23 Σεπ 2011

Συνέντευξη με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνη Παπαδόπουλο

Το φετινό Σεπτέμβρη στη Δράμα η λέξη ACTION ήταν το μότο που κυριάρχησε στις κινηματογραφικές αίθουσες, στις παράλληλες εκδηλώσεις, στις πλατείες της πόλης, στα γραφεία του Φεστιβάλ.

Ακόμα κι αύριο, στο Δημοτικό Ωδείο όπου,...


μετά την απονομή των βραβείων ολοκληρώνεται το 34ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, θα ακουστεί πάλι, μαζί τον ήχο της κλακέτας, που θα γράφει πλέον: «Σκηνή 35η , Πλάνο 18ο, Λήψη 6η ». (ενημέρωση drama-tika.blogspot.com)

Ο λόγος γιατί η δουλειά για την επόμενη διοργάνωση αρχίσει αμέσως, όπως μας είπε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Αντώνης Παπαδόπουλος. Μάλιστα, ο ίδιος, μόλις μετά από λίγες μέρες θα πάει σ’ ένα καινούριο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που ξεκινά στη Λεμεσό, για να δει και να επιλέξει υποψήφιες ταινίες για το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς.

Παρ’ όλη την κρίση όμως, η φεστιβαλική εβδομάδα που πέρασε στη Δράμα ήταν μια μεγάλη γιορτή πλούσια στο κινηματογραφικό της περιεχόμενο που επιμένει να θέτει στο κοινό της γόνιμους προβληματισμούς.

- Η οικονομικοκοινωνική κρίση δεν έχει επηρεάσει ακόμη την μικρού μήκους κινηματογραφία;

 «Είναι αλήθεια ότι αρχικά υπήρξε ένας φόβος για την μείωση της παραγωγής, αλλά παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι συνέβη το αντίθετο, είχαμε υπέρμετρη αύξηση. Σε πείσμα της κρίσης για τη φεστιβαλική εβδομάδα που πέρασε, 250 ταινίες υποβλήθηκαν για τα δυο διαγωνιστικά προγράμματα, εκ των οποίων οι 75 διαγωνίστηκαν. Φαίνεται πως η κρίση ενεργοποιεί τους νέους κινηματογραφιστές να ασχοληθούν με την τέχνη».

(ενημέρωση drama-tika.blogspot.com)

- Ανησυχείτε μήπως αυτός ο  φόβος επανεμφανιστεί του χρόνου;

«Ίσως του χρόνου να έχουμε μιαν άλλη εικόνα ως προς των αριθμό των υποψήφιων συμμετοχών. Το, ήδη από φέτος, φανερό όμως ενδιαφέρον των νέων για την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα γύρω μας πιστεύω ότι θα αυξηθεί θεματολογικά. στην αυριανή μικρού μήκους παραγωγή. Η ταινία μικρού μήκους είναι καλλιτεχνικό προϊόν γρήγορης απόδοσης κι είμαι σίγουρος ότι ακόμα πιο έντονα οι ταινίες θα στηρίζονται στο θέμα της κρίσης που βιώνουμε. Ο κινηματογράφος περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης είναι πάντα επίκαιρος και άρα αναγκαίος».

(ενημέρωση drama-tika.blogspot.com)

- Πως προσδιορίζετε αυτή την αναγκαιότητα;

«Σε μια τέτοια περίοδο που ζούμε είναι ανάγκη να αντιδράσουμε και να δράσουμε μέσα από την τέχνη. Αυτή είναι η δικιά μας στάση που προσδιορίζεται με το φετινό μας μότο. Πρέπει να ενεργήσουμε. Κι επειδή ο κινηματογράφος ουσιαστικά δράση είναι, δανειζόμαστε τη λέξη αυτή που φέρνει -μαζί με τον ήχο της κλακέτας - το μύθο του κινηματογραφικού γυρίσματος».

Είναι η καλύτερη απάντηση από το να περιμένουμε παθητικά που θα καταλήξει αυτή η κρίση.

- Πως δηλαδή μπορεί να επηρεάσει άμεσα ο κινηματογράφος την κοινωνία;

Δεν μπορούμε να ‘χουμε αυταπάτες ότι κινηματογράφος ότι μπορεί να δώσει τις λύσεις που περιμένουμε, όμως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να ευαισθητοποιήσει. Η ταινία μικρού μήκους είναι καλλιτεχνικό προϊόν γρήγορης απόδοσης – με την μεγάλου μήκους δεν συμβαίνει αυτό. Είμαι σίγουρος ούτε του χρόνου πολλές οι ταινίες θα στηρίζονται θεματολογικά στο θέμα της κρίσης που βιώνουμε. Θα έχουμε ακόμα πιο έντονο τον κοινωνικό προβληματισμό στην μικρού μήκους κινηματογραφική παραγωγή».

-Για δεύτερη χρονιά φέτος, το  Φεστιβάλ Δράμας έριξε το βλέμμα του στους σπουδαστές κινηματογράφου. Ποιον είναι  ο σκοπός της παρουσίας αυτού του προγράμματος;

«Το Σπουδαστικό Πανόραμα είναι πληροφοριακό τμήμα και άρα σκοπό έχει την πληροφορία.  Το πρόγραμμα αυτό καταρχάς δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να σχηματίσει μια εικόνα για το πού βρίσκεται η κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και ποια ζητήματα απασχολούν τα νέα παιδιά. Είδαμε και φέτος ταινίες

που δεν ήταν βέβαια ολοκληρωμένες, πρόκειται για πρωτόλεια, απ’ όπου όμως μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για το τι έρχεται. Οι εκπλήξεις δεν έλειψαν. Για κάποιους σπουδαστές εγώ είμαι σίγουρος ήδη  ότι την επόμενη ταινία τους θα την υποβάλλουν σύντομα στο Φεστιβάλ για πρόκριση».

(ενημέρωση drama-tika.blogspot.com)

- Είδαμε ταινιάκια και από μαθητές λυκείων φέτος. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των πειραματισμών;

«Την Τετάρτη που είχαμε την προβολή των ταινιών από τα σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας -Σέρρες, Δράμα, Καβάλα- αποκομίσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία με τα παιδιά  που πλημμύρισαν το αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου. Στη συζήτηση που είχαμε μαζί τους διαπιστώσαμε ότι έχουν αγωνίες που μάλιστα θέλουν να τις κάνουν τέχνη. Δεν φιλοδοξούμε ότι όλοι θα γίνουν κινηματογραφιστές, κάποιοι όμως από αυτούς δεν αποκλείεται καθόλου. Ρίξαμε πάντως ένα σπόρο, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, σ’ αυτή τη νεολαία με σκοπό τη γνωριμία της με την κινηματογραφική τέχνη».

- Στους πιο μικρούς φίλους του Φεστιβάλ, φέτος προτείνατε τον «Ψύλλο» του Δ. Σπύρου, μια ταινία που γυρίστηκε πριν από 20 χρόνια.

«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ταινία που απευθύνεται ακριβώς σε αυτές τις ηλικίες.  Κυρίως όμως επιλέξαμε τη συγκεκριμένη ταινία για το μήνυμα που περνά. Ο ήρωας της επιμένει και κατορθώνει να δημιουργήσει κάτι. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να διεκδικούν τα όνειρα τους. Και να θέλουν να ενεργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.. Ένας ακόμα στόχος του Φεστιβάλ. Το ίδιο και με το Εργαστήριο Ραδιοφώνου που οργανώνουμε κάθε χρόνο. Μέσω των εκπαιδευτικών παιχνιδιών προτρέπουμε τους μικρούς μας φίλους να σκεφτούν και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους».

-Το Φεστιβάλ είναι μια γιορτή. Μια ευκαιρία να συναντηθούμε, να ψυχαγωγηθούμε και να επικοινωνήσουμε. Τι σημαίνει για σας αυτή η γιορτή;

«Ο κινηματογράφος είναι το πιο πρόσφορο μέσο για να αποτυπώσεις την ταυτότητα μιας κοινωνίας. Το πιο αξιόπιστο. Η πιο υψηλή σημασία της έννοιας της γιορτής του είναι αυτή η επαφή με κόσμο, η επικοινωνία και η συνάντηση με καινούριους ανθρώπους που σε κάνουν κοινωνό πολλών διαφορετικών απόψεων για τη ζωή.  Και βέβαια σε μια γιορτή έχει τη θέση της και η ψυχαγωγία που πλαισιώνει αυτές τις συναντήσεις. Κι ο κινηματογράφος είναι μια ψυχαγωγία, μια ψυχαγωγία που σε πλουτίζει με χαρά και με πληροφορία. Δεν είναι μόνο ενδιαφέρον, να γίνεσαι κοινωνός των διαφορικών εκδοχών της ζωής, που παρουσιάζονται σ’ ένα Φεστιβάλ όπως εδώ,  είναι και χαρά που σε πλουτίζει αυτή η ‘κοινωνία’ που δημιουργείται, για μια εβδομάδα εδώ». (ενημέρωση drama-tika.blogspot.com)

-Η εικόνα της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής σκηνής συμπληρώθηκε φέτος με δυο σημαντικά αφιερώματα. Γιατί διαλέξατε να μας παρουσιάσετε τις συγκεκριμένες κινηματογραφικές σχολές;

«Είναι μια εκδοχή ακόμα αυτής της υπόθεσης περί των διαφορετικών απόψεων για τη ζωή που συλλέγονται σε μια γιορτή. Φέτος, πήραμε μια γεύση για τα ζητήματα που αγωνιούν οι Γάλλοι κι οι Νορβηγοί και πως αυτό μετουσιώνεται σε κινηματογραφική τέχνη. Είναι ανάγκη να μάθουμε τι κάνουν άλλοι και μια πάγια πια τακτική του Φεστιβάλ Δράμας. Επιλέξαμε αυτές τις συγκεκριμένες σχολές φέτος γιατί είναι διαφορετικής φιλοσοφίας σχολές. Νομίζω αυτό έγινε κατανοητό στην παρουσίαση τους την Πέμπτη το μεσημέρι στο Αίθριο από τους δυο εκπροσώπους των σχολών που μας ανέλυσαν τη δουλειά τους. Βεβαίως είδαμε και τα απτά δείγματα τους, τις ταινίες που συμπλήρωσαν το αφιέρωμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας».

- Πιστεύετε ότι ο κινηματογράφος είναι τέχνη που διδάσκεται:

«Βέβαια διδάσκεται. Οι σχολές, οι καλές σχολές,  αυτό που σίγουρα μπορούν να κάνουν είναι να βγάλουν καλούς επαγγελματίες. Αλλά, επίσης, μια καλή σχολή αυτό που οφείλει να κάνει είναι να ενεργοποιήσει εκείνα τα, μέχρι χθες,  μη ορατά στοιχεία των φοιτητών που με τη σειρά τους θα ενεργοποιήσουν αυτό που λέμε ταλέντο. Βεβαίως έχουμε αρκετά παραδείγματα ταλαντούχων κινηματογραφιστών που δεν σπούδασαν κινηματογράφο. Κι είναι φωτεινές εξαιρέσεις. Αλλά αναμφίβολα ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη που διδάσκεται». (ενημέρωση drama-tika.blogspot.com)

Σε λίγες ώρες η αυλαία πέφτει. Υπό την  ότι το υπουργείο Πολιτισμού και ο δήμος Δράμας θα συνεχίζει να σας στηρίζει, τι προσδοκάτε για την επόμενη διοργάνωση;

«Υπό αυτήν την προϋπόθεση το Φεστιβάλ θα συνεχίσει να πατάει γερά στα δεδομένα των διαγωνιστικών του τμημάτων και θα εμπλουτίζει δημιουργικά τα παράλληλα προγράμματά του και τις εκδηλώσεις του. Έχει ξεκινήσει ήδη η προετοιμασία για την επόμενη διοργάνωση. Και μάλιστα με πολύ κέφι απ’ όλους τους συνεργάτες μου, παρά την κούραση. Γιατί για κάποιον που διοργανώνει ένα Φεστιβάλ, μια κινηματογραφική γιορτή,  όταν ακούει να λέγεται ή απλώς καταλαβαίνει, ότι τα προγράμματα ικανοποίησαν τους επισκέπτες, άλλους πολύ άλλους περισσότερο κι όταν βλέπει ότι η οργάνωση έχει διεξαχθεί άψογα, η διάδραση με την τοπική κοινωνία πήγε καλά, δε νιώθει παρά ικανοποιημένος αλλά κυρίως πανέτοιμος να συνεχίζει δυναμωμένος από αυτή την ικανοποίηση που εισπράττει.

(ενημέρωση drama-tika.blogspot.com)

Για μένα ήταν μια ακόμα απολαυστική εβδομάδα!»

Απομένει λοιπόν, σήμερα το βράδυ να ακούσουμε και τις κρίσεις των κριτικών επιτροπών για να μπει η τελεία του 34ου Ελληνικού Φεστιβάλ, του 17ου Διεθνούς και του 5ου Digi 2011. Ο βασικός κορμός του θα μεταφερθεί και φέτος στην Αθήνα στον κινηματογράφο «Τριανόν», 20-26/10.

Το επόμενο φθινοπωρινό μας ραντεβού με την μικρού μήκους κινηματογραφική τέχνη στην Δράμα σημειώστε, είναι στις 17-22 Σεπτεμβρίου του 2012.

(Συνέντευξη στη Μαρίνα Αγγελάκη)

Γραφείο Τύπου

Κατερίνα Πολύζου

6948484242

2521033462

fedra_po@dramafestival.ondsl.gr

34ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

5ο digi2011

19-24 Σεπτεμβρίου 2011

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Drama-tika.blgospot.com, Φεστιβάλ Ταινιων Μικρού Μήκους Δράμας 2011