρονου θεάτρου για παιδιά και εφήβους. Στο πρόσωπο του μικρού πρόσφυγα Ναζ, που έρχεται από μια μακρινή χώρα της Ασίας -η χώρα δεν κατονομάζεται από το συγγραφέα επίτηδες, δίνοντας έτσι μια πιο οικουμενική διάσταση στο έργο του- αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα στο δυτικό «ευημερούντα» κόσμο, αντικατοπτρίζονται χιλιάδες ιστορίες μεταναστών που ξεριζώνονται, με κίνδυνο συχνά της ζωής τους, από τις χώρες τους και τις οικογένειές τους με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.




ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ 4/12 18:00, ΔΕΥΤΕΡΑ 5/12 21:00, ΚΥΡΙΑΚΗ 11/12 19:30, ΔΕΥΤΕΡΑ 12/12 21:00, ΤΕΤΑΡΤΗ 14/12 21:00, ΣΑΒΒΑΤΟ 17/12 19:30, ΚΥΡΙΑΚΗ 18/12 19:30.

Ο πόλεμος, η φτώχεια, η παιδική εκμετάλλευση, το λαθρεμπόριο ανθρώπινων ζωών είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζει ο συγγραφέας με διακριτικότητα, ευαισθησία και  χιούμορ, έτσι όπως αρμόζει όταν απευθύνεται κανείς σε παιδικές ψυχές.




Ο μικρός ήρωας του Μάικ Κένι γίνεται στο έργο του το σύμβολο της αθωότητας, της ευγένειας και της θέλησης που νικά την κακία του κόσμου, φτάνοντας στον προορισμό του, όχι αλώβητος από όσα πέρασε, αλλά γεμάτος σοφία και γνώση για τη ζωή και τον κόσμο. Με μια άδεια βαλίτσα στο χέρι, αλλά γεμάτος ψυχικά αποθέματα, ο μικρός Ναζ μας διδάσκει ότι αξία στη ζωή έχει να προσπαθείς, να βοηθάς, να ονειρεύεσαι, να ελπίζεις, να συμφιλιώνεσαι.

Το «Παιδί με τη Βαλίτσα» είναι η τέταρτη παραγωγή της θεατρικής ομάδας του Κέντρου Νεότητας (προηγήθηκαν:  Ωραία Φάση 2007, Γυναίκα Λούζερ, 2008, Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης, 2009). Με μοναδικό κίνητρο όλα αυτά τα χρόνια την αγάπη μας για το θέατρο και την ανάγκη μας για έκφραση και δημιουργία, ανεβαίνουμε και πάλι στη σκηνή, αφιερώνοντας από καρδιάς την παράστασή μας σε όλα τα παιδιά της πόλης μας, μικρά και μεγάλα.




ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ 4/12 18:00, ΔΕΥΤΕΡΑ 5/12 21:00, ΚΥΡΙΑΚΗ 11/12 19:30, ΔΕΥΤΕΡΑ 12/12 21:00, ΤΕΤΑΡΤΗ 14/12 21:00, ΣΑΒΒΑΤΟ 17/12 19:30, ΚΥΡΙΑΚΗ 18/12 19:30.

Συντελεστές

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)

Αφηγητής: Γιάννης Καδόγλου

Ναζ: Βαγγέλης Καλφόπουλος

Πατέρας/Γέρος: Πασχάλης Ψαλτόπουλος

Μητέρα/Γριά: Μαίρη Γαϊτάνη

Άνθρωπος στον καταυλισμό/Στρατιώτης/Έμπορος: Γιάννης Παπαϊωάννου

Οδηγός λεωφορείου/Βοσκός/Άνθρωπος στο λιμάνι: Άλκης Γεωργιάδης

Κρίσια: Άννα Σαχπάζη

Αδερφός: Γιάννης Θωμαΐδης

Σκηνοθεσία: Μαρία Παπαστεργίου