13 Νοε 2011

61 επιχειρήσεις προωθούν την Νέα Επιχειρηματικότητα στην ΑΜΘ

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εταιρειών της ΑΜΘ στο πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» που υλοποίησε η ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΕ, ένα πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομία ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία στην ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.

Έτσι λοιπόν 61 επιχειρήσεις κατέθεσαν αίτηση για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα «Νέα καινοτομική πραγματικότητα» υπερκαλύπτοντας κατά 4 φορές τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε αριθμό προτάσεων η Περιφέρειά μας ήρθε Τρίτη σε αριθμό, πίσω από τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες έχουν ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό προτάσεων, λόγω και της συγκέντρωσης του πληθυσμού σε αυτές.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα που προωθεί η ΔΕΣΜ-ΟΣ, αφού αφορά την καινοτομία σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανταποδοτική δυνατότητα των επιχειρήσεων, προωθώντας τη διαφοροποίηση της παραγωγής στην περιοχή με απώτερο σκοπό την βελτίωση της τοπικής οικονομίας.

Άλλωστε οι καινοτόμες επιχειρήσεις, αν επιβιώσουν τα πρώτα χρόνια, τα οποία απαιτούν αρκετά σημαντική επένδυση, τότε αν η ιδέα είναι πραγματικά βιώσιμη θα μπορέσουν να αποδώσουν άμεσα και να αποτελέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη.

Άλλωστε είναι πολύ ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΣΜ-ΟΣ, ότι μεγάλος αριθμός προτάσεων αφορούν τομείς στους οποίους η καινοτομία έχει το περισσότερο έδαφος να ανθίσει, όπως οι δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες, στον οποίο υπάρχουν 11 προτάσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν κι οι τομείς παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, αλλά και παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, αφού έχουν ιδιαίτερο περιθώριο για την εφαρμογή μιας καινοτόμας ιδέας η οποία θα αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα.

Άλλοι τομείς οι οποίοι συγκεντρώνουν προτιμήσεις είναι οι τομείς του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και η συλλογή επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων, μαζί με την ανάκτηση υλικών.

Να σημειώσουμε πάντως ότι οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να περάσουν από την διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός τους τελικά θα είναι μικρότερος.

eleftherovima.gr