25 Νοε 2011

Τζίμας Μαργαριτης: Ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων


Ομιλία στη Βουλή του Βουλευτή Δράμας κ. Τζίμα Μαργαρίτη

Η Ν.Δ. λοιπόν, εγγυάται την τροποποίηση της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής μέσα σε αυστηρά πλαίσια της Ε.Ε. και για αυτό πιστεύουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός σύντομα θα τροποποιηθεί με Κυβέρνηση τη Ν.Δ.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

συζητάμε τον τρίτο προϋπολογισμό και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα άλλοθι στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσον αφορά τα μέτρα με τα οποία πιστεύει, και αποτυπώνει στο κείμενο του προϋπολογισμού, ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μια διέξοδο από την κρίση που μαστίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Έχω, όμως, την άποψη ότι κάποιος, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα, κυρία Πρόεδρε, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν πέτυχε η εφαρμοζόμενη πολιτική από το 2009 μέχρι σήμερα, γιατί αναγκάζεται η κυβέρνηση να συνεχίζει μια πολιτική περικοπής μισθών και συντάξεων και επιβολής φόρων, που τελικώς οδηγούν σε αδιέξοδα την ελληνική οικογένεια.

Φυσικά, ο «πόλεμος» που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ αγορών και πολιτικών φέρει νικητή τις αγορές και αυτό πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ τον πολιτικό κόσμο, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας.

Δε μπορεί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να παραδέχονται ότι η συνταγή, το μίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στη χώρα μας κινείται προς λάθος κατεύθυνση και η κυβέρνηση να επιμένει να συνεχίζει αυτή την αδιέξοδη πολιτική.

Επειδή οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα των αριθμών, περιμένουν από μια κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πολιτική, η οποία, απλά, θα αντιμετωπίζει τη λύση «καυτών» κοινωνικών ζητημάτων, όπως το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας. Οι άνεργοι έχουν φτάσει το 1 εκ. και από το 2009, περίπου 600.000 επιπλέον άνεργοι δημιουργήθηκαν από την εφαρμοζόμενη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

Με ποια επιχειρηματολογία, λοιπόν, καλείται η Κυβέρνηση ή η ελληνική Βουλή να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι αυτός ο προϋπολογισμός θα δημιουργήσει μια αναπτυξιακή διάσταση και νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική επικράτεια; Ποιοι κωδικοί αριθμοί ενός προϋπολογισμού δημιουργούν θέσεις εργασίας; Σαφέστατα τις δημιουργεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όμως, όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένο για τρίτο συνεχές έτος κατά 800 εκ ευρώ, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένα φως και καμία ελπίδα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Έχει συζητήσει κανένας υπουργός του οικονομικού επιτελείου, - διότι έχει παραμείνει ως έχει-, με δημάρχους και περιφερειάρχες στην ελληνική επικράτεια, ώστε να μάθουν ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), αυτή που ελέγχει έργα των δήμων έχει περικοπεί για φέτος κατά 80%; Εάν δεν δημιουργήσει θέσεις εργασίας η τοπική αυτοδιοίκηση και η περιφέρεια, ποιος θα δημιουργήσει; Το Υπουργείο Οικονομικών ή το Υπουργείο Πολιτισμού;

Επομένως, αυτός ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που περιγράφονται στο κείμενό του, δεν υπάρχει περίπτωση να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας.

Εν πάση περιπτώσει, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης πρέπει να μας εξηγήσει, πώς είναι δυνατόν, μετά από 2 χρόνια εφαρμοζόμενης πολιτικής, η οποία μείωσε δραστικά τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων και άσκησε μια «άγρια» φορολογική πολιτική, αύξησε το δημόσιο χρέος της χώρας κατά 65 δις.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατηγορούσε τη προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., ότι μέσα σε 6 χρόνια είχε αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 90 δις, ενώ σήμερα, μέσα σε 2 χρόνια είχαμε αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 65 δις. Ας το παραβλέψω αυτό.

Όμως, είναι δυνατόν, με αυτή τη πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, να μειώνεται το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 20%.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει παραγωγή.

Επιπλέον, σημαίνει ότι εκείνοι οι μηχανισμοί που παρήγαγαν και αύξησαν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, εξαφανίζονται μέρα με τη μέρα από τη χώρα και αυτό είναι εμφανές σε όλους.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν.

Ποιος, δηλαδή, αυξάνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν;

Η μικρομεσαία επιχείρηση και το κάθε μαγαζί.

Τα λουκέτα είναι χιλιάδες.

Μόνο και μόνο αυτά τα δύο οικονομικά μεγέθη, της μείωσης του ΑΕΠ και της αύξησης του δημοσίου χρέους αλλά και τη διόγκωση της ανεργίας αυτή τη διετία, αποδεικνύουν ότι αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε ήταν τελείως λανθασμένη.

Ο νέος προϋπολογισμός προσδοκά να λάβει 2,5 δις επιπλέον έσοδα. Από πού θα τα πάρει αυτά; Από τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων που κόπηκαν; Υπάρχει μήπως ρευστότητα;

Επομένως, αυτοί οι κωδικοί αύξησης δημοσίων εσόδων θα «πέσουν» έξω. Όπως και με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για το πρώτο δεκάμηνο του 2011, δείχνουν μια δραματική μείωση των εσόδων.

Γνωρίζετε πολύ καλά, -απουσιάζει αυτή τη στιγμή ο Υπουργός-, ότι το 2009, με μικρότερο ΦΠΑ της τάξεως του 13%, είχαμε 31 δις έσοδα. Δεν νομίζω, τώρα, με 23% ΦΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, να ξεπεράσουμε τα 29 δις. Επομένως, ποια είναι η αξιοπιστία αυτού του προϋπολογισμού; Ποιος θα πληρώσει το χαράτσι;

Μπορώ να δεχτώ την ειλικρίνεια όλων των μέτρων που ελήφθησαν εις βάρος του ελληνικού λαού.

Αλλά, το χαράτσι για τα ακίνητα; Δεν υπάρχει πιο άδικη «επιδρομή» στα εισοδήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού αδιακρίτως κοινωνικής ομάδας και τάξης. Να συμφωνήσω ότι το κράτος ήθελε έσοδα και επέβαλε αυτό το χαράτσι. Γιατί δεν κάνετε παρακράτηση 50 ευρώ κάθε μήνα από το μισθό κάθε εργαζόμενου, αντί να παρακρατείται οριζόντια σε δύο δόσεις. Σήμερα, συνταξιούχος των 500 ευρώ να πληρώνει δόση 600 ευρώ για το χαράτσι; Δηλαδή, τι κοινωνικό κράτος έχουμε δημιουργήσει στην Ελλάδα;

Γιατί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δεν πρόβλεψε αυτό το άδικο χαράτσι να το πληρώνουν ανά μήνα οι Έλληνες πολίτες;

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι αυτή η πολιτική, η οποία προωθείται και με αυτόν τον προϋπολογισμό κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Δεν πρόκειται να λύσει ούτε ένα από τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Είναι δυνατόν, σήμερα να προσδοκούμε τη δημιουργία θέσεων εργασία από τις επιχειρήσεις, όταν τον συντελεστή αδιανέμητων κερδών το αύξησε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 25% στο 45% συν 5% την έκτατη εισφορά; Όταν η Βουλγαρία, γειτονική χώρα με την Ελλάδα, έχει συντελεστή 10%;

Πότε θα εξετάσουμε σε αυτή τη Βουλή, τα πραγματικά αίτια της δημιουργίας της κρίσης, αλλά κυρίως της αποτυχίας της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής της απελθούσας κυβέρνησης. Δεν είναι παράλογος ένας επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει να επιλέξει την Ελλάδα με φορολογικούς συντελεστές να πλησιάζουν το 50% και να μην επιλέγει να επενδύσει στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία, οι οποίες έχουν φορολογικούς συντελεστές 10%; Δηλαδή, η τρόικα επιβάλλει τους φορολογικούς συντελεστές;

Είναι σαφής η θέση της Ν.Δ. για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.


Για αυτό το λόγο, λοιπόν, χρειάζεται τροποποίηση το οικονομικό πρόγραμμα της ακολουθούμενης πολιτικής στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο ο Πρόεδρος της Ν.Δ., στην επιστολή που έστειλε χθες προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι χρειάζεται τροποποίηση της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής μέσα στα πλαίσια που κινείται η Ελλάδα της Ε.Ε.

Να σας πω, ότι σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μπορεί να παίξει η «Barcelona», αλλά μπορεί να παίξει και μια ομάδα της Ε΄ κατηγορίας. Σε αυτό λοιπόν το γήπεδο, που με μεγάλο αγώνα οικοδόμησε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κινηθεί η Ν.Δ. ασκώντας όλη την επιρροή της μετά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, με μια αυτοδύναμη και ισχυρή πλειοψηφία να τροποποιήσει όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία σφίγγουν και καταπνίγουν την ελληνική οικογένεια και δημιουργούν ασφυξία στην οικονομία της χώρας μας.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε περικοπές στους μισθούς ούτε αυξήσεις στη φορολογία. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και ανάκαμψη. Χρειάζεται την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δύο χρόνια στην εξουσία και τα τελευταία 24ώρα «παίζεται» ένα «show» με επιχειρηματίες να οδηγούνται με «χειροπέδες», ενώ από την άλλη αφήνονται ελεύθεροι. Γιατί δεν πάταξαν τη φοροδιαφυγή; Πόσα είναι τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Γιατί επιτρέπεται στην Ελλάδα να λειτουργούν «offshore» εταιρίες;

Γιατί η Ε.Ε. επιτρέπει στη «καρδιά» της, σε χώρες δηλαδή, όπως το Λιχνενστάιν και το Λουξεμβούργο να λειτουργούν «offshore» εταιρίες και να αποτελούν ακόμα φορολογικούς παραδείσους;

Η Ν.Δ. λοιπόν, εγγυάται την τροποποίηση της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής μέσα σε αυστηρά πλαίσια της Ε.Ε. και για αυτό πιστεύουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός σύντομα θα τροποποιηθεί με Κυβέρνηση τη Ν.Δ.

Σας ευχαριστώ.