14 Νοε 2011

Δίκτυο Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Όταν ο δυναμισμός της σύγχρονης γυναίκας συνδυάζεται με τη διάθεση για προσφορά και δημιουργία, όταν οι γυναικείες αρετές δένουν αρμονικά με τη διατήρηση των παραδόσεων και τη διαφύλαξη στοιχείων που γαλούχησαν γενιές ολόκληρες, τότε το αποτέλεσμα είναι πραγματικά θαυμαστό.


Αυτό αποδεικνύουν καθημερινά οι δεκάδες γυναίκες απ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που συμμετέχουν σε γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς. Αρκετοί, μάλιστα, γυναικείοι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί αποτελούν ενεργές και δραστήριες κυψέλες επιχειρηματικότητας, που έχουν να παρουσιάσουν αξιοζήλευτα δείγματα δουλειάς και σημαντικά οικονομικά μεγέθη.

Από στόμα σε στόμα, η δουλειά και η προσφορά αυτών των γυναικών διαφημίζεται και διαδίδεται. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που σήμερα υπάρχουν άριστα οργανωμένοι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στη δουλειά των γυναικών, ενισχύοντας σημαντικά το εισόδημά τους και προβάλλοντας τις παραδόσεις του κάθε τόπου μέσα από την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Αυτός είναι και ο βασικός στόχος του Δικτύου Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που συστήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο από την τότε γενική γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ Θεοδώρα Κόκλα και ο οποίος πλέον στεγάζεται σε δικό του, μόνιμο εκθετήριο, στους πρόποδες της ορεινής Ξάνθης.

Οι πόρτες του νέου, φιλόξενου και ιδιαίτερα ζεστού εκθετηρίου άνοιξαν για τον κόσμο και όσοι το επισκέφθηκαν αντιλήφθησαν αμέσως τη γυναικεία αύρα που το διαπερνά σε κάθε γωνιά του.

Προσεγμένες ξύλινες προθήκες για την παρουσίαση των προϊόντων που παρασκευάζονται, με αγνά υλικά και βασίζονται σε πατροπαράδοτες συνταγές, καλοφροντισμένοι χώροι γεμάτοι αισθητική και ρομαντισμό, βάζα διακοσμημένα με μεράκι, φαντασία και πρωτότυπες ιδέες, χειροποίητα υφαντά, με χρώματα και σχέδια, που μαγνητίζουν το βλέμμα και προκαλούν το θαυμασμό γι’ αυτές που τα δημιούργησαν. Γυναίκες όλων των ηλικιών, από κάθε γωνιά της Περιφέρειας ΑΜΘ, ανεξάρτητα από θρησκευτικές αντιλήψεις και πολιτιστικές διαφορές, συνεργάζονται αρμονικά και παρουσιάζουν ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Οι μουσουλμάνες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, που ίσως για πρώτη φορά τόσο οργανωμένα και συλλογικά ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά, να δοκιμάσει και ν’ αγοράσει αγνά προϊόντα, που οι ίδιες παρήγαγαν με σπιτικά υλικά ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές.

Και σίγουρα ο επισκέπτης δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στα απαράμιλλης ομορφιάς υφαντά, που με τόση δεξιοτεχνία κατασκευάζουν στο χέρι οι Πομάκες.

Σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ δραστηριοποιούνται περίπου είκοσι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί, αλλά μέχρι σήμερα μόνο έξι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη στο Δίκτυο Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στόχος του Δικτύου είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνεταιρισμούς, ώστε οργανωμένα και συλλογικά να προβάλουν τη δουλειά τους.

Οι έξι συνεταιρισμοί που μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι οι:

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου «Η ΓΑΙΑ»,

Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κοκκινογείων Δράμας ΣΠΕ,

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός «Η ΚΑΛΟΑΓΡΙΤΙΣΣΑ»,

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πέπλου,

Παραγωγικός Οικοτεχνικός Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Γυναικών Κοτύλης και

Παραγωγικός Οικοτεχνικός Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Γυναικών Σατρών.

Με μια επίσκεψη στο εκθετήριο, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται εύκολα τα σημαντικά στοιχεία του εγχειρήματος. Και μπορεί όλοι οι συνεταιρισμοί να μην είναι ίδιοι και να λειτουργούν με διαφορετικές «ταχύτητες», ωστόσο στόχος ήταν και παραμένει, η εμπειρία του ενός να προσφέρει και στους υπόλοιπους. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η έκφραση της γυναικείας επιχειρηματικότητας συνδυάζεται με την επί ίσοις όροις συνεργασία μειονότητας και πλειονότητας στους ίδιους χώρους και με απολύτως συνεργατικό πνεύμα.

Οι γυναίκες έχουν πολλή όρεξη για δουλειά και δημιουργία, γι’ αυτό και υπερασπίζονται με ζήλο τις δράσεις και τα προϊόντα τους. Ιδιαίτερα οι γυναίκες της μουσουλμανικής μειονότητας, που δείχνουν να έχουν πειστεί γι’ αυτό και εργάζονται με τόσο ζήλο για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών και την προβολή των προϊόντων τους.

Στο ζεστό και καλαίσθητο χώρο του πετρόχτιστου εκθετηρίου, στο 8ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ξάνθης – Σταυρούπολης, ο επισκέπτης βρίσκει προϊόντα που συνοδεύονται και από οδηγίες για τον τρόπο παρασκευής τους.

Στα ράφια, που εμπλουτίζονται καθημερινά, μπορεί να βρει κάποιος δεκάδες αγνά προϊόντα όπως:

γλυκά κουταλιού (άγριο σύκο, καρυδάκι, κεράσι, κυδώνι, σταφύλι, κίτρινη κολοκύθα, ακτινίδιο, καρπούζι, καρότο, κολοκύθι, μανταρίνι, μελιτζανάκι, τοματάκι, πορτοκάλι, σταφύλι, σύκο ρετσέλι, φιρίκι, φράουλα), μαρμελάδες (βύσσινο, δαμάσκηνο, φράουλα, βερίκοκο, ακτινίδιο, κεράσι, μήλο, πορτοκάλι, σύκο, φράουλα), ζυμαρικά (τραχανάς μικρασιάτικος, νηστίσιμος, γαλατένιος, γιαουρτένιος, χυλοπίτες, ιφκάδες), φύλλα για πίτες (μπαζλαμά ή περέκ) ψημένα στο σάτσι.

Ακόμα, ο επισκέπτης βρίσκει δαντέλες, κεντήματα, μάλλινες τσάντες με την τεχνοτροπία, τα χρώματα, την κουλτούρα και τη δεξιοτεχνία των γυναικών της ορεινής Ξάνθης, πετσέτες, τερλίκια και υφαντά.

Το εκθετήριο λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 18.00 το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα από τις 11.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα

www.askjim.gr